Gingivita- prevenire şi tratament!

Gingivita este o afec

separator
ţiune, care se manifestă prin inflamaţia gingiei şi a papilelor interdentare, fără implicarea în proces a ligamentului gingivo-dentar.

Se întâlneşte mai des la copii,  la tineri în perioada pubertăţi şi la gravide. Această afecţiune poate surveni în rezultatul unei igiene proaste a cavităţii bucale ce duce la formarea plăcii microbiene a dinţilor.

Mai multe detalii despre gingivită, cum o putem trata şi care ar fi pasta de dinţi potrivită pentru tine, află de la Directorul Clinicii Stomatologice Fala Dental, Valentina Fala.


Valentina Fala,
Directorul Clinicii Stomatologice
Fala Dental

Factorii care duc la apariţia gingivitei

Factori locali:

  • construcţiile ortopedice nereuşite;
  • obturaţiile dentare nereuşite;
  • aparatele ortodontice;
  • anomaliile de inserţie.

Factori generali:

  • afecţiunile endocrine (diabet zaharat, disfuncţii hormonale );
  • afecţiunile gastrointestinale;
  • infecţioase, ale sistemului nervos;
  • dereglările metabolice.

Ne confruntăm cu această afecţiune mai mult iarna şi vara

De regulă, se observă o precădere a afecţiunii în perioada de iarnă – primăvară, cauzată de o carenţă de vitamine. Bolnavii constată o schimbare a culorii mucoasei gingivale, mărirea papilelor interdentare şi sângerarea gingiei în timpul spălării pe dinţi sau la o mică atingere.

Netratată la timp, poate trece în formă cronică, parodontită (cu distrucţia ligamentului gingivo- dentar şi a ţesutului osos).

Ce  facem ca să evităm confruntarea cu gingivita?

Pentru evitarea apariţiei afecţiunii este recomandat, ca pacienţii de 2 ori în an să viziteze medicul stomatolog, astfel poate fi depistată la timp o afecţiune dentară sau a mucoasei cavităţii bucale. La fel medicul stomatolog va efectua o igienizare profesională a cavităţii bucale.

Tratament profesionist

Tratamentul este individual pentru fiecare pacient şi constă în tratamentul local şi general complex, ţinând cont de afecţiunile şi starea generală a organismului .

  • Tratamentul local va începe cu înlăturarea depunerilor supra şi subgingivale, suprimarea construcţiilor ortopedice şi obturaţiilor nereuşite, corectarea anomaliilor de expunere a dinţilor etc.
  • Tratamentul general complex este indicat numai după consultaţia medicului generalist (terapeut, endocrinolog, neurolog, pediatru, infecţionist), fiind orientat spre stimularea mecanismelor de apărare a organismului, aportul de vitamine şi altele.

Tratamentul în condiţii casnice

În condiţii casnice gingivita poate fi tratată după o igienizare profesională a cavităţii bucale efectuate de medicul stomatolog. În calitate de remedii naturiste putem recomanda plante cu acţiune antiinflamatorie, antiseptică, astrigentă sub formă de infuzie sau decoct. Spre exemplu: cimbrişorul, coada-calului, muşeţelul, sunătoarea, salvia şi coaja de stejar.

Alimentaţia- un impact major în apariţia gingivitei

Marele Hipocrate a spus: „Ceea ce mâncăm să ne fie şi medicament, ceea ce gândim şi ceea ce mâncăm,  luate împreună, realizează ceea  ce suntem atât fizic, cât şi mental.”

Un rol important în apariţia afecţiunilor mucoasei bucale îl are caracterul alimentaţiei. Un echilibru alimentar presupune aportul optim şi calitativ al substanţelor nutritive şi biologic active – proteinelor, lipidelor, vitaminelor, substanţelor minerale etc. Alimentele trebuie să fie cât mai puţin prelucrate termic, să includem în meniu cât mai multe crudităţi (fructe, legume, salate), trebuie  excluse alimentele conservate care conţin mult temutele E-uri ce duc la diferite dereglări de metabolism şi alimentele cu conţinutul sporit de grăsimi săturate (margarina),  ce reduc aportul de vitamine liposolubile (A; D; E;) cu rol important în dezvoltarea aparatului dento-maxilar.

Alegeţi corect pasta de dinţi!

Pasta de dinţi trebuie aleasă împreună cu medicul tău stomatolog,  în funcţie de starea mucoasei cavităţii bucale şi gingiilor.

Pastele de dinţi după acţiunea lor se împart în:

1.  Igienice (îndepărtează placa microbiană);

2.  Curativ- profilactice – suplimentar conţinând componenţi biologici activi (săruri, fermenţi, extracte din plante, microelemente s.a.).

Ai grijă de sănătatea ta şi respectă cerinţele stomatologului tău!

Text: Cristina Mihalachi

Contacte:

 

Adresa: Str. Bucureşti, 13, Chişinău MD-2001, Republica Moldova
Tel./fax: ( + 373 22) 27-05-36
Tel.: (+ 373 22) 22-73-51, 27-41-73
Mob; (+373) 69 12-05-64
E-mail: info@faladental.md

Faladental

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

“Miss USMF” 2012
Articolul anterior
Aristox Cosmetix – professional line
Articolul următor