Artritele sunt afecţiuni manifestate prin procese inflamatoare la nivelul articulaţiilor. Artritele pot avea evoluţie acută sau cronică, pot interesa o singură articulaţie sau mai multe articulaţii. Acestea pot fi însoţite de proces degenerativ la nivelul articulaţiei, pot duce la acumulare de lichid în spaţiul articular, în funcţie de factorul ce a cauzat artrita.
O articulaţie inflamată este dureroasă şi poate include local semne de tumefacţie (umflătura articulaţiei), creşterea temperaturii locale la nivelul articulaţiei, înroşirea tegumentelor din jurul articulaţiei, limitarea funcţiei articulare, a mişcărilor.
Artritele pot apărea din diferite cauze, cum ar fi leziunile traumatice, anomaliile metabolice (guta, pseudoguta), factorii ereditari în osteoartroze, infecții bacteriene și virale, boli cronice de sistem autoimune (poliartrita reumatoidă; lupus eritematos sistemic ş.a.). Oricare ar fi cauza artritei, apariţia procesului inflamator la nivelul articulaţiilor necesită neapărat consultaţia unui medic specialist, care va recomanda un set de analize complexe, va stabili geneza artritei şi va institui un program de tratament adecvat. Pe lângă toate celelalte măsuri curative, Asociaţia Arthritis Research UK împărtășeşte câteva sfaturi utile, menite să combată inflamaţia şi să menţină articulaţiile sănătoase:
Greutatea normală a corpului – echivalentă cu articulaţii sănătoase!
Astfel, cea mai importantă legătura dintre dietă şi artrită este greutatea corpului, spun experţii. Excesul în greutate pune o povară suplimentară asupra articulațiilor, de cinci-şase ori mai mare decât greutatea corpului, mai ales asupra articulaţiilor spatelui, genunchilor, şoldurilor, gleznelor! Normalizarea greutăţii corporale face o diferenţă mare în caz de artrită. Medicii au stabilit că normalizarea greutăţii corpului reduce cantitatea de medicamente cu efect antiinflamator luate pentru dureri la nivelul articulaţiilor.
O dietă sănătoasă protejează articulaţiile de inflamaţie
Un regim alimentar sănătos apără articulaţiile de inflamaţie şi susţine totodată sănătatea inimii, afectată uneori de complicaţiile artritei. Singura modalitate sănătoasă de a scădea în greutate este schimbarea modului de alimentaţie şi practicarea exerciţiilor fizice care să te ajute să slăbeşti.
Grăsimile saturate în meniu sunt proinflamatoare!
Dacă suferi de exces în greutate este nevoie să reduci grăsimile în meniu, întrucât grăsimile au de două ori mai multe calorii decât aceeași cantitate de amidon sau proteine. Cu fiecare 30g de grăsimi mai puţin, poţi reduce zilnic 270 de calorii. În plus, grăsimile saturate de origine animală sunt factori proinflamatori în artrite.
Mănâncă mai multe fructe şi legume
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi, pentru un aport adecvat de nutrienţi şi risc scăzut de boli. Este sugerat că antioxidanţii din fructe şi legume combat inflamaţia la nivelul articulaţiilor. Legumele şi fructele colorate, inclusiv legumele verzi, sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale ce susţin sănătatea articulaţiilor.
Practică regulat exerciţii fizice
Exerciţiile fizice ard cel mai bine caloriile, înlătură excesul de grăsime ce întreţine procesul inflamator în articulaţii, cresc supleţea articulaţiilor, previn instalarea procesului degenerativ.
Calciul scade riscul de osteoporoză
Deficitul de calciu creşte riscul de osteoporoză, mai ales în perioada menopauzei. De asemenea, artrita este factor de risc pentru apariţia osteoporozei. Surse bune de calciu sunt produsele lactate – laptele, caşcavalul, iaurtul, sardinele, seminţele de susan.
Acizii graşi Omega-3 au proprietăţi antiinflamatoare
Acizii graşi Omega-3 ajută la combaterea procesului inflamator în articulaţii. Un studiu susţine că aceştia uşurează evoluţia artritei reumatoide și artritei psoriatice, scad numărul articulațiilor dureroase și scurtează rigiditatea lor. Acizii graşi Omega-3 se găsesc în ulei de rapiță, pește gras, nuci, seminţe de in. Pentru a creşte aportul de acizi grași Omega-3, Arthritis Research UK recomandă consumul de peşte gras, anșoa somon, sardine, păstrăv, macrou, hering, cel puțin de două ori pe săptămână.
Un studiu efectuat la University of East Anglia (UEA), a găsit că broccoli ar avea compuşi cu efect antiinflamator în artrite. Chiar dacă nu este determinat cât broccoli ar trebui să consumi pentru a reduce semnele de artrită, cercetarea dată este un domeniu de interes potenţial pentru viitor.