Metode contemporane de contracepţie

La ora actuală există o multitudine de metode de contracepţie, pe care cuplurile le utilizează pentru a  planifica o sarcină. Îţi prezentăm toate metodele de contracepţie existente în acest moment. Consultă medicul

separator
şi apoi, după necesitate, decideţi împreună care metodă este cea mai potrivită pentru tine. 

contra111

Aşadar:

Estimarea momentului ovulaţiei şi perioadei fertile

Numită şi planificare familială naturală, calcularea momentului ovulaţiei presupune, de fapt, evitarea relaţiilor sexuale în perioada când femeia este cea mai fertilă. Metoda mucusului cervical şi a temperaturii corporale bazale sunt cele mai eficiente în acest caz. Consultă specialistul în planificarea familiei pentru explicaţii suplimentare.

webmd_rf_graphic_of_most_fertile_days_of_month

Pro: nu necesită folosirea medicamentelor sau altor dispozitive.

Contra: restricţionează sexul spontan, 25% dintre persoanele care folosesc constant această metoda rămân însărcinate.

Spermicidele

Conțin o substanţă chimică care nimiceşte spermatozoizii din spermă. Spermicidele pot fi eliberate sub formă de spumă, jeleu, cremă, peliculă, comprimate sau ovule, şi sunt plasate în interiorul vaginului înainte de actul sexual. Utilizarea frecventă a acestora poate produce iritaţia țesuturilor şi creşterea riscului de infecţii şi boli cu transmitere sexuală. Frecvent sunt folosite în asociere cu alte metode contraceptive.

webmd_rf_photo_of_spermicide

Pro: sunt simplu de folosit.

Contra: pot crește riscul de boli cu transmitere sexuală, 29% dintre persoane pot rămâne însărcinate.

Prezervativul masculin

Prezervativul din latex este o metodă clasică de barieră. Acesta previne sperma să ajungă în corpul femeii, totodată oferă protecție contra multor boli cu transmitere sexuală. Dintre cuplurile care folosesc exclusiv această metodă, 15% înregistrează apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

webmd_rf_photo_of_condom_in_hand

Pro: disponibil pe scară largă, protejează împotriva celor mai multe boli cu transmitere sexuală.

Contra: sunt eficiente numai dacă se folosesc corect de fiecare dată.

Prezervativul feminin

Prezervativul feminin este o pungă subțire de plastic care se aliniază pereţilor vaginului şi poate fi aplicat cu până la 8 ore înainte de actul sexual. Are un inel flexibil, din plastic, ce se aşează în poziţie. Este mai puțin eficient decât prezervativul masculin.

webmd_rf_collage_of_female_condom_application

Pro: disponibile pe scară largă, oferă anumită protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, conduce mai bine căldura corpului  decât prezervativul masculin.

Contra: poate produce zgomot, 21% dintre persoane rămân însărcinate.

Diafragma

Este o cupolă de cauciuc ce se plasează pe colul uterin înainte de actul sexual. 16% dintre persoane pot rămâne gravide din cauză că nu folosesc corect aparatul.

webmd_rm_collage_of_diaphragm_application

Pro: preţul convenabil

Contra: se aplică de către medic, nu oferă protecție contra BTS; utilizată în timpul menstruaţiei creşte riscul sindromului de șoc toxic.

Capacul cervical

Este similar diafragmei, dar mai mic. Alunecă pe colul uterin şi blochează intrarea în uter. Este folosit împreună cu spermicide. Rata de eșec pentru capacul cervical este de 15% pentru femeile care nu au avut niciodată sarcini şi 30% pentru celelalte.

webmd_rf_collage_of_cervical_cap_application

Pro: poate sta pe loc 48 ore, este ieftin.

Contra: necesită aplicat de către medic, nu oferă protecție împotriva BTS, nu poate fi utilizat în timpul menstruaţiei.

Buretele contraceptiv

Este fabricat din spumă şi conţine spermicid. Se introduce în dreptul colului uterin cu până la 24 de ore înainte de sex. Rata de eşec – 16% pentru femeile care nu au avut niciodată sarcini, 32% pentru celelate. Poate fi aplicat de către utilizator.

webmd_rf_collage_of_sponge_application

Pro: nu necesită prescripție medicală, efectul este imediat.

Contra: dificultatea de a-l introduce corect, nu oferă protecție contra BST, nu poate fi utilizat în timpul menstruaţiei.

Pilulele anticoncepționale

Cel mai comune tipuri conţin hormoni estrogen şi progesteron şi previn ovulaţia. Luate conform orarului, pilulele sunt foarte eficiente. În jur de 8% dintre persoane rămân gravide şi asta numai dacă sunt omise anumite prize, doze. Se administrează cu prescripţia medicului.

Pro: ciclu menstrual regulat, fără dureri premenstruale.

Contra: nu protejează contra BTS, pot cauza efecte secundare, inclusiv sensibilitate crescută a sânilor, hiperpigmentarea pielii, risc de formare a trombilor intravasculari, creşterea nivelului tensiunii arteriale, adăugare în greutate ş.a. În acelaşi timp, au şi o serie de contraindicaţii.

Plasturele contraceptiv

Poate fi utilizat în locul pilulelor contraceptive. Este purtat pe piele și schimbat săptămânal, timp de 3  săptămâni, iar la a patra săptămână – se elimină. Plasturele eliberează aceleași tipuri de hormoni ca pilula contraceptivă şi este la fel de eficace.

princ_rm_photo_of_birth_control_patch

Pro: nu este nevoie să-ţi aminteşti zilnic de pilulă.

