Invazie de șerpi. Un copil din Florești, internat în spital după o mușcătură de șarpe

Timp de o săptămănâ pe teritoriul țării au fost semnalate mai multe cazuri de invazie de șerpi în zone locative, iar un copil a fost chiar mușcat de o reptilă.

În orașul Căușeni, o viperă a fost evacuată de pe copertina unei frizerii. La Bălți, un șarpe mare a fost găsit în curtea unui bloc de locuit, lângă o bancă.

În raionul Florești, un băiat de 13 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a localizat în curtea locuinței. Copilul a fost internat într-un spital din Chișinău. La moment starea de sănătate a copilului este în afara oricărui pericol. „Șarpele în sine nu a atacat. S-a târât din grădină în curte, unde erau copii mici. Fiul cel mare a decis să îl apuce, așa că a fost mușcat. A început să curgă sânge, am chemat ambulanța. Am ajuns la spitalul din Florești. Medicii erau îngrijorați, deoarece copilul a adormit și nu știam cum să ne comportăm într-o astfel de situație. Apoi am mers la Bălți, după care la Chișinău, în spital a rămas câteva zile, apoi medicul a sunat și a spus că totul este în regulă”, a povestit mama copilului pentru www.esp.md.

Biologul Iana Marșalovschi a explicat pentru sursa citată care sunt șerpii ce prezintă pericol și cum să ne protejăm de mușcătura de șarpe.

„Pe baza fotografiilor prezentate, se poate presupune că pe strada din Bălți a fost identificat un șarpe de stepă cu burta galbenă (stânga), iar la Florești – Agkistrodon contortrix, sau șarpele cu cap arămiu, o specie otrăvitoare (dreapta).

,,Condițiile potrivite pentru traiul șerpilor sunt un râu sau un iaz în apropiere, un gazon pentru încălzire și un tufiș pentru a se ascunde de căldură ”, a explicat biologul.

,,Șarpele de stepă este o specie rară de șerpi inclusă în Cartea Roșie a Moldovei. Poate să locuiască în ruinele clădirilor. Șarpele cu cap arămiu se întâlnește mai frecvent în nordul țării, în văile râurilor și în zonele de stepă”.

Potrivit biologului, șerpii descriși mai sus pot mușca, dar veninul lor nu este periculos pentru oameni, spre deosebire de vipera comună, care trăiește, de asemenea, în regiunea noastră.

Salvatorii au prins această viperă pe copertina unei frizerii din Căușeni.

În orice situație, este important să se clarifice despre ce este vorba – e șarpe sau viperă?

Șarpele are un cap oval care continuă lin cu corpul ce strălucește la soare, pot exista pete galbene sau portocalii ușor vizibile în iarbă.

Vipera comună este de obicei un șarpe mic, care atinge o lungime de aproximativ 70-75 cm, uneori există vipere de până la 1 m lungime. Capul este rotunjit-triunghiular, clar separat de gât printr-o adâncitură. Vipera locuiește în văile râurilor și lacurilor, la hotarul cu pădurile, pe poieni, pe marginea drumurilor.

Cum să nu provoci un atac de șarpe?

Cu un comportament adecvat, pericolul de a fi atacat de un șarpe este minim. Este nevoie de: păstrat distanța și evitat mișcările bruște.

Nu este recomandat să săriți brusc, deoarece viteza de aruncare a unei vipere este de aproape 4 m pe secundă. Este mai sigur să vă retrageți ușor, fără mișcări bruște, fără a vă întoarce spatele la șarpe.

Nu alergați – în stare de panică, este posibil să nu observați un alt șarpe și să călcați pe el.

Când vezi un șarpe, nu trebuie să te apleci pentru a-l examina. Dacă este posibil – îndepărtează-te. Șarpele în sine nu dorește un contact strâns cu omul. Prin urmare, cel mai recomandat este să te retragi ușor. Șarpele nu va ataca niciodată primul.

Cel mai periculos moment este sfârșitul primăverii. Pentru șerpi, aceasta este perioada de depunere a ouălor, așa că există riscul să dai peste un șarpe feminin agresiv.

Simptome după mușcătura de șarpe

La locul mușcăturii se formează două puncte de sângerare, iar după un timp poate apărea mâncărimea. Nu ar trebui să existe umflături grave a pielii și țesuturilor. Dacă apare o senzație de amorțeală severă, consultați un medic.

Principalul pericol în mușcătura de șarpe este infecția și inflamația suplimentară a plăgii, iar pentru persoanele care suferă de alergii – edem sau șoc anafilactic.

Ce trebuie făcut după ce ai fost mușcat de un șarpe comun?

-Clătiți rana cu apă curentă.

-Dezinfectați cu orice antiseptic.

-Aplicați un obiect rece.

-Dacă aveți îngrijorări cu privire la alergii, atunci merită să luați un antialergic.

-Nu cauterizați rana sub nicio formă: saliva a intrat deja în sânge și veți înrăutăți lucrurile prin introducerea unei infecții.

-Solicitați ajutor la cea mai apropiată unitate medicală.

Ce simptome pot apărea după mușcătura de șarpe otrăvitor: dureri de cap, greață, erupție pe tot corpul.

Ce trebuie făcut după ce ai fost mușcat de un șarpe otrăvitor? Repaus fizic. Mișcarea va accelera răspândirea veninului în corp.

Puteți încerca să eliminați veninul prin compresia cu degetele, în decurs de 7-9 minute după mușcătură.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

Cu peste jumătate din populație vaccinată, Israelul reintroduce masca obligatorie în spații închise
Articolul anterior
Un băiat de doar 9 ani s-a înecat aseară în lacul Ghidighici
Articolul următor