Cu scopul de a ne încălzi pe timp geros, facem anumite lucruri care, de fapt, ne expun frigului şi mai mult. Care sunt acestea? Este bine să ştii!
1. Băuturile calde accentuează senzaţia de frig!
Oamenii de ştiinţă susţin că atunci când bem cald, terminaţiunile nervoase ale limbii transmit creierului informaţia că “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanşează procesul de transpiraţie, ce răceşte şi mai accentuat corpul. Ei bine, pe timp geros, nu avem nevoie de acest lucru. În plus, transpiraţia va umezi hainele şi va spori senzaţia de frig. Aşadar, nu consuma băuturi fierbinţi, într-o ambianţă friguroasă, ci consumă lichide cu o temperatură cât mai apropiată de temperatura corpului, dar şi a mediului în care te afli.
2. Băuturile alcoolice nu încălzesc!
Alcoolul dilată vasele de sânge periferice şi permite trecerea căldurii de la organele interne către extremităţi, piele şi scăderea temperaturii corpului. Aşadar, consumul de alcool nu încălzeşte în niciun caz pe timp friguros, ci face invers – răceşte şi mai mult corpul.
3. Mişcarea generează corpului căldură
Corpul se încălzeşte cu adevărat pe timp friguros numai dacă face mişcare. Muşchii care funcţionează eliberează energie sub formă de căldură. Dacă vorbeşti în timp ce mergi, sporeşti şi mai mult formarea căldurii.
4. Te îmbraci cu haine groase, dar strâmte
Este ştiut că hainele mai largi protejează mai bine contra frigului, decât cele strâmte, întrucât stratul de aer ce se formează între corp şi haine funcţionează ca un bun termoizolator. Nici copilaşului nu este bine să-i dai haine şi papuci mici, strâmţi, pe timpul iernii.
5. Respiri în pumni pentru a-ţi încălzi mâinile
Vaporii de aer expiraţi umezesc mâinile şi accentuează în plus senzaţia de frig şi răcirea lor. Cel mai bine este să apropii mâinile de corp, eventual, să le ţii sub braţe.
6. Cei grăsuţi nu simt frigul – un mit!
Bărbaţii pot simţi mai puţin frigul, decât femeile, pentru că au mai multă masă musculară, iar aceasta generează energie sub formă de căldură. Femeile, în schimb, ca şi constituţie, au mai mult ţesut adipos, care, se ştie, nu produce căldură. Afirmaţia – ,,grăsimea protejează contra frigului’’ este un mit.
7. Hainele albe iarna economisesc căldura corpului?
Faptul, că culoarea albă acţionează ca un izolator al căldurii emanate de corp, iar cea neagră – invers, trebuie demonstrat.
8. Frigul ajută la slăbit?
Când eşti expus temperaturilor joase, frisonul muşchilor produce căldură. În paralel, grăsimile nu vor fi mobilizate prea mult, pentru că nu se ard atât de multe calorii în acest sens. Totodată, alimentaţia în sezonul friguros devine mai consistentă, mai calorică. De aceea, pentru a slăbi, ai nevoie să pui corpul în mişcare.
9. Nu răcim pentru că este prea frig afară!
Nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia temperaturile scăzute din timpul iernii ar creşte riscul de a răci. În schimb, riscul de a răci creşte atunci când dintr-un mediu prea cald ieşim la temperaturi scăzute. De aceea, nu este indicat să încălzim iarna casa prea tare.