Aluniţele, cunoscute în termeni dermatologici ca nevi nevocelulari, sunt formațiuni benigne de culoare maro sau neagră ce apar pe piele.
Ele se pot localiza oriunde pe piele, izolate sau grupate. Majoritatea nevilor apar în copilărie şi ating numărul maxim în adolescenţă, rareori fiind prezenți de la naștere.
Un adult poate avea în mod normal 10-30 de aluniţe. Acestea îşi pot modifica aspectul în timp, uneori răspund la modificările hormonale, de exemplu cele din timpul sarcinii, adolescenţei sau menopauzei.
Dr. Ina Trestian,
Medic dermatovenerolog
Unii pot dispărea cu timpul sau se elimină, fără ca persoana să îşi dea seama. În anumite condiții, alunițele se pot transforma punând în pericol viața pacienților. Pentru a preveni riscurile aduse de orice aluniță se recomandă să fii atentă la felul în care aceasta evoluează.
Fii atentă la modificările aluniţelor existente
Cercetează săptămânal toate zonele tegumentare pentru a fi surprinse eventualele modificări. Auto-examinarea trebuie realizată pe tot parcursul anului, nu numai în sezonul estival. Similar, se recomandă folosirea mijloacelor de fotoprotecţie în cazul expunerii la soare, indiferent de anotimp.
În prima fază, examinarea poate fi realizată chiar de către pacient după regula
ABCDE
.
• A – asimetria
– dacă aluniță este asimetrica şi o jumătate din nev nu se suprapune cu cealaltă jumătate;
• B – bordura
– dacă marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;
• C – culoare
– dacă alunița prezintă la examinare culori diferite: nuanțe de maro, zone de culoare neagră sau roșie, porțiuni albe, lipsite de pigment;
• D – diametru
– când diametrul este mai mare de 6mm;
• E – elevație
– când o porțiune din alunița este elevată, supradenivelată în raport cu pielea din jur.
Cum faci auto-examinarea pielii
– Cu ajutorul unei oglinzi priveşte fiecare zonă a corpului;
– Verifică cu atenție zonele axiale;
– Examinează antebrațele după îndoirea brațelor la nivelul coatelor și apoi a palmelor, inclusiv între degete;
– Examinează picioarele atât în faţă, cât şi în spate, apoi tălpile, inclusiv între degete;
– Fii atentă la zonele fesiere şi interfesiere;
– Examinează zona genitală;
– Urmează examinarea feţei, a cefei, gâtului şi a scalpului.
Când trebuie să te alarmezi?
În cazul în care pe piele este prezentă o leziune/pată neobişnuită sau formațiunile cutanate prezintă modificări de: dimensiune, culoare, textură sau o aluniță ce sângerează, supurează, prezintă senzația de prurit (mâncărime) sau este dureroasă – consultă de urgenţă medicul dermatolog.
Medicul specialist va inspecta aluniţa, va preleva o biopsie şi va exciza cu totul porțiunea afectata, printr-o operație chirurgicală. Vor fi efectuate analize speciale de laborator şi se va stabili dacă alunița este benignă sau malignă. Dacă a fost efectuată doar biopsia şi se constată că rezultatul este canceros, operația de extirpare va fi făcută imediat, pentru evitarea răspândirii celulelor maligne în țesutul înconjurător. Această operațiune se poate face atât prin tăiere şi apoi sutură, fie prin înlăturare cu ajutorul electrocauterului, radiocauterului sau laserului.
Dacă ai aluniţe într-o zonă a corpului care vine în contact frecvent cu o îmbrăcăminte prea strânsa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului, etc.) se recomandă îndepărtarea preventivă a aluniței.
Nu extirpa aluniţele care nu prezintă niciun pericol
Unele persoane vor să-şi scoată alunițele pentru că le deranjează din punct de vedere estetic, în special cele care sunt poziționate pe faţă sau au dimensiuni prea mari ori nu sunt uniforme. Totuși, chiar dacă se fac cercetările de rigoare şi se constată că nevul este inofensiv, doctorii nu recomanda deteriorarea acestuia. Cel mai bine este sa se acționeze cat mai puțin sau chiar deloc asupra acestor formațiuni.
Cum previi malignizarea aluniţelor?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a malignizării alunițelor constă în expunerea precaută la soare şi limitarea expunerii prelungite la razele solare. Nu te păcăli, spunând că te vei arde numai dacă faci băi de soare, activități precum călătoria cu mașina cu ferestrele deschise sau practicarea unor sporturi în aer liber, sunt de asemenea o modalitate de expunere la soare. De aceea este bine să foloseşti protecție solară pe toată perioada anului. Radiațiile ultraviolete provenite (care produc arsuri cutanate) sunt mai intense la mijlocul zilei în perioada de caniculă, la altitudini ridicate (de exemplu în vacanţele la ski).
Sfaturi utile pentru a te proteja de soare:
– stai la umbră când soarele este foarte puternic (între 11.00 şi 15.00);
– evită expunerea la soare a nou-născuților şi copiilor mici;
– poartă haine largi, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare;
-foloseşte o crema fotoprotectoare cu factor mare de protecție (minim SPF 15, de dorit SPF 50+), aplic-o regulat, mai ales după baie;
– evită folosirea solarului sau a lămpilor cu ultraviolete.
Text: Snejana Ţugui
Întreabă doctor@unica.md
Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.