Urzicile – primele vitamine de primăvara! Cu ce beneficii îţi încarcă organismul?

Bogate în aminoacizi, vitamine şi microelemente, urzicile sunt un aliment binevenit primăvara, când apar, fragede, la suprafaţa solului. Pe lângă faptul că sunt o sursă proaspătă de vitamine, urzicile au şi alte beneficii pentru sănătate. Ele au proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, regenerante, diuretice, de detoxifiere, purifică limfa şi îmbunătăţesc procesele de metabolism.

bab842434502aab8af16ecd3cd50164b

Urzicile conţin cantităţi mari de acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu

Potrivit centrului de medicină naturistă de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, întrucât conţine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu. O ceaşcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive şi meteorismul.

Urzicile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina A şi K. O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.

Vitamina A, împreună cu calciul şi vitamina D, întăreşte ţesutul dentar şi osos. Organismul are capacitatea de a depozita vitamina A, datorită caracterului ei liposolubil. Prin urmare, vitamina A pe care o ingeri din urzici nu va fi irosită. De asemenea, urzicile sunt o sursă excelentă de vitamina K, necesară în procesul de coagulare a sângelui şi reducerea osteoporozei. O ceaşcă de urzici (240ml) gătite conţine 369-495% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Ca şi vitamina A, organismul poate depozita vitamina K, pentru a fi utilizată ulterior.

Urzicile au efect puternic antioxidant

urzicille

Un studiu efectuat în 2004 a determinat că mai mulţi compuşi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, acţiune antimicrobiană şi antiulceroasă. Substanţele antioxidante din urzici manifestă, inclusiv, acţiune antiaterosclerotică, antiinflamatoare, regenerantă.

Urzica vindecă bolile inflamatoare

Urzica ajută la reducerea inflamaţiei din tractul urinar, uşurează evoluţia artritelor, eczemelor. Un studiu publicat în „Journal of Royal Society of Medicine”, în 2000, raportează că frunzele de urzică pot reduce inflamaţia articulaţiei halucelui, atunci când sunt aplicate pe zona dureroasă.

Urzicile au efect antialergic

Proprietățile lor antihistaminice ajută la suprimarea reacțiilor alergice din organism, a strănutului și mâncărimii. În plus, urzica manifestă efect decongestionant la nivelul căilor respiratorii.

Eficientă în hiperplazie benignă de prostată

Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină din Maryland a constatat că urzica poate ameliora fluxul urinar redus, necesitatea permanentă de a urina şi incapacitatea de a goli complet vezica urinară în caz de hiperplazie benignă de prostată, boală în care cresc dimensiunile prostatei.

Urzica este un stimulent sexual

S-a demonstrat că substanţele active prezente în urzică au capacitatea de a menţine testosteronul activ şi pot ajuta în caz de apetit sexual scăzut. Lignanii previn excreţia testosteronului din sânge şi contribuie astfel la stimularea libidoului.

ceaiurzica538x354-1441975588

Cum te ajută urzicile în obezitate

Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Expertul în nutriţie, Gillian McKeith, susține că ceaiul de urzici trebuie să se regăsească într-o dietă de slăbire. În articolul ,,Urzicile, dincolo de înțepătură”, naturopatul Terri Willard afirmă că urzicile contribuie la purificarea sistemului limfatic şi curăţarea rinichilor de resturi metabolice, motiv pentru care acestea sunt binevenite în tratarea diabetului și a obezităţii. Eliminarea toxinelor acumulate în țesutul muscular și cel limfatic permite corpului să funcționeze eficient. Gillian McKeith susţine că ,,ceaiul de urzică este un stimulator al metabolismului şi un supresor natural al foamei’’.

Chiar dacă urzicile nu pot substitui eficiența exercițiilor fizice practicate la sală, pentru a da jos kilogramele în plus, este bine să incluzi urzicile în meniu, ca parte a unei diete sănătoase.

nettle-tomato-salad

Sfaturi privind consumul de urzici!

• Frunzele de urzică trebuie opărite sau fierte înainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii înţepători de pe suprafaţa frunzelor;
• Cea mai potrivită pentru consum este salata din urzici, cu ados de ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru că, astfel, se păstrează o bună parte din vitamine şi se asimilează eficient vitamina A şi K din urzică;
• Pentru a prepara un ceai de urzică foloseşte o lingură de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apă fierbinte şi lasă timp de 10 minute la infuzat;
• Dacă administrezi medicamente cu efect diuretic, consultă medicul înainte să incluzi urzicile în dietă, deoarece urzicile, au și ele, acţiune diuretică și pot conduce la deshidratare;
• Persoanele care iau în mod regulat medicamente cu efect anticoagulant, dar şi gravidele, ar fi bine să evite consumul unor cantități mari de urzici, deoarece acestea pot creşte riscul de formare a trombilor în vasele de sânge şi stimulare a contracţiilor uterului.

