În perioada anilor 2016-2018, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”și Spitalul Clinic Republican se efectuează un studiu clinic ce privește tratamentul antiviral al Hepatitei cronice virale B la adulți. Deocamdată preparatul poartă o denumire provizorie, REP, și este o idee a savanților din Canada.
„Are proprietăți de distrugere a învelișului virusului. Până acum asemenea medicamente nu au mai fost pe piață, nici în tratamentul Hepatitei virale de tip B, și nici în cel al altor tipuri de Hepatită”, a afirmat pentru Eumama.md Victor Pîntea, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
Tratamentul Hepatitei B, actualmente, poate să dureze un an, trei, cinci sau pe parcursul întregii vieți – termen lung, care necesită și resure financiare mari.
Ideea savanților din Canada este de a scurta acest termen de tratament până la un an și jumătate, mai exact, 72 de săptămâni.
La moment are loc selectarea persoanelor care vor face parte din studiu, care este la a doua etapă. E vorba de un număr de 60 de persoane infectate cu acest virus. „Avem rezultate foarte frumoase în studiul precedent în tratamentul cu preparatul REP al Hepatitei virale de tip D. Eficacitate de mai mult de 60%. Cu preparatele anterioare se ajungea la o eficacitate de numai 20-40%. Scopul nostru este ca organismul să se debaraseze de acest virus. Să obținem un procent cât mai mare de vindecare a pacienților”, a mai adăugat Victor Pîntea.
Cu aproximație, preparatul ar putea fi scos în vânzare în anul 2020, după încheierea studiului clinic.
La ora actuală, hepatita virală cu virusul hepatic B prezintă o problemă mondială de sănătate publică. În sec. XX, peste 2 mld de oameni au contractat această infecție. Actualmente cu acest virus sunt infectaţi peste 500 mln. de oameni.
Sursa: eumama.md