Ludmila Cojocaru, medicul care a primit nașteri în pustiul Sahara: „Aș putea scrie o carte…”

Are 39 de ani de muncă în spate, timp în care a primit mii de nașteri. Cea mai mare provocare profesională a fost să activeze, timp de 2 ani, într-o maternitate din Algeria, unde a salvat vieți în condiții greu de imaginat: femei aflate la cea de-a 20-a naștere, săli de operații nesterile, lipsa rezervelor de sânge și chiar a scutecelor pentru bebeluși. Acea experiență a format-o ca specialist și i-a dat doza necesară de curaj pentru a soluționa cu brio chiar și cele mai complicate cazuri.

separator

De fapt, cele mai inspirate decizii le-a luat în stare de stres: pe patul de spital a înțeles că vocația ei este medicina, iar după ce a pierdut un om apropiat a hotărât că e timpul să facă o schimbare: a revenit la sport – marea pasiune încă din copilărie, a devenit șoferiță cu acte în regulă și s-a alăturat echipei Medpark.

Ludmila Cojocaru, medic obstetrician-ginecolog, categoria superioară, este eroina proiectului fotografic „Din dragoste pentru viață”, lansat de Spitalul Internațional Medpark.

„1987-1989: Medic obstetrician-ginecolog, Algeria”

,,În maternitatea din Algeria am ajuns printr-un proiect guvernamental de cooperare economică, pe atunci aveam 7 ani munciți în obstetrică și ginecologie. Am acceptat provocarea pentru că mi-am dorit să acumulez experiență profesională, în primul rând, dar și să-mi testez limitele. Am învățat limba franceză – a fost o condiție obligatorie, și așa am ajuns într-o țară musulmană, unde cultura este absolut diferită, iar avorturile – interzise prin lege. Am fost șocată de ceea ce am găsit acolo: lipsă de sterilitate, acces liber al vizitatorilor în saloanele pentru lăuze, trimiterea pacientei acasă a doua zi după naștere, femei care nasc în hainele lor personale…

,,În Algeria am văzut pentru prima și ultima oară în viață o femeie care era la a 20-a sarcină… Faptul că aceste femei nășteau în fiecare an, practic, și faptul că nășteau acasă, asistate de moașe, făcea ca nașterile să decurgă cu multe complicații: femeile ajungeau la noi cu hemoragii masive, prezentații pelviene, aveam sute de operații pe an, în condițiile în care nu existau rezerve de sânge, ceea ce e indispensabil pentru orice intervenție chirurgicală. Dar pot să afirm că nu am avut niciun caz de deces în acei 2 ani.”

„Medicina, între sacrificii și satisfacții”

,,A fost o experiență colosală, care m-a călit, care mi-a oferit oportunitatea să văd ceea ce nu aș fi văzut niciodată într-o maternitate din Moldova, dar a fost și o experiență care a lăsat amprentă pe viața de familie. Am trăit 2 ani departe de soț, de copil, mulțumindu-mă cu o scrisoare pe lună. Cred că aș putea scrie o carte despre acei 2 ani petrecuți în Sahara…

Apropiații au încercat să mă convingă să nu aleg calea medicinei. Mai întâi mama, care a lucrat ca asistentă medicală și știa „cu ce se mănâncă” meseria de medic, apoi soțul care a încercat să mă convingă că specialitatea de obstetrician-ginecolog este complicată, că voi avea parte de stres, ture de noapte, responsabilitate enormă…

Desigur, mai târziu am înțeles sensul acestor cuvinte, dar nu am regretat niciodată alegerea făcută, pentru că meseria mea este și sursa celor mai mari satisfacții. Atunci când te convingi că nou-născutul este sănătos, că mama este în regulă, sunt senzații de nedescris. Medicii care practică alte specialități, se ciocnesc, de regulă, cu boli cronice, care nu pot fi tratate, poate doar atenuate, noi, însă, vedem rezultatul muncii noastre imediat, odată cu primul strigăt al bebelușului.

Desigur, responsabilitatea pentru 2 vieți nu e o misiune ușoară, dar cineva trebuie să poarte această povară, nu-i așa?”

„Sportul bate stresul”

,,Am fost dintotdeauna o persoană sportivă. În copilărie am făcut scrimă, handbal, atletism, așa că sportul este, cu siguranță, marea mea pasiune. După o lungă pauză, am revenit la ea în 2011, iar astăzi, dacă nu ma găsiți la spital, cu siguranță mă găsiți la orele de aqua aerobică, fly yoga, body ballet sau zumba. Mișcarea îmi aduce stare de bine, dar e și vorba de socializare. În clubul de fitness pe care îl frecventez suntem deja o gașcă bine formată, după antrenamente ieșim cu fetele la o cafea, vorbim despre orice, numai nu despre job – e acea evadare de la tensiunea și grijile legate de serviciu, de care am nevoie ca să-mi încarc bateriile cu energie pozitivă, ca să pot munci eficient, cu dedicație, în continuare”.

„Îmi place că la Medpark sunt medic universal”

,,Tot în 2011 m-am alăturat echipei Medpark. A fost o alegere conștientă, pentru că mereu mi-a plăcut să învăț ceva nou și am înțeles că aici, într-un spital nou, modern, dotat, voi avea multe oportunități în acest sens. Dar cel mai mare avantaj este că de 8 ani am un alt stil de lucru, sunt un medic universal.

Timp de 30 de ani am activat fie în staționar – în departamentul „Patologii ginecologice” sau în sala de naștere, fie doar în policlinică, adică prestam doar consultații. Uite că la Medpark am ocazia să monitorizez pacientul de la A la Z. Mai întâi îi ofer o consultație, apoi, dacă e cazul, o intervenție chirurgicală sau primesc o naștere, deci există acea continuitate. Eu nu stau doar în cabinet sau doar în sala de nașteri și asta îmi permite să evoluez, să nu stagnez”.

