Interpretul Mircea Guţu îşi revine după un diagnostic grav

Interpretul şi compozitorul Mircea Guţu este de nerecunoscut. A dat jos zeci de kilograme. Nu pentru că ar fi vrut să se subţieze. O boală grea i-a schimbat modul de viaţă mai mult decât şi-ar fi imaginat.

separator

Interpretul Mircea Guţu îşi revine după un diagnostic  grav

La fiecare 12 ani soarta îi rezervă câte o surpriză. Cele mai memorabile s-au întâmplat la 36 de ani când a decis să divorţeze, şi la 48 când medicii i-au dat un diagnostic  care a şocat familia: tumoare la pancreas. Din acel moment cântărețul Mircea Guţu şi-a împărţit destinul în două bucăţi.

Vreau să uit de aceşti patru pereţi de spital, deşi patul de spital îmi este frate.

Se zice că trebuie să primeşti orice încercare de la Dumnezeu, chiar şi o boală. Simţeam dureri mari în regiunea abdominală. Dar ştii cum suntem noi bărbaţii, nu acordăm atenţie. Credeam că este stomacul. La o ceremonie de familie n-am mai rezistat. Primul control a venit cu o veste care ne-a bulversat. A urmat o intervenţie grea, apoi alta, reabilitări şi mai anevoiase şi mult stres. Fiica mea mai mare, Irina, care munceşte peste hotare, a decis că nu mai vrea să revină la muncă până nu mă vede pe picioare. De la 115 kg, am ajuns să cântărest  73 de kg.

Mai auzeam lumea comentând: „Ce-a rămas din şoimul de Mircea.” Evident,  e urât când un vulture se transformă într-o cioară, într-o pasăre care abia poate zbura.

Mă, ce-i mai merge ăstuia,  de unde atâta fericire!

‘‘Posibil îmi era prea bine. Să ştii, că mai este o parte bună a acestei boli. Te face să faci faţă unei încercări ce vine de la Domnul. Eu am început să cred şi mai mult în Cel de sus. Mi-am împânzit apartamentul cu icoane. Şi mezina familiei a învăţat multe rugăciuni. Eu cred că viitorul îmi rezervă multe lucruri frumoase. Am idei creative noi. Îmi planific să-mi mărit fata cea mai mare, vreau s-o duc la şcoală pe cea mică.”

Sora medicală mă întreabă: unde este mai bine, acasă sau la spital?

„Acasă sunt terorizat de mirosurile de la bucătărie. Noroc că Elena este vegetariană de 11 ani şi se poate abţine de la gătit bucate din carne. Am foarte multe restricţii în mâncare. Dacă nu le respect risc să revin la diagnoză. Gust câte ceva, dar mă întoarce boala înapoi. Am fost tentat o dată să gust din preferatele legume ale copilului: roşiile şi castraveţii, şi am regretat mult.”   

Viaţa mea e plină de întorsături. Divorţul de prima soţie a fost o încercare nefastă pentru mine.

Nu dea Domnul nimănui. Era copilul la mijloc şi nu ştiam dacă fac corect . Eram gata să fiu eu cel care suferă numai să nu fie fiica afectată de divorţ.  Un prieten mi-a fost alături în acele momente. Când i-am povestit situaţia, m-a sfătuit să merg mai departe, iar de copil să am grijă. Peste un an Irina a trecut să locuiască cu mine. „

Am rămas şocat când am văzut data din buletinul ei, nu-mi venea să cred, dar mi-am zis că, dacă va da bunul Dumnezeu, vom fi împreună, vom avea copii. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Îmi făceam meseria la o petrecere unde era şi Elena. Acolo am cunoscut-o.  Mi-a dăruit ultimul dans de la petrecere.

Am remarcat o domnişoară care dansa extrem de frumos dar nu riscam să o invit la dans de oarece era păzită de un bodyguard, mama ei, destul de severă de fire. Colegul meu de scenă a pândit când  actuala mea socră a ieşit din sală şi m-a împins în mulţime. Aşa m-am trezit faţă-n-faţă cu Elena.

În acea seară i-am  cerut un număr de telefon ca s-o contactez şi mi l-a dat din 6 cifre. Când am sunat-o era un număr inexistent, atunci mi-am dat seama că este o glumă. Dar mai târziu cineva mi-a sugerat să pun în faţă prefixul unei firme de telefonie mobilă…şi a mers. „

Pe Elena a impresionat-o foarte mult părul lui lung. Şi-a zis că trebuie să facă cunoştinţă cu acest artist.

Elena: „Am simţit un pic de fericire alături de el. Un sentiment care prevestea un viitor împreună. Mi-a fost greu să accept această diferenţă de vârstă. Nu credeam că vom merge prea departe. Mă gâmdeam că va fi doar o aventură.  

Mircea: „Mama a agreat-o. S-au împrietenit din start.

S-a bucurat că, în sfârşit, voi avea parte de o familie trainică.”

 

Text: Olga Chirica

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Cum arată vedetele fără Photoshop! Foto
Articolul anterior
Gestul obscen făcut de o deţinută în tribunal! Video
Articolul următor