Loboda – beneficiile pentru sănătate şi slăbit!

Bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi şi foarte scăzută în calorii, loboda este leguma perfectă pentru consum în cadrul unei cure de slăbire. Loboda reglează procesul de digestie, îmbunătăţeşte funcţia rinichilor, creşte rezistenţa imună, oferă protecţie cardiovasculară, contribuie la detoxifiere. Consumul regulat de lobodă previne apariţia bolilor canceroase. Există mai multe motive pentru care este bine să incluzi frunzele de lobodă în meniu.

separator
2013_04_26_ciorba-de-loboda-01_rsz

Loboda, numită şi spanacul francezului, se cultivă în grădini atât primăvara cât și toamna, fiind o plantă înaltă, cu tulpina simplă sau ramificată. Frunzele de lobodă au un gust plăcut, asemănător cu cel al frunzelor de spanac.

Loboda este bogată în vitamine şi substanţe minerale

Frunzele de lobodă conţin multă vitamina C (120-140mg/100g produs), fiind de aproape două ori mai concentrate în vitamina C decât lămâia. Loboda conține de asemenea o gamă largă de substanţe minerale, precum fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc, seleniu, şi cantități însemnate de vitamina K, pigmenţi carotenoizi, fibre dietetice.

Beneficii pentru tractul digestiv

Ca şi alte legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru reglarea digestiei, datorită nivelurilor înalte de fibre dietetice şi alte minerale pe care le conţine. Consumul de lobodă previne constipaţia, ajută la regenerarea mucoasei gastrice în caz de ulcere, reglează funcţia vezicii biliare. Loboda previne dezvoltarea cancerului de colon.

Curăţarea rinichilor

Loboda are efect laxativ și uşor diuretic, stimulând formarea urinei. Aceasta purifică rinichii şi elimină astfel toxinele, sărurile în exces, apa, și, odată cu acestea, şi grăsimile, din organism.Fresh Orach Leaves, Healthy Vegetable on Wooden Background

Previne cancerul

Loboda are anumiți compuși antioxidanți care, neutralizând radicalii liberi dăunători din celulele corpului, previn apariţia cancerului. Nivelurile înalte de pigmenţi din loboda verde şi cea roşie reduc procesele de îmbătrânire prematură, îmbunătăţesc vederea, sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, previn mutaţiile celulare.

Eficienţa pentru metabolism şi slăbit

Fiind bogată în vitamine, minerale, proteine vegetale şi antioxidanţi, loboda contribuie la reglarea proceselor metabolice, hormonale şi enzimatice în organism. Fierul şi calciul stimulează formarea celulelor roşii ale sângelui, circulaţia şi oxigenarea ţesuturilor şi organelor, creşterea eficienţei metabolice globale. Datorită conţinutului de vitamina C şi fier, loboda previne și combate astenia de primăvară. Într-o cură de slăbire consumul de lobodă are efecte diuretice şi laxative, remineralizrază, vitaminizează şi energizează corpul. Loboda este bogată în vitamine şi în săruri minerale şi foarte săracă în calorii. Aceasta reglează digestia, accelerează metabolismul, conţinând doar 19 calorii la 100 de grame de lobodă gătită. Consumul de lobodă reduce riscul de obezitate, accident vascular şi boli de inimă.Orach

Benefică pentru sistemul imunitar

Loboda conţine de două ori mai multă vitamină C decât lămâia sau kiwi. Vitamina C susţine funcţia imunitară, sinteza celulelor albe ale sângelui, regenerarea celulară, vindecarea rapidă a rănilor. De asemenea, consumul de lobodă poate ajuta la atenuarea icterului (gălbeneaţa tegumentelor) în boli de ficat şi vezică biliară.

Tratează tusea şi gâtul inflamat

Cantitatea înaltă de vitamina C şi substanţe antioxidante îi conferă lobodei proprietăţi antiinflamatoare şi regenerante.

Sfaturi pentru consumul de lobodă:

orach-container-400x330

  • loboda se culege din grădini ori poate fi întâlnită în pieţe, alături de stevie, mărar sau pătrunjel; ideal este ca frunzele de lobodă sa fie folosite imediat după culegere;
  • frunzele de lobodă au culoare mov, roșu închis sau verde și sunt catifelate la atingere;
  • loboda poate fi utilizată pentru prepararea salatelor, ciorbelor sau plăcintelor; probabil că cea mai vestită în bucătăria moldovenească este ciorba de lobodă;
  • frunzele de lobodă sunt adesea folosite ca înlocuitor pentru spanac, datorită compoziţiei lor nutritive aproape similare;
  • loboda se potriveşte bine cu frunzele de salată verde şi porumbul; se combină perfect cu alte condimente, cum ar fi cicoarea, năsturelul, mărarul, voinicica, stevia etc.
  • loboda este utilizată şi ca remediu natural în medicina populară; extractul, sucul sau fiertura de lobodă ajută la vindecarea durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, hepatice şi renale.

Cum să prepari o ciorbă de lobodă?

Pune la fiert 7-9 legături de lobodă, 2 legături de ceapă verde, o ceapă uscata, 2 linguri de orez (ori jumătate de pahar de fasole uscată înmuiată), 1 morcov, ţelină, mărar, pătrunjel, sare dupa gust. La sfârşit adaugă leuştean, 2 linguri de ulei de măsline şi drege cu ou, la preferinţă. Dacă o vrei mai acrişoară, poţi adăuga borş de casă sau suc de lămâie.

Precauţii

Loboda conţine o anumită cantitate de acid oxalic, de aceea persoanele care suferă de litiază renală (pietre la rinichi), litiază biliară (pietre biliare) sau gută ar fi bine să evite consumul de lobodă.

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

Casa unui jurnalist a fost prădată în timp ce membrii familiei erau acasă!
Articolul anterior
Apă îmbuteliată contaminată cu bacterii! Cinci mărci retrase de la vânzare
Articolul următor