Există specii de paraziţi care contaminează organismul, însă, din cauză că nu îşi manifestă prezenţa, pot trăi ani de zile în corp fără a fi depistaţi, crescând riscul unor complicaţii serioase. Paraziții intestinali sunt organisme vii care trăiesc în interiorul unor “gazde” de origine umană sau animală. Aceştia pătrund în organism prin tractul digestiv, după care, în funcţie de specie, pot invada şi alte organe.
Consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, fructele și legumele nespălate, igiena precară și sistemul imunitar slăbit sunt principalele cauze ale apariției infecțiilor parazitare.
Ouăle paraziților, înghițite odată cu apa sau alimentele contaminate, ajung în intestinul subțire. Sub influența sucurilor intestinale, se transforma în larve. Aceştia pot ajunge şi în ficat, stomac, plămâni, muşchi sau creier. Deoarece unele infecțiile parazitare pot fi asimptomatice, se recomanda vizitele periodice la doctor şi efectuarea seturilor de analize obligatorii.
Scapă de paraziţi şi excesul de greutate cu două ingrediente
Cele mai răspândite infecții parazitare asimptomatice afectează peste 30% din populația lumii. Acestea sunt giardioza, ascaridioza, oxiuraza și trichineloza.
Giardioza
Giardioza îi afectează deopotrivă pe copii şi pe adulţi, prin înghiţirea de alimente infestate cu chisturi de Giardia Lamblia. În intestin, aceste chisturi se transformă în larve şi se prind de mucoasa intestinală cauzând diaree, malabsorbţie, greţuri, vărsături. Uneori afecţiunea este depistată tardiv, din cauză că boala poate să se manifeste asimptomatic ori prin semne subtile, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate.
Ascaridoza
Este cauzată de infestarea cu viermi numiţi popular ,,limbrici’’. Din intestin, larvele ajung, prin sânge, în plămâni unde se transformă în organisme mature şi se reîntorc în tubul digestiv pentru a se înmulţi. Limbricii cauzează greţuri, vărsături, lipsa poftei de mâncare, crampe şi balonare. Alteori, mai ales la copii, aceştia sunt depistaţi doar atunci câd sunt eliminaţi prin scaun.
Oxiuriaza
Este o afecţiune determinată de nişte viermi, de un centimetru, care migrează în porţiunea terminală a colonului şi care dau senzaţia de mâncărime la nivelul anusului, în special noaptea, şi asta pentru că viermii, femele, ies noaptea din anus în zona perineală şi depun ouăle.
Cum îţi dai seama că micuţul tău are viermişori
Simptomele oxiuriazei nu sunt evidente, şi de cele mai multe ori, persoanele care sufera de această afecţiune nu dau importanţă, fiind surse de infectare pentru cei din jur, atunci când nu respectă măsurile de igienă personală.
Trichineloza
În cazul trichinelozei, parazitul care o cauzează, numit Trichinella spiralis, se deplasează prin vasele limfatice şi sanguine până la nivelul musculaturii striate unde formează chisturi. Cei mai afectaţi sunt muşchii diafragmei, laringelui, limbii, intercostali şi bicepşi. În primele 3-4 zile, persoanele infectate cu Trichinella nu prezintă alte simptome decât uşoare tulburări digestive. După perioada de incubaţie, la peste 80% dintre bolnavi, se formează edeme la nivelul feţei, de unde şi denumirea populară de “boala capetelor umflate”. Dacă numărul larvelor ce a contaminat organismul a fost mic, infecția poate să nu determine semne vizibile şi să treacă fără urmări grave.
Elimină toxinele din organism pe cale naturală
La aparaţia celor mai susceptibile simptome este bine să faci o vizită la medic, pentru a primi medicaţia corespunzătoare şi a preveni complicaţiile provocate de parazitozele intestinale.