Efectul medicamentului Remdesivir în tratarea Covid-19, după 24 ore de la administrare. Ce spun medicii?

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul Municipal Caracal au primit câte 40 flacoane de Remdesivir, considerat cel mai eficient medicament în tratarea Covid-19, iar acesta a şi început să fie administrat primilor doi pacienţi, câte unul din fiecare spital.

separator

Primul pacient de la Slatina a fost o femeie, care se află joi, 27 august 2020, în a doua zi de tratament cu Remdesivir. Tratamentul se recomandă de principiu între 5 şi 10, zile, însă îşi arată efectele benefice din primele 5 zile – spune dr. Marius Ionescu, şeful secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina, fiind de susţinere.

„Am şi introdus terapia cu Remdesivir la o pacientă, astăzi este deja a doua zi. Exact cum scrie la cărţi, îl vom administra timp de 5 zile, să vedem evoluţia. În principiu se recomandă 5-10 zile. Avem nişte criterii pe care ne bazăm, mai exact trebuie să aibă saturaţia sub 94% fără oxigen suplimentar sau doar cu oxigen suplimentar, să aibă infiltrate pulmonare şi să nu necesite măsuri de terapie intensivă de genul ventilaţie mecanică, intubaj, mască de CPAP, BPAP sau ECMO.

Pacienţii vor beneficia de Remdesivir, să sperăm că vom mai putea aduce, în fazele precoce ale bolii, dar în momentul în care încep să desatureze. În formă de boală medie“, a precizat medicul.

Primele semne că tratamentul funcţionează s-au văzut deja, a spus medicul.

„La pacienta pe care am iniţiat-o pe Remdesivir am văzut o îmbunătăţire deja de astăzi, adică, practic prima îmbunătăţire o poţi vedea la primele 24 ore după prima administrare, şi chiar s-a văzut. Obosea aproape la leşin până la toaletă, acum deja a fost prima oară la baie aproape nesusţinută. Cu uşoare ameţeli, cu o oboseală, normal, cu un pic de dispnee, dar s-a simţit vizibil mai bine astăzi. Şi o să vedem, din 24 în 24 ore reevaluăm situaţia. Bineînţeles, cu analize de control, cu tot, ca să vedem cum evoluează clinic“, a declarat dr. Ionescu.

Evoluţia pacienţilor cu COVID este aproape imprevizibilă.

„Boala are o evoluţie în dinamică. Dimineaţa eşti bine iar seara poţi să fii, Doamne-fereşte, critic, adică e de urmărit efectiv, nu pot să vă spun dacă mai am sau nu mai am pacienţi. Avem pacienţi care sunt oscilanţi în momentul de faţă, sunt undeva la graniţă. Să vedem dacă-i scoatem la capăt cu tratamentul pe care l-am făcut până acum. Dacă va fi nevoie, bineînţeles că vom apela şi la Remdesivir. Sper să mai primim, voi vorbi cu responsabilii de la farmacie să vedem cum putem să mai aducem“, a completat dr. Ionescu, menţionând că din cantitatea primită până acum se pot trata 6-7 pacienţi.

Şi la spitalul din Caracal, spital suport-COVID, s-a administrat joi, 27 august 2020, pentru prima dată Remdesivir unui pacient COVID.

„Astăzi am avut pacientul potrivit, pentru că este rezervat cazurilor grave care desaturează. Nu poţi să-l foloseşti la orice pacient, este rezervat pacienţilor cu hipoxie. Ei nu sunt de băgat pe ventilator, sunt între şi între, între a fi intubaţi, caz grav, care începe să desatureze, şi trebuie să prinzi momentul acela în care nici nu ajunge la intubaţie“, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Alexandra Popa.

Pacientul tratat la Caracal care a primit medicamentul introdus în terapia COVID în din ce în ce mai multe spitale din România are aproximativ 60 ani. La niciunul dintre spitale medicii nu sunt la acest moment în situaţia de a decide căror pacienţi să le fie administrat cu prioritate medicamentul îndelung aşteptat, pentru că flacoanele primite asigură la acest moment necesităţile.

Remdesivir, comercializat sub denumirea comercială Veklury, a devenit la 3 iulie 2020 primul tratament autorizat pentru tratarea COVId-19 în Uniunea Europeană, însă continuă să fie monitorizat pentru a se asigura siguranţa administrării.

„La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată. Această autorizaţie facilitează accesul timpuriu la medicamente în situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii publice, cum este actuala pandemie. Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 destinat adulţilor şi adolescenţilor începând cu vârsta de 12 ani, care au pneumonie şi care necesită suplimentare cu oxigen“, se menţionează într-un comunicat al reprezentanţei Comisiei Europene, de pe site-ul oficial.

Remdesivir este un nou medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide. Acesta a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg, deși ulterior s-a demonstrat că are activitate antivirală împotriva altor virusuri ARN monocatenare, precum virusul sincițial respirator, virusul Junin, febra hemoragică Lassa, virusul Nipah, virusul Hendra și coronavirusuri (inclusiv virusurile MERS și SARS). Actualmente este studiat pentru infecțiile cu SARS-CoV-2 și Henipavirus.

sursa: www.adevarul.ro

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Ambasadorul Ucrainei, felicitare în limba română cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova
Articolul anterior
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului
Articolul următor