Organismul este invadat tot mai mult de toxinele provenite din mediu. Chimicale se conţin în sol, în alimente, în obiecte de uz casnic, detergenţi, materiale de construcţie etc. Este imposibil de evitat în totalitate toxicitatea şi mai grav – se consideră că majoritatea acestor toxine sunt eliminate deficitar din organism, acumulându-se cu predilecţie în straturile de grăsime ale organismului, acolo unde persistă ani de zile, invadând constant corpul.
Corpul este făcut în aşa fel încât să elimine toxinele în mod continuu şi natural. Există doua clase de toxine: cele solubile în apă şi cele solubile în grăsime. În timp ce toxinele solubile în apă sunt îndepărtate prin intermediul rinichilor şi al sângelui, cele solubile în grăsime sunt foarte greu de excretat din corp.
Care sunt toxinele solubile în grăsimi?
- pesticidele
- metalele grele
- aditivii alimentari
- poluanţii
- alţi compuşi ai mediului.
Aceştia pot fi în totalitate eliminaţi din organism atunci când devin solubili în apă. Ficatul joacă un rol extrem de important în acest caz. Chiar şi atunci când sistemul digestiv funcţionează corespunzător, va fi greu să elimini aceste toxine.
De fiecare dată când mâncarea este digerată, grăsimile toxice şi nutriţionale sunt amestecate în stomac şi în intestinul subţire. Bila şi vezica biliară le emulsifică în intestinul subţire. Dacă sistemul digestiv şi compuşii de emulsificare ai lipidelor au de suferit, toxinele vor fi acumulate mai uşor în organism, mai ales cele ce se dizolvă în grăsimi.
Vasele sistemului limfatic absorb grăsimile şi le transportă la ficat unde sunt transformate în:
- colesterol
- hormoni
- compuşi ai membranelor celulare
- substanţe pentru ţesutul cerebral.
Dacă sistemul limfatic nu funcţionează corespunzător, poţi suferi simptome precum balonare, acumulare de grăsimi în jurul abdomenului, transpiraţie excesivă sub sâni, piele iritată, mâini şi picioare transpirate, dureri de cap.
Dacă simţi că mâncărurile grase îţi pică greu la stomac după ce ai mâncat, e posibil să existe o problemă în corp cu acumularea grăsimilor de natură toxică.
Cele mai sănătoase metode de detoxifiere
Există nenumărate alimente ce te pot ajuta la curăţarea ficatului şi eliminarea toxinelor. Acestea sunt usturoiul, ceaiul verde, morcovii, merele, avocado, uleiul de măsline, lămâile, turmericul, varza, alunele şi anumite cereale bogate în substanţe minerale.
De asemenea, practicarea sportului şi a exerciţiilor fizice intensifică în organism schimbul de substanţe, îmbunătăţeşte circulaţia limfei şi ajută la eliminarea prin piele şi rinichi a toxinelor depozitate în straturile grăsoase ale organismului.