Nu reușești să slăbești? De vină este hormonul care îngrașă

Deși mănânci cumpătat și faci suficientă mișcare, nu poți scăpa de kilogramele în plus? Nu este exclus ca vinovată de problemele tale cu greutatea să fie insulina, hormonul secretat de pancreas. Ca să-ți dai seama cum se poate întâmpla astfel, trebuie să înțelegi că celulele grase (adipocitele) nu sunt un coș de gunoi în care corpul aruncă pur și simplu excesul de calorii.

separator
diate1

Hormonii dețin controlul

Gary Taubes, jurnalist și autor al cărții ”Calorii bune, calorii rele”, spune că ar trebui să ne schimbăm gândirea despre ce anume ne îngrașă. Medicii, spune el, ar trebui să se întrebe mai întâi ce-i împinge pe unii oameni să mănânce în exces. Îngrășarea și obezitatea sunt cauzate, spun studiile, de un dezechilibru între hormonii care reglează țesutul adipos și metabolismul grăsimii.

Te-ai întrebat vreodată de ce întotdeauna te îngrași mai întâi în jurul abdomenului și nu la brațe, de exemplu? Pentru că acest proces nu are loc la întâmplare: hormonii îi spun corpului unde să depoziteze grăsimea. Iar principalul îndrumător este insulina. Ea depune grăsimea în celule și o ține acolo.

Insulina permite zahărului (glucozei) din alimente să intre în celule și îl transformă apoi în energie. Dacă nu am avea insulină, zahărul ar rămâne în sânge, iar celulele ar muri de foame. Când organismul nu produce suficientă insulină sau devine rezistent la insulină, apare diabetul.

Ce-i mult strică

Ce se întâmplă dacă ai prea multă insulină? Te îngrași. De fiecare dată când mănânci un aliment ce conține carbohidrați (dulciuri, pâine, cartofi, pate făinoase, orez etc.), pancreasul produce insulină. Cu cât mănânci mai mulți carbohidrați, cu atât se secretă mai multă insulină și cu atât mai multă grăsime este depozitată în adipocite. Acest fenomen are loc chiar dacă, per total, mănânci mai puține calorii pe zi decât se cuvine. Important este nu neapărat câte calorii, ci cât de mulți carbohidrați mănânci.

Rezistența

Oare de ce, pe măsură ce trec anii, ne trezim cu tot mai multe kilograme în plus? Și de ce devine tot mai greu să ne menținem greutatea? Ca urmare a alimentației moderne, bogată în zaharuri, dar și a înaintării în vârstă, mulți dintre noi devin (încet, dar sigur) rezistenți la efectele insulinei. Adică? După ce mâncăm, zahărul din sânge trebuie să ajungă la celule, dar dacă celulele ignoră insulina (pentru că am devenit rezistenți la ea), pancreasul va secreta și mai multă insulină, încercând să-și îndeplinească rolul. Iar mai multă insulină înseamnă mai mulți colăcei. În plus, nivelul crescut de insulină împiedică celulele să elibereze grăsimea. Adipocitele vor absorbi tot mai multă grăsime, dar nu vor elibera nici măcar un gram!

Vrei să slăbești? Redu insulina!

Se știe încă din anii ’60 că, dacă vrem să slăbim, se cuvine să scădem nivelul insulinei. Un studiu publicat în 2008 în „New England Journal of Medicine“ a arătat că diabeticii de tip II tratați cu insulină s-au îngrășat în comparație cu cei care nu primeau insulină. Într-un an, o treime din diabeticii incluși în studiu s-au îngrășat cu peste 10 kg. Un alt studiu, denumit „Obezitatea și suplețea“, efectuat în anii ’40, a descoperit că pacienții anorexici tratați cu insulină s-au îngrășat cu până la 2,7 kg într-o săptămână.

Așadar, dacă vrei să slăbești, trebuie să scazi nivelul insulinei. Iată cum:

Primul pas este să reduci și să schimbi tipul de carbohidrați pe care îi mănânci. Elimină din dietă tot ce înseamnă zahăr (ciocolată, prăjituri, bomboane, sucuri, fructe uscate), dar renunță și la cartofi și la toate alimentele preparate din făină albă (pâine, paste făinoase etc.). Sunt și carbohidrați buni: legumele, cerealele integrale, nucile, pâinea integrală, fasolea uscată, orezul brun.

Include în meniu numai alimente cu indice glicemic mic (acestea cresc doar puțin glicemia): carne, ouă, brânză, lapte, iaurt, alune, roșii, varză, conopidă, salată, ardei roșu, fasole verde, morcov crud, soia, prune, piersici, caise, portocale, grepfrut, pere, mere, afine etc.

Nu evita usturoiul, scorțișoara și grăsimile omega 3 (sardine, somon, nuci, tofu), care ajută organismul să-și recapete sensibilitatea la insulină.

Sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

O tânără din Drochia, cerută în căsătorie de prezentatorul X Factor România în direct! VIDEO
Articolul anterior
Verifică gratis nivelul de glucoză din sânge!
Articolul următor