Tot ce trebuie să ştii despre un implant dentar

Apariţia şi utilizarea pe scară largă a implanturilor dentare a constituit, fără indoială, o revoluţie şi un punct de răscruce în stomatologia modernă./article-quote]
separator

implant_dentar

Într-o descriere simplificată, implantul dentar este o ”rădăcină artificială” metalică (titan) pe care pacienţii îl denumesc deseori „şurub”. Acesta se înserează în os (maxilar sau mandibulă) şi se acoperă cu o coroană ceramică ce reproduce fidel forma şi culoarea dinţilor naturali.

Chiar dacă în majoritatea cazurilor este varianta ideală, tratamentul cu implanturi dentare îi îngrijorează înca pe pacienţi datorită numeroaselor mituri care s-au creat în jurul lor şi pe care vom încerca să le demontam în continuare.

1. Implantul dentar doare!
Cu toate că procedura în sine este un act chirurgical, nu vei simţi durere sau disconfort în timpul înserării implanturilor, deoarece se lucrează sub anestezie loco-regională. După dispariţia efectului anesteziei, datorita inflamaţiei locale este posibil să apară un uşor disconfort, dar acesta dispare la administrarea unor antiinflamatorii.

2. Organismul poate respinge implantul!
Implantul este un corp străin, însă este ”silenţios” din punct de vedere biologic, în sensul că sistemul imunitar nu ”vede” respectivul material ca pe un antigen şi nu reacţionează. Dacă se respectă cu stricteţe protocolul operator, iar înserarea implantului se face corect, nu există motive de respingere. Încă un lucru de luat în seamă este starea generală de sănătate a individului, care rareori (osteoporoză, leucemie, afecţiuni cardiace severe etc), contraindică protezarea pe implanturi.

Nu în ultimul rând, trebuie observată igiena orala a pacientului, deoarece la cei cu o igienă orală deficitară, neglijenţa, implanturile vor fi sortite eşecului.

3. Sunt prea bătrân pentru implant dentar!
Sub nicio formă, vârsta nu este un criteriu de selecţie. Ceea ce contează, însă, este vârsta edentaţiei, adică de cât timp lipseşte dintele de pe arcadă. Cu cât înlocuirea dintelui lipsă se realizează mai târziu, cu atât osul care va primi implantul poate suferi modificări mai importante, creasta alveolară se va atrofia. Din fericire, există proceduri care să remedieze această problemă şi să creeze terenul potrivit inserţiei implantului.

4. Implantul dentar nu este confortabil!
Dimpotrivă, implantul dentar oferă un confort sporit pacientului şi senzaţia este apropiată de cea a dinţilor naturali. Cu certitudine, funcţii obişnuite precum masticaţia, fonaţia (vorbitul), estetica (aspectul) sunt indeplinite cu mai mult succes de un implant, în comparaţie cu o proteză mobilă clasică, de exemplu.

Confortul nu constă doar în estetică şi funcţie, dar şi în uşurinţa igienizării, lucru esenţial în longevitatea implantului.

5. Implantul dentar este scump şi nu îmi permit!
Chiar dacă implantul dentar reprezintă, de cele mai multe ori, varianta ideală, el nu este propus de anumiţi medici, sau dacă este propus, este respins cu uşurinţă de către pacienţi, din considerente financiare. În această ecuaţie, trebuie avut în vedere că la o lucrare protetică obişnuită, pentru un singur dinte lipsă vei plăti încă doi dinţi marginali, ”stâlpii” de susţinere, deci 3 dinţi. Pe lângă faptul că la un implant plăteşti strict dintele lipsă, nu trebuie neglijat nici faptul că implantul este o soluţie mult mai conservatoare, salvând doi dinţi întegri de la şlefuirea necesară.

Sursa

Câți pași trebuie să faci zilnic ca să slăbești!
Articolul anterior
3 exerciții pentru toate grupele de mușchi!
Articolul următor