Oamenii de știință au anunțat o schimbare a principalelor simptome ale coronavirusului. Dacă mai devreme semnele caracteristice din primele zile erau febra, pierderea gustului și a mirosului, acum predomină dureri de cap, nas înfundat, secreții nazale și dureri de gât. Acest lucru este raportat de publicația Mirror, cu referire la un studiu realizat de King’s College din Londra.
Oamenii de știință cred că noile tulpini ale coronavirusului, în special varianta delta (așa-numita „tulpină indiană”), au schimbat tabloul clinic al Covid-19. Acum, cele mai frecvente simptome de care se plâng pacienții sunt cefaleea, curgerea nasului și durerea în gât.
În același timp, Serviciul Național Britanic de Sănătate încă enumeră febra, tusea persistentă și pierderea gustului și a mirosului ca fiind cele mai frecvente semne ale infecției cu coronavirus.
O tuse persistentă la începutul pandemiei era cel mai frecvent simptom al bolii, cu 46% dintre cei infectați. Dar de la începutul lunii mai, statisticile s-au schimbat în favoarea durerilor de cap și a secrețiilor nasului.
Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, a subliniat că acum Covid-19 seamănă din ce în ce mai mult cu răceala obișnuită. Acest lucru este cel mai evident la pacienții tineri cu boală ușoară. Potrivit acestuia, durerile de cap au ajuns acum printre primele simptome ale Covid-19. Durerea în gât este al doilea, urmată de o curgere a nasului și febră. Tuse este acum doar pe locul cinci în ceea ce privește prevalența. Și pierderea mirosului nu mai este nici măcar unul dintre cele mai frecvente zece simptome ale bolii.
În același timp, potrivit medicilor din India, în prezent, bolnavii care fac forme grave de boală manifestă probleme de auz, dureri gastrice severe și cheaguri de sânge care pot duce la cangrenă. Dureri abdominale, stare de greață, vomitat, pierderea poftei de mâncare, diaree, probleme de auz și dureri articulare sunt printre noile simptome mai frecvente pe care le prezintă pacienții diagnosticați cu Covid, potrivit mai multor medici care tratează pacienți în diferite regiuni din India.
Unii pacienți dezvoltă micro-trombi, sau mici cheaguri de sânge, atât de gravi încât cauzează moartea țesutului afectat și apariția cangrenei, afirmă doctorul Ganesh Manudhane, un cardiolog din Mumbai.