Contra: poate provoca iritaţia pielii şi alte efecte secundare, similare cu cele ale pilulelor anticoncepţionale. Nu protejează contra BTS.

Inelul contraceptiv

Este un inel de plastic moale, purtat în interiorul vaginului. Inelul eliberează aceiaşi hormoni ca pilula și plasturele, fiind la fel de eficace. Se substituie o dată pe lună.

photolibrary_rf_photo_of_birth_control_ring

Pro: ciclu menstrual regulat, alină sindromul premenstrual, se substituie lunar.

Contra: poate provoca iritații vaginale şi alte efecte secundare, similare cu cele ale pilulelor. Nu protejează împotriva BTS.

Injecţia contraceptivă

Conţine substanţe hormonale ce protejează împotriva sarcinii pe o durată de trei luni. 3% dintre cuplurile care folosesc constant metoda înregistrează apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

Pro: se injectează doar de patru ori pe an, are eficienţă înaltă.

Contra: are efecte secundare similare cu cele ale pilulelor, nu protejează împotriva BTS.

Implantul contraceptiv

Este o tijă de dimensiunile unui chibrit, ce se introduce subcutanat pe braț. Eliberează aceleași tipuri de hormon ca şi pilula anticoncepţională. Este eficace timp de 3 ani.  Rata de eşec – mai mică de 1%.

Pro: durata de acţiune de trei ani, eficienţă înaltă.

Contra: costisitor, provoacă efecte adverse ca şi pilulele, inclusiv sângerări neregulate. Nu protejează împotriva BTS.

Dispozitivul intrauterin (DIU)

Este o piesă în formă de ,,T’’ din plastic, ce este introdusă în cavitatea uterului de către medic. Cele din cupru funcţionează timp de 10 ani. Cele hormonale necesită substituite după 5 ani. Ambele tipuri fac mai greu ca sperma să fecundeze ovulul. Mai puțin de 8 la 1000 de femei rămân însărcinate.

webmd_rf_illustration_of_iud_application

Pro: durata lungă de acţiune.

Contra: ciclu menstrual neregulat, cele din cupru – pot aluneca şi provoca efecte secundare.

Ligaturarea tubară

Se face numai dacă persoana este sigură că nu mai doreşte copii biologici în viitor. Mai este numită popular ,,trompe legate’’. Chirurgul ligaturează trompele uterine, prevenind astfel ovulul să contacteze cu spermatozoidul.

webmd_rf_illustration_of_tubal_ligation_surgery

Pro: are caracter permanent, aproape 100% eficienţă.

Contra: este o intervenție chirurgicală, poate fi un proces ireversibil, nu protejează contra BTS.

Implanturile tubare

Este un procedeu mai nou, ce face posibilă blocarea trompelor uterine, fără intervenție chirurgicală. Implanturile mici de metal sau silicon sunt plasate în interiorul fiecărei trompe. Ţesutul cicatriceal se dezvoltă în jurul implanturilor și blochează trompele.

webmd_rf_illustration_of_tubal_implant_surgery

Pro: are caracter permanent, nu necesită intervenţie chirurgicală, aproape 100% eficiente.
Contra: sunt necesare câteva luni pentru a fi funcţionale, pot crește riscul de infecții pelvine, au caracter ireversibil, sunt costisitoare.

Vasectomia

În afara prezervativelor, vasectomia este singura opțiune contraceptivă disponibilă la  bărbați şi implică închiderea chirurgicală a vasului deferent – tubul ce transportă sperma de la testicule, prin sistemul de reproducere. Vasectomia împiedică eliberarea spermei, dar nu interferează cu procesul de ejaculare.

webmd_rf_illustration_of_vasectomy_surgery

Pro: are caracter permanent, aproape 100% eficientă.

Contra: este o intervenție chirurgicală, nu are efect imediat, posibil ireversibilă.

Contracepţia de urgenţă

Funcţionează după producerea actului sexual, pentru a evita sarcina. Este o opțiune în cazul în care nu a fost folosită nici o metodă de contracepţie sau dacă metoda folosită a eşuat. Pilula conţine o doză foarte mare de hormoni şi se ia în primele 72 de ore după actul sexual. Mai nou, există şi pilula de urgenţă non-hormonală, care necesită prescripție medicală. Aceasta poate fi luată până la cinci zile după actul sexual.

princ_rm_photo_of_emergency_birth_control_pill

Retragerea (coitul întrerupt)

Retragerea este o metodă veche, în care bărbatul retrage penisul din vagin înainte de ejaculare. Datele arată că atunci când se face corect, 4%-18% dintre persoane rămân gravide pe parcursul unui an.

Pro: gratuită, nu necesită dispozitive sau remedii hormonale.

Contra: poate fi greu de făcut în mod corect, nu oferă protecție contra bolilor cu transmitere sexuală.

Vârsta și stilul de viață sunt factori importanți, când se optează pentru o anumită metodă de contracepţie. Pilulele, plasturele, inelul contraceptiv nu sunt recomandate femeilor de peste 35 de ani, fumătoare sau supraponderale. Pentru femeile aflate la vârsta perimenopauzei – injecţia contraceptivă poate fi o soluţie. Medicul poate să decidă care este metoda potrivită în fiecare caz.

În afara unui mijloc de contracepţie, 85% dintre cuplurile sexual active constată apariţia sarcinilor pe parcursul unui an.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Ce mănâncă femeia care arată ca o adolescentă la 29 de ani
Articolul anterior
Vrei sa slabesti? Nu te inchide in casa! Citeva idei active
Articolul următor
Close menu