Islanda a decis să facă un pas important, care ar putea fi urmat și de alte țări. A interzis comercializarea oricărui produs care conține ulei de palmier.


Uleiul de palmier este cel mai răspândit ulei alimentar din lume, doar că producerea sa afectează ireversibil mediul înconjurător și este un dușman al sănătății.
Uleiul de palmier este prezent în aproximativ 50% din produsele din orice supermarket, incluzând aici produse alimentare, margarina, produsele cosmetice, detergenți lichizi, săpunuri, șamponuri şi alte produse de igienă.
Uleiul de palmier este un ingredient de bază pentru majoritatea dulciurilor din comerț.
Producerea uleiului de palmier presupune ca tot mai multe zone cu păduri tropicale să fie defrișate în fiecare an, pentru a face loc noilor terenuri pentru plantațiile de palmier.
Plantațiile de palmieri sunt una dintre cauzele principale care duc la defrișarea pădurilor tropicale din America de Sud, Africa și Indonezia. Iar asta constituie într-una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din prezent.
Despădurirea contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice. Plantațiile de palmier sunt, de asemenea, asociate cu distrugerea habitatelor speciilor pe cale de dispariție.
În plus, uleiul de palmier amenință și sănătatea. Acesta este foarte bogat în grăsimi saturate, iar consumarea lui duce la boli de inimă, creşte nivelul colesterolului, al valorilor tensiunii sangvine şi este un factor cheie al obezităţii.
sursa: www,noiz.ro