Este greu să te abţii de la bucatele delicioase, gătite de sărbători. De aceea este necesar, ca după mesele copioase să faci o cură de detoxifiere.
Acestea sunt indicate, chiar şi în cazul, în care te alimentezi sănătos, o dată la şase luni este bine să ajuţi organismul să elimine toxinele.
Pe perioada detoxifierii este interzis consumul unei serii de produse, care sunt “vinovate” de acumularea toxinelor în organism: alcoolul, cafeaua sau băuturile care conţin cofeină, sucurile cu zahăr, sarea, zahărul.
Ceaiuri care au proprietăţi detoxifiante:
- Ceai verde – este diuretic, detoxifiant şi un bun energizant.
- Muşeţel – este laxativ, iar una dintre problemele de după sărbători este constipaţia.
- Socul – este detoxifiant şi ajută la scăderea în greutate.
- Păpădia – diuretic şi laxativ, ajută ficatul să elimine toxinele din sânge.
- Urzica – are rol diuretic şi vitaminizant. Stimulează secreţia bilei, digestia, secreţia pancreatică, gastrică şi intestinală.
- Sucul de aloe – vindecă şi curăţă organismul.
Bea cu 30 de minute înainte de mese, până la trei căni de ceai.
Fructele te ajută să slăbeşti
Consumă fructe în stare proaspătă sau prepară suc, pentru că ele conţin puţine calorii, sunt diuretice, detoxifiante şi energizante. Cele mai indicate în procesul curativ, pe care intenţionezi să-l treci, după sărbători, sunt: merele, portocalele, clementinele, ananasul, grapefruitul, lămâia, kiwi, papaya.
Bea sucul de fructe între mese.
Legumele cu un conţinut redus de calorii
Important este ca tot ce consumi pe parcursul acestor trei zile să conţină şi puţine calorii, în acest caz, cele mai bune sunt următoarele legume: varza, conopida, broccoli, andive, morcovul, sfecla roşie, ridichea neagră, ţelina, usturoiul, ghimbirul, ceapa, prazul.
Fă salate de legume proaspete, poţi adăuga puţin ulei de măsline. Dacă nu le consum în stare crudă, fierbe-le la abur sau prepară-le în cuptor. Este de preferat să le mănânci la masa de prânz.
Cerealele integrale sunt bogate în fibre
Cerealele integrale facilitează funcţionarea aparatului digestiv şi sunt o sursă importantă de fibre vegetale, care ajută tranzitul intestinal şi dau senzaţia de saţietate. Oferă energie organismului şi te ajută, în acelaşi timp, să slăbeşti. Consumă cereale la micul dejun.
Bea multe lichide, hidratarea este importantă în procesul de detoxifiere. În mare parte, toxinele se elimină prin funcţiile rinichiului şi ale ficatului (prin urină şi scaun).
Cura de purificare a organismului trebuie să se rezume la doar 3 zile. Ea nu slăbeşte, ci doar elimină apa şi toxinele, deşi ai senzaţie că ai pierdut din kilograme. De aceea este important să reiei exerciţiile fizice. O şedinţă de aromoterapia sau saună şi masaj contribuie la eliminarea toxinelor.
Contraindicaţii:
detoxifierea este interzisă persoanelor care suferă de diabet sau boli metabolice (anorexie, bulemie), inclusiv persoanelor cardiace.
Text: Snejana Ţugui