Gripă sezonieră sau coronavirus? Asemănările și deosebirile dintre cele două boli respiratorii

Între gripă și Covid-19 s-au trasat multe paralalele, unii susținând chiar că prima ar fi mult mai periculoasă. Dar care este, de fapt, adevărul? Faptul că ambele sunt boli infecțioase respiratorii îi poate induce pe mulți în eroare, dar chiar dacă au simptome asemănătoare, cele două sunt provocate de virusuri diferite.

separator

Directorul Institutului de Prevenție a Infecțiilor Johns Hopkins, Lisa Maragakis, a explicat care sunt similitudinile și diferențele dintre coronavirus și gripa sezonieră.

Asemănări între gripa sezonieră și Covid-19

Atât gripa de sezon, cât și infecția cu coronavirus provoacă febră, tuse, dureri de cap, oboseală, uneori vărsături și diaree. În cazurile grave, se poate ajunge la pneumonie.

Modul de transmitere

Ambele se pot răspândi foarte ușor și rapid de la o persoană la alta, atunci când persoana infectată tușește, strănută sau vorbește. Gripa se răspândește de o persoană infectată cu câteva zile înaintea apariției primelor simptome și se crede că și coronavirusul se răspândește în aceeași manieră.

Chiar dacă atât gripa, cât și coronavirusul se pot transmite în moduri asemănătoare, Covid-19 ar putea rămâne în aerul eliminat de bolnav pentru mai mult timp, chiar și după persoana nu mai este în apropierea locului unde a strănutat sau tușit.

Deosebiri între gripa sezonieră și Covid-19

Numărul persoanelor infectate și decedate. Momentan, au fost confirmate aproximativ 5,370,000 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, la nivel mondial. Până la data de 23 mai 2020, coronavirusul a ucis 342,548 persoane în întreaga lume.

Covid-19 ucide circa 1,4% dintre persoanele infectate. Numărul infecțiilor cu gripă este estimat la 1 miliard de cazuri la nivel mondial. Cât despre decese, numărul lor este undeva între 291.000 și 646.000, gripa ucigând aproximativ 0,1% dintre persoanele infectate.

sursa

Video! Irina Kovalsky a lansat un videoclip nou la piesa ,,Arestată”
Articolul anterior
Ana Cernicova a fost amendată de către poliția rutieră. Ce explicație are artista?
Articolul următor
Alte articole interesante