„Medicul trebuie să se pună mereu în pielea pacientului”

,,Un nou stil de lucru înseamnă și trainiguri legate de comunicarea cu pacienții. Am învățat multe lucruri noi: că trebuie să ne prezentăm, să ne salutăm, să privim ochi în ochi. Eu cred că orice medic trebuie să se pună în pielea pacientului. Când pacientul se duce într-o policlinică de stat, iar medicul stă cu nasul în hârtii și nici nu privește în direcția lui, bineînțeles, o astfel de atitudine din start blochează pacientul, omul nu mai este predispus să-ți povestească problema lui. Eu cred că atitudinea binevoitoare a medicilor e cel mai important lucru pentru care oamenii vin la Medpark, e ceea ce nu găsesc la instituțiile medicale de stat”.

,,Iar când vine vorba de procesul de naștere, atitudinea echipei medicale este crucială. Nașterea este un eveniment care se memorizează pe toată viața, iar impresia femeii va depinde, în mare parte, de căldura cu care a fost tratată.

Altceva e că pacienții așteaptă doar un rezultat de 100%, dar în medicină așa ceva nu există, medicina nu este perfectă”.

„Regula mea de aur este…”

,,Câți ani de experiență nu ai avea, cât de bine nu ai cunoaște domeniul, niciodată nu trebuie să crezi că știi totul, că ești Dumnezeu. Dacă ai dubii, sau la nivel intuitiv simți că ceva nu este în regulă, nu e o rușine să ceri opinia colegilor. Mie nu-mi cade coroana de pe cap, eu mereu mă consult cu colegii din spital și consider că este un lucru firesc”.

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Ceaiuri pentru ficatul gras: Plantele care fac minuni pentru acest organ

Acestea sunt ceaiurile care fac minuni pentru sănătatea ficatului. Sunt remediile naturale ideale, care sprijină organul vital responsabil cu curățarea organismului de toxine.

Nu există un corp sănătos fără un ficat sănătos. Este atât de important să-i susținem activitatea! Putem face asta ajutându-ne de farmacia naturii, plantele, scrie adevarul.ro.

Când ficatul este invadat de grăsimi și toxine, începe să le stocheze și se ajunge la diagnosticul de ficat gras. Această afecțiune poate fi remediată cu alimentație corectă și ceaiuri care să sprijine sănătatea și recuperarea ficatului.

Un ficat gras netratat poate duce la complicații grave pentru sănătate: inflamație, ciroză, chiar și cancer hepatic.

Unele dintre posibilele cauze ale ficatului gras sunt excesul de greutate, consumul excesiv de alcool și intoleranța la medicamente, abuzul de medicamente, consumul de zahăr în exces. Simptomele nu sunt adesea foarte vizibile, deși este posibil să vă confruntați cu oboseală și disconfort în partea dreaptă superioară a abdomenului. Este important să renunțați la consumul de zaharuri, alcool și fructe. Consumul excesiv de fructe poate produce deraglarea funcțiilor hepatice, căci și fructoza este la fel de nocivă pentru ficat cum este și zahărul. Specialiștii recomandă deja de ani buni să nu se mai consume sucuri de fructe. Un suc de fructe agresează ficatul. Optează pentru apă și ceaiuri de plante. Desigur, ideal este să consumați ceaiurile fără adaos de zahăr, miere sau îndulcitori și să vă bucurați de gustul lor natural.

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri în susținerea sănătății ficatului

Ceaiul verde

Este recomandat de naturopați, întrucât are capacitatea de a reduce cantitatea de grăsime din sânge. În schimb, ceaiul verde nu este recomandat celor care suferă de insomnie, hipertensiune arterială sau ulcere.

Ceaiul de lămâie

Este foarte important să se folosească citrice netratate. Alegeți lămâi provenite din agricultura ecologică. Tăiați două lămâi în felii subțiri, și adăugați-le în ibric atunci când apa începe să fiarbă. După un minut, stingeți focul și lăsați în trei minute la infuzat. Beți ceaiul cald, nu fierbinte. Ceaiul de lămâie funcționează ca un excelent detoxifiant, eliminând toxinele din organism. Toxinele care altfel se acumulează în ficat pot provoca diverse infecții. Acidul citric din ceaiul de lămâie poate reduce afectarea ficatului.

Ceaiul de cimbru și fenicul

Deși sunt plante folosite mai mult pe post de condimente, specialiștii naturopați susțin că ceaiul din aceste două plante pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Acesta acționează ca un excelent stimulant și tonic, este antiinflamator, facilitează oxigenarea creierului.

Ceaiul de păpădie

Păpădia stimulează diferitele organe ale sistemului digestiv, ajutând organismul să descompună grăsimile. Pentru proprietățile sale antiinflamatorii, regenerative și digestive, printre altele, păpadia a fost folosită de mii de ani pentru a trata nenumărate afecțiuni fizice, în special tulburări digestive și boli hepatice. Utilizați o lingură de frunze de păpădie spălate la fiecare cană de infuzie. Limitați-vă la două căni pe zi.

Aceste informații nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Consultați-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu un furnizor de asistență medicală calificat pentru sfaturi cu privire la orice problemă medicală.

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Costi Burlacu dezvăluie detaliile unui incident revoltător, petrecut pe aeroportul din Frankfurt
Articolul anterior
Îngrijire cu ingrediente naturale pentru un ten radiant și catifelat!
Articolul următor
Close menu