Ai dureri de cap? Iată ce afecțiuni ai putea avea în funcție de localizarea durerii

Majoritatea oamenilor din întreaga lume suferă de dureri de cap, iar fiecare durere are o cauză și apare în zone diferite ale capului. Deși aparent banale, durerile de cap afectează buna defășurare a activităților zilnice, iar persoanele afectate de aceste stări tind să se izoleze.

separator

Așadar, dacă te confrunți și tu cu asemenea stări, iată cum să le deosebești, ca să știi cum să le tratezi corect:

  1. Durerea de tensiune este o senzație de apăsare sau presiune, cu o intensitate constantă. Pe lângă problemele fizice ale coloanei vertebrale, durerea mai poate fi cauzată de depresie, anxietate, stres și stare de nervozitate. Acest tip de durere tulbură somnul, iar când devine cronică nu mai are un factor declanșator și în unele cazuri poate determina apariția insomniilor.
  2. Durerea tip ”cluster” poate fi asemănată cu o senzație puternică de arsură sau înjunghiere. Aceasta apare pe o singură parte a capului, în zona ochilor, iar suferindul cu greu reușește să se concentreze sau să își găsească locul. Cauza este inflamarea capilarelor și vinișoarelor din zona ochilor.
  3. Migrenele sunt dureri de cap ale căror cauză încă nu a fost încă identificată de către specialiști. Ar putea fi vorba fie de o activitate anormală a creierului (la nivelul vaselor de sânge). Acestea sunt asociate cu sensibilitatea la lumină sau zgomote puternice, iar în cazuri mai grave cu senzație de greață, vomă, pierderea apetitului și dureri abdominale.

Ce semnalează de fapt durerea de cap, după zona în care apare

Când te doare fruntea

Atunci când durerea apare în față, în zona frunții, aceasta ar putea semnala că ai ochii foarte obosiți sau că nu ai băut destulă apă (ești deshidratată). Alte motive pentru care ai astfel de dureri: sinusuri blocate, migrene, durere de tensiune.

Durerea tâmplelor

Atunci când te dor tâmplele, durerea ar putea semnala tensiune ori durerea de trigemen (aceasta este puternică, apare de obicei la ceafă, însă poate radia și înspre tâmple). Durerea ”cluster” mai poate radia în zona tâmplelor, rareori.

Când te doare spatele capului, ceafa

Durerea de trigemen este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, totodată și una dintre cele mai comune. Pornește de la ultimele vertebre ale gâtului. Și atunci când ești deshidratată pot apărea dureri în zona cefei, sau atunci când ai dureri de tensiune.

Când te doare creștetul capului

Această durere semnalează de cele mai multe ori gripă și/sau febră. Pot apărea durerile în acea zonă și în urma exercițiului fizic excesiv sau în timpul actelor sexuale. Și durerile de tensiune apar în zona creștetului.

Sursa

Descoperire: Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură, foarte rezistentă

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave, scrie evz.ro.

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

„Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.”, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? „Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției”. Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

„În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită”.

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: „Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave”. Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

„De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat”, dar și „antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente”, precum și „abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)”.

Toate acestea produc un efect comun: „Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil”.

Timp de o săptămână au fost înregistrate șapte cazuri de tuberculoză, în Chișinău

Șapte cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în municipiul Chișinău, în perioada 24 februarie – 2 martie, potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică. De asemenea, au fost raportate câte 8 cazuri de scarlatină și mononucleoză infecțioasă.

Au fost înregistrate 4507 cazuri de infecții respiratorii acute și 340 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Gripa sezonieră a înregistrat o creștere, fiind raportate 346 de cazuri, cu o rată de spitalizare de 42%. Din totalul cazurilor de gripă raportate, 62% au fost la copii.

Conform rezultatelor laboratorului, virusul gripal predominant este tipul A (H3N2) – 47%, urmat de tipul B – 29,4% și tipul A (H1N1) – 19,6%.

Judocanul Alexandru Tîrsînă a câștigat Cupa Europei printre seniori
Articolul anterior
Soldați ruși au fost distruși într-o conductă de gaze de 1,4 metri prin care au vrut intre în Sudja, în Kursk, și să surprindă armata ucraineană
Articolul următor