Cu multiple virtuţii terapeutice, cojile de ceapă te ajută să combaţi mai multe boli. Infuzia din coji de ceapă are proprietăţi diuretice, antimicrobiene şi spasmolitice. Cojile de ceapă conţin fitonutrienţi cu acţiune expectorantă, coleretică şi venotonizantă. Iată câteva dintre remediile cu coji de ceapă, folosite cu succes în tradiţia populară slavă.
• Durere de gât
Se prepară o infuzie din jumătate de cană de coji de ceapă şi o cană de apă fierbinte; după infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte călduţă pe post de gargară.
• Tuse seacă
Se toarnă două pahare de apă fierbinte peste două linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierb la foc domol timp de 15 minute. După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
• Nas înfundat
În apa fierbinte se pun 4 linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fac inhalaţii timp de 3-5 minute.
• Afte şi gingivită
Se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguri de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă două pahare de apă clocotită, se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se clăteşte gura.
• Cistită şi alte infecţii urinare
3 linguri de coji de ceapă mărunţite se infuzează în două pahare de apă clocotită, timp de 30 de minute. Se ia câte 50 ml soluţie de 2 ori pe zi, timp de 3-5 zile.
• Infecţii fungice ale unghiei
Se fac băi locale într-o soluţie concentrată din coji de ceapă, timp de 20-30 de minute în fiecare seară, până la vindecare.
• Dilatare varicoasă a venelor
Se pun 2 linguri de coji mărunţite de ceapă în 400ml de apă clocotită, se lasă 6 ore, se scurge soluţia şi se bea câte ¼ pahar de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, 7-10 zile. Se repetă peste o săptămână.