Calculii sau pietrele se pot dezvolta nu doar la nivelul vezicii biliare sau a rinichilor, aceştia îşi pot face apariţia şi în cavitatea bucală. O tânără din Marea Britanie a mers la doctorul stomatolog pentru că avea probleme de halenă, sau respiraţie urât mirositoare, iar ceea ce a descoperit medicul dentist nu avea nicio legătură cu dantura!
Calculii pot apărea chiar şi pe amigdale. Acesta este exact lucrul pe care l-a descoperit medicul dentist in cazul Lindei S., în vârstă de 46 de ani, din Birmingham, Anglia.
Pietrele de pe amigdale
Aceste pietre sunt cunoscute sub denumirea de litiază amigdaliană, pietre amigdaliene, şi apar atunci când celulele moarte, alimentele, mucusul şi/sau bacteriile pătrund în criptele amigdalelor, devin mai dure sau se calcifică în timp.
Pietrele amigdaliene sunt destul de comune, dar prea puţini oameni ştiu de existenţa lor. Calculii se formează mai ales ca urmare a amigdalitelor repetate. Un semn al existenţei unor astfel de calculi este aspectul zdrenţuros şi despicat al mucoasei amigdalelor.
Calculii pot fi mai greu de observat din cauza faptului că se formează, de regulă, chiar în spatele amigdalelor. Potrivit unui studiu efectuat asupra unui număr de peste 150 de subiecţi, incidenţa pietrelor amigdaliene a fost de 24% la esantionul testat. Şi alte studii au raportat indicatori similari.
Ce să nu mănânci înainte de sex
De cele mai multe ori, pietrele au dimensiuni foarte reduse, aşa că pot trece neobservate. Dar ele pot creşte între timp şi să genereze probleme, precum respiraţie urât mirositoare, dureri de urechi sau dureri de gât. Mucoasa amigdalelor poate deveni un mediu propice proliferării multor tipuri de bacterii, iar reziduurile produse de aceşti microbi pot agrava şi mai tare problemele de respiraţie urât mirositoare.
După descoperirea făcuta, Linda a fost sfatuită de medic să încerce să facă zi de zi gargară cu sare. Această metodă a avut efect şi în 7 zile femeia a scăpat de halenă.
Tratamente pentru pietrele de pe amigdale
Calculii de mici dimensiuni pot fi trataţi prin metode simple, precum gargara cu apă salină sau curăţarea mucoasei bucale cu un tampon de bumbac. Dar dacă starea se agravează, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală numită amigdalectomie, care presupune curăţarea amigdalelor de asperităţi şi de bacterii. Igienizarea regulată a cavităţii bucale previne apariţia litiazei amigdaliene.
Cum poţi folosi pătrunjelul ca remediu terapeutic?
În timp, respiraţia urât mirositoare poate deveni o problemă minoră comparativ cu celelalte complicaţii pentru sănătate pe care le pot genera calculi amigdalieni. Aşadar, la primele semne ale bolii, consultă imediat un medic ORL.