Ecografia, sau examenul cu ajutorul ultrasunetelor, este un test extrem de util în depistarea afecțiunilor organelor interne, în special atunci când vine vorba despre diagnosticarea bolilor ginecologice la femei. În timpul unei ecografii transvaginale, care reprezintă o alternativă la ecografia transabdominală (clasică) medicul introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (numit transductor) în vaginul pacientei, în timp ce aceasta stă întinsă pe spate, pe masa de examinare.
Transductorul emite unde sonore care generează imagini ale organelor din bazinul pacientei. Specialistul în imagistică poate să vadă astfel, mult mai eficient, uterul, ovarele și colul uterin.
Ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală?
În timpul procedurii, medicul introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal al pacientei. Întreaga procedură durează aproximativ 30 pâna la 60 de minute.
Testele imagistice de acest gen pot depista anomalii și pot ajuta medicii să stabilească diagnosticul. O ecografie transvaginală permite vizualizarea organelor reproductive: uterul, trompele uterine, ovarele, colul uterin (cervix) și vaginul. „Transvaginală” înseamnă „prin vagin”. Acesta este un examen intern.
Când este recomandată o ecografie transvaginală?
Există mai multe motive pentru care medicul poate considera că o ecografie transvaginală este necesară:
-o ecografie transabdominală care denotă anormalități;
-sângerare vaginală inexplicabilă;
-durere pelvină;
-o sarcină ectopică, numită „extrauterină” (care are loc atunci când fătul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine);
-infertilitate;
-verificarea chisturilor sau fibroamelor uterine;
-verificarea amplasării corespunzătoare a dispozitivului intrauterin (sterilet).
Medicul ginecolog poate, de asemenea, să recomande o ecografie transvaginală în timpul sarcinii, pentru:
-a monitoriza bătăile inimii bebelușului;
-a se uita la colul uterin și pentru a vedea orice modificări care ar putea duce la complicații, cum ar fi un avort spontan sau o naștere prematură;
-a examina placenta, în scopul de a depista anomalii;
-a identifica sursa oricărei sângerări anormale;
-a diagnostica un posibil avort spontan;
-a confirma o sarcină într-un stadiu incipient.
Cum te pregătești pentru o ecografie transvaginală?
În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală nu necesită o foarte mare pregătire din partea pacientei. O data ce ai ajuns la cabinetul medicului sau la spital și ești în camera în care vei fi examinată, va trebui să îți dai jos hainele de la talie în jos și să îți pui un halat.
În funcție de instrucțiunile medicului ginecolog și de motivele ecografiei, s-ar putea să fie nevoie ca vezica urinară să fie goală sau parțial plină. O vezică plină ajută la ridicarea intestinelor și permite o vizualizare mai clară a organelor din zona pelvisului. Daca vezica trebuie să fie plină, va trebui să bei aproximativ 950 ml apă sau alt lichid cu aproape o oră înainte de începerea procedurii.
Dacă ești la menstruație sau ai observat că ești într-o perioadă cu spotting (îți pătezi lenjeria intimă), atunci va trebui să îndepărtezi tamponul intern sau orice alt obiect de igienă intimă înainte de începerea ecografiei.
Ce factori de risc are procedura?
Nu există factori de risc asociați cu ecografia transvaginală. Efectuarea unei ecografii transvaginale la femeile însărcinate este, de asemenea, o procedură sigură, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Asta pentru că nu se folosesc radiații în această tehnică de imagistică. Atunci când transductorul este introdus în vagin, pacienta va simți o presiune, iar în unele cazuri, disconfort. Acest disconfort este minim și va disparea o dată ce procedura s-a încheiat.