Chiar dacă refuzi să-l consumi din cauza mirosului persistent, usturoiul poate fi numit un adevărat medicament. Ingerat în stare naturală, acesta previne bolile de inimă, reduce nivelul de colesterol din sânge și scade tensiunea arterială.
Usturoiul este o sursă bună de vitamine B1, B6 și C. Este bogat în magneziu, fosfor, seleniu, calciu, potasiu și fier.
Top 8 motive să mănânci usturoi:
- ajută în tratarea cancerului;
- echilibrează tensiunea arterială;
- are efecte benefice asupra pielii;
- crește nivelul de antioxidanți;
- crește imunitatea;
- scade colesterolul;
- este un aliment adjuvant în diabet;
- tratează bolile respiratorii și pulmonare;
- previne ateroscleroza;
- tratează infecțiile urinare;
- este util în curele de slăbire.
Usturoiul poate fi consumat în stare fiartă sau la cuptor. Cel mai indicat însă, ar fi să-l consumi crud deoarece își va păstra toate proprietățile naturale. Combină-l cu legume, carne sau cu preparate din cereale.
Usturoiul- adjuvant în tratarea cancerului
Usturoiul este un supliment alimentar anticancerigen, acesta conține mai multe substanțe care inhibă evoluția cancerului. În plus, usturoiul scade stresul oxidativ și reduce efectele iradierii organismului.
Perfect pentru curele de slăbire
Usturoiul este foarte activ în digestie și scade colesterolul, de aceea este indicat în orice cură de slăbire. Însă nu este recomandat să-l consumi pe stomacul gol, deoarece îți poate provoca dureri.
Usturoiul este una dintre cele mai populare tratamente tradiționale pentru răceală și gripă datorită rolului său de stimulare a sistemului imunitar . Acesta conține o substanță, numită alicină, responsabilă de acțiunea antirăceală, având proprietăți antibacteriene și antifungice.
Usturoiul pentru bolile cardiovasculare
Consumul regulat de usturoi are capacitatea de a regla tensiunea. Acesta conține substanțe care dizolvă cheagurile de sânge și dilată vasele sanguine. Dacă ai hipertensiune, poți consuma o dată la două zile usturoi în cantități moderate.
Consecințele negative a consumului exagerat de usturoi:
1. Respirație insuportabilă – Consumul unei cantități mari de usturoi crud poate cauza respirația urât mirositoare. Singura modalitate de a evita acest lucru este să-l consumi împreună cu alte alimente seara.
2. Mirosul neplăcut al corpului – de la o cantitate prea mare de usturoi, corpul tău de asemenea va mirosi urât deoarece usturoiul este secretat prin pori.
3. Probleme de digestie – consumul exagerat de usturoi crud ar putea duce la arderea mucoasei stomacului și la dureri acute.
4. Botulism – Sulful din usturoi poate declanșa chiar și botulism, care determină tulburări severe de stomac sau chiar deces.
5. Alergii – Pentru persoanele alergice, consumul de usturoi ar putea conduce la febră, vărsături sau erupții cutanate.
Să avem sănătate!
Text: Sorina Țurcanu