Gingivita este o afec
ţiune, care se manifestă prin inflamaţia gingiei şi a papilelor interdentare, fără implicarea în proces a ligamentului gingivo-dentar.Se întâlneşte mai des la copii, la tineri în perioada pubertăţi şi la gravide. Această afecţiune poate surveni în rezultatul unei igiene proaste a cavităţii bucale ce duce la formarea plăcii microbiene a dinţilor.
Mai multe detalii despre gingivită, cum o putem trata şi care ar fi pasta de dinţi potrivită pentru tine, află de la Directorul Clinicii Stomatologice Fala Dental, Valentina Fala.
Valentina Fala,
Directorul Clinicii Stomatologice
Fala Dental
Factorii care duc la apariţia gingivitei
Factori locali:
- construcţiile ortopedice nereuşite;
- obturaţiile dentare nereuşite;
- aparatele ortodontice;
- anomaliile de inserţie.
Factori generali:
- afecţiunile endocrine (diabet zaharat, disfuncţii hormonale );
- afecţiunile gastrointestinale;
- infecţioase, ale sistemului nervos;
- dereglările metabolice.
Ne confruntăm cu această afecţiune mai mult iarna şi vara
De regulă, se observă o precădere a afecţiunii în perioada de iarnă – primăvară, cauzată de o carenţă de vitamine. Bolnavii constată o schimbare a culorii mucoasei gingivale, mărirea papilelor interdentare şi sângerarea gingiei în timpul spălării pe dinţi sau la o mică atingere.
Netratată la timp, poate trece în formă cronică, parodontită (cu distrucţia ligamentului gingivo- dentar şi a ţesutului osos).
Ce facem ca să evităm confruntarea cu gingivita?
Pentru evitarea apariţiei afecţiunii este recomandat, ca pacienţii de 2 ori în an să viziteze medicul stomatolog, astfel poate fi depistată la timp o afecţiune dentară sau a mucoasei cavităţii bucale. La fel medicul stomatolog va efectua o igienizare profesională a cavităţii bucale.
Tratament profesionist
Tratamentul este individual pentru fiecare pacient şi constă în tratamentul local şi general complex, ţinând cont de afecţiunile şi starea generală a organismului .
- Tratamentul local va începe cu înlăturarea depunerilor supra şi subgingivale, suprimarea construcţiilor ortopedice şi obturaţiilor nereuşite, corectarea anomaliilor de expunere a dinţilor etc.
- Tratamentul general complex este indicat numai după consultaţia medicului generalist (terapeut, endocrinolog, neurolog, pediatru, infecţionist), fiind orientat spre stimularea mecanismelor de apărare a organismului, aportul de vitamine şi altele.
Tratamentul în condiţii casnice
În condiţii casnice gingivita poate fi tratată după o igienizare profesională a cavităţii bucale efectuate de medicul stomatolog. În calitate de remedii naturiste putem recomanda plante cu acţiune antiinflamatorie, antiseptică, astrigentă sub formă de infuzie sau decoct. Spre exemplu: cimbrişorul, coada-calului, muşeţelul, sunătoarea, salvia şi coaja de stejar.
Alimentaţia- un impact major în apariţia gingivitei
Marele Hipocrate a spus: „Ceea ce mâncăm să ne fie şi medicament, ceea ce gândim şi ceea ce mâncăm, luate împreună, realizează ceea ce suntem atât fizic, cât şi mental.”
Un rol important în apariţia afecţiunilor mucoasei bucale îl are caracterul alimentaţiei. Un echilibru alimentar presupune aportul optim şi calitativ al substanţelor nutritive şi biologic active – proteinelor, lipidelor, vitaminelor, substanţelor minerale etc. Alimentele trebuie să fie cât mai puţin prelucrate termic, să includem în meniu cât mai multe crudităţi (fructe, legume, salate), trebuie excluse alimentele conservate care conţin mult temutele E-uri ce duc la diferite dereglări de metabolism şi alimentele cu conţinutul sporit de grăsimi săturate (margarina), ce reduc aportul de vitamine liposolubile (A; D; E;) cu rol important în dezvoltarea aparatului dento-maxilar.
Alegeţi corect pasta de dinţi!
Pasta de dinţi trebuie aleasă împreună cu medicul tău stomatolog, în funcţie de starea mucoasei cavităţii bucale şi gingiilor.
Pastele de dinţi după acţiunea lor se împart în:
1. Igienice (îndepărtează placa microbiană);
2. Curativ- profilactice – suplimentar conţinând componenţi biologici activi (săruri, fermenţi, extracte din plante, microelemente s.a.).
Ai grijă de sănătatea ta şi respectă cerinţele stomatologului tău!
Text: Cristina Mihalachi
Contacte:
Adresa: Str. Bucureşti, 13, Chişinău MD-2001, Republica Moldova
Tel./fax: ( + 373 22) 27-05-36
Tel.: (+ 373 22) 22-73-51, 27-41-73
Mob; (+373) 69 12-05-64
E-mail: info@faladental.md