Nu reușești să slăbești? De vină este hormonul care îngrașă

Deși mănânci cumpătat și faci suficientă mișcare, nu poți scăpa de kilogramele în plus? Nu este exclus ca vinovată de problemele tale cu greutatea să fie insulina, hormonul secretat de pancreas. Ca să-ți dai seama cum se poate întâmpla astfel, trebuie să înțelegi că celulele grase (adipocitele) nu sunt un coș de gunoi în care corpul aruncă pur și simplu excesul de calorii.

separator
diate1

Hormonii dețin controlul

Gary Taubes, jurnalist și autor al cărții ”Calorii bune, calorii rele”, spune că ar trebui să ne schimbăm gândirea despre ce anume ne îngrașă. Medicii, spune el, ar trebui să se întrebe mai întâi ce-i împinge pe unii oameni să mănânce în exces. Îngrășarea și obezitatea sunt cauzate, spun studiile, de un dezechilibru între hormonii care reglează țesutul adipos și metabolismul grăsimii.

Te-ai întrebat vreodată de ce întotdeauna te îngrași mai întâi în jurul abdomenului și nu la brațe, de exemplu? Pentru că acest proces nu are loc la întâmplare: hormonii îi spun corpului unde să depoziteze grăsimea. Iar principalul îndrumător este insulina. Ea depune grăsimea în celule și o ține acolo.

Insulina permite zahărului (glucozei) din alimente să intre în celule și îl transformă apoi în energie. Dacă nu am avea insulină, zahărul ar rămâne în sânge, iar celulele ar muri de foame. Când organismul nu produce suficientă insulină sau devine rezistent la insulină, apare diabetul.

Ce-i mult strică

Ce se întâmplă dacă ai prea multă insulină? Te îngrași. De fiecare dată când mănânci un aliment ce conține carbohidrați (dulciuri, pâine, cartofi, pate făinoase, orez etc.), pancreasul produce insulină. Cu cât mănânci mai mulți carbohidrați, cu atât se secretă mai multă insulină și cu atât mai multă grăsime este depozitată în adipocite. Acest fenomen are loc chiar dacă, per total, mănânci mai puține calorii pe zi decât se cuvine. Important este nu neapărat câte calorii, ci cât de mulți carbohidrați mănânci.

Rezistența

Oare de ce, pe măsură ce trec anii, ne trezim cu tot mai multe kilograme în plus? Și de ce devine tot mai greu să ne menținem greutatea? Ca urmare a alimentației moderne, bogată în zaharuri, dar și a înaintării în vârstă, mulți dintre noi devin (încet, dar sigur) rezistenți la efectele insulinei. Adică? După ce mâncăm, zahărul din sânge trebuie să ajungă la celule, dar dacă celulele ignoră insulina (pentru că am devenit rezistenți la ea), pancreasul va secreta și mai multă insulină, încercând să-și îndeplinească rolul. Iar mai multă insulină înseamnă mai mulți colăcei. În plus, nivelul crescut de insulină împiedică celulele să elibereze grăsimea. Adipocitele vor absorbi tot mai multă grăsime, dar nu vor elibera nici măcar un gram!

Vrei să slăbești? Redu insulina!

Se știe încă din anii ’60 că, dacă vrem să slăbim, se cuvine să scădem nivelul insulinei. Un studiu publicat în 2008 în „New England Journal of Medicine“ a arătat că diabeticii de tip II tratați cu insulină s-au îngrășat în comparație cu cei care nu primeau insulină. Într-un an, o treime din diabeticii incluși în studiu s-au îngrășat cu peste 10 kg. Un alt studiu, denumit „Obezitatea și suplețea“, efectuat în anii ’40, a descoperit că pacienții anorexici tratați cu insulină s-au îngrășat cu până la 2,7 kg într-o săptămână.

Așadar, dacă vrei să slăbești, trebuie să scazi nivelul insulinei. Iată cum:

Primul pas este să reduci și să schimbi tipul de carbohidrați pe care îi mănânci. Elimină din dietă tot ce înseamnă zahăr (ciocolată, prăjituri, bomboane, sucuri, fructe uscate), dar renunță și la cartofi și la toate alimentele preparate din făină albă (pâine, paste făinoase etc.). Sunt și carbohidrați buni: legumele, cerealele integrale, nucile, pâinea integrală, fasolea uscată, orezul brun.

Include în meniu numai alimente cu indice glicemic mic (acestea cresc doar puțin glicemia): carne, ouă, brânză, lapte, iaurt, alune, roșii, varză, conopidă, salată, ardei roșu, fasole verde, morcov crud, soia, prune, piersici, caise, portocale, grepfrut, pere, mere, afine etc.

Nu evita usturoiul, scorțișoara și grăsimile omega 3 (sardine, somon, nuci, tofu), care ajută organismul să-și recapete sensibilitatea la insulină.

Sursa

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

O tânără din Drochia, cerută în căsătorie de prezentatorul X Factor România în direct! VIDEO
Articolul anterior
Verifică gratis nivelul de glucoză din sânge!
Articolul următor