Ficatul nu doare. Cel mai simplu test prin care poți afla dacă ai ficatul sănătos

Ficatul este cel mai activ organ din corpul uman, din punct de vedere metabolic. În pofida acestui fapt, atunci când se îmbolnăvește, ficatul deseori nu trădează niciun simptom. Durerile surde sub coasta dreaptă, astenia și slăbiciunea sunt simptome prea puțin relevante pentru a-l face pe om să se adreseze la medic. De aceea se consideră că ,,ficatul nu doare”, adesea bolile de ficat fiind descoperite doar cu ocazia unor analize de laborator sau investigații medicale de rutină.

separator

Ficatul doare adesea doar când este inflamat și se mărește în volum, iar acest lucru determină o senzație de greutate sub rebordul costal drept sau o stare de oboseală nejustificată. Atunci când începe ,,să scărțâie” ficatul cauzează o astenie, o stare de blegeală, de oboseală, de neputință, de chef de somn, bolnavul nu mai dă randament la serviciu, deoarece se reduce capacitatea de efort fizic, dar și intelectual.

Totodată, aceste semne pot semnala și alte boli. Tocmai de aceea, ficatul trebuie controlat periodic, dacă ești atent la simptomele minore și simți că e ceva în neregulă. Testele pentru ficat presupun măsurarea transaminazelor (ALAT, ASAT), dar în special ALAT-ul este sugestiv pentru bolile de ficat, rezultatul acestei analize arată dacă este în suferinţă celula hepatică, hepatocitul, sau „celula de aur a ficatului“.

Alături de ALAT, funcţia ficatului poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei. Dar, atenţie: blirubina poate să crească şi în alte afecţiuni, de exemplu, în boli ale căilor biliare, pietre la fiere, icter mecanic ș.a. În plus, pentru a ajunge la un diagnostic corect, foarte importante sunt investigaţiile imagistice, în special ecografia abdominală.

Aceasta poate releva  dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spaţiu, tumori, dar şi existenţa unor obstacole, pietre la fiere, sau probleme cu pancreasul.

Dacă există suspiciunea de hepatită virală acută, ALAT și bilirubina mărită, ficatul mărit, plus simptome specifice hepatitei acute, trebuie efectuate analizele pentru anticorpii pentru hepatită B şi C.

Atunci când alături de rezultatele mărite ale ALAT şi ale bilirubinei, la examenul ecografic se depistează şi ficatul mărit, trebuie exclusă o hepatită virală, dar și steatoza hepatică, adică  încărcarea cu grăsime a celulei hepatice, sau ficatul gras. Steatoza hepatică poate fi depistata la cei care consumă alcool în cantităţi mari dar şi la persoanele obeze. În cazul obezităţii  toate organele interne pot fi încărcate cu grăsime şi atunci şi ficatul este mai mare.

Când este vorba despre mărirea ficatului din cauza consumului mare de alcool, a obezităţii sau a problemelor cu bila, acestea pot fi rezolvate în general printr-un regim de viaţă sănătos: fără consum de alcool, fără prăjeli sau grăsimi. Se recomandă scăderea în greutate, respectarea celor opt ore de somn. Dacă e vorba despre problemele căilor biliare, trebuie consultat un specialist.

Transaminazele sunt crescute la 4% din populaţie fără ca să existe nici un simptom, creşterea fiind depistată întâmplător cu ocazia unui control pentru o altă boală. Dacă transaminazele sunt crescute în limite rezonabile, fără a se şti cauza şi fără a avea simptome, se poate încerca diminuarea lor prin schimbarea modului de viaţă: abstinenta la alcool, controlul diabetului şi grăsimilor din sânge, scăderea în greutate, stoparea medicamentelor toxice pentru ficat şi a ceaiurilor zise „medicinale“, care pot cauza creșterea transaminazelor în circa 18% dintre cazuri. ,,Scăderea în greutate cu 1%, scade valoarea transaminazelor cu 8%”, afirmă Dr. Carmen Manciuc, medic gastroenterolog.

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Studiu: Ce ascund bărbații care poartă barbă
Articolul anterior
Studiu: sexul regulat îmbunătățește memoria și te face mai deștept
Articolul următor
Close menu