Elena avea 24 de ani și o fiică de patru ani acasă. Pe 18 octombrie a adus pe lume doi gemeni sănătoși, dar starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc. Medicii de la Spitalul Raional Ungheni, unde a avut loc nașterea, au diagnosticat-o cu Sindromul Hellp, o complicație obstetricală, care a provocat declanșarea altor patologii, în opinia acestora, incompatibile cu viața, raportează sanatateinfo.md.
În stare extrem de gravă, a doua zi seara, pacienta, a fost internată la Spitalul Clinic Republican. O echipă de specialiști din departamentul de Terapie Intensivă au acționat contra cronometru, dar din nefericire, femeia a murit. Decesul, spune șeful clinicii ATI, Victor Cojocaru ar fi fost posibil de prevenit, dacă gravida era spitalizată până să nască într-o instituție specializată de nivelul III.Elena a ajuns la Spitalul Raional pe 17 octombrie la ora 13 și 35 de minute, întrucât împlinise termenul de 40 de săptămâni de gestație. Directorul instituției, Andrei Alexeev spune că femeia ar fi avut picioarele endemate, iar în timpul examenelor clinice, ar fi început contracțiile.
„Elena a născut pe data de 18 la 1.00 noaptea. În procesul examinării și observației în dinamică s-a declanșat nașterea. Ea a născut natural. S-a făcut consultație și cu clinicile terțiare și s-a luat decizia ca în niciun caz să nu i se facă cezariană. Comisia ministerială a luat deja toate datele, să vedem decizia și rezultatele expertizei”, a precizat directorul.
Andrei Alexeev a mai declarat că medicii de la Ungheni ar fi întreprins toate acțiunile care puteau fi făcute la nivelul unui spital raional. Nimic nu ar fi prevestit complicațiile, care au apărut la scurt timp după naștere.
„Noi am făcut tot posibilul să o salvăm. Femeia nu avea contracții, a venit pentru că în acea zi se împlineau 40 de săptămâni. A internat-o medicul cu categorie superioară. La 16.00 a venit medicul de gardă, s-a văzut că situația nu-i ordinară și a apelat la medicul de urgență la domiciliul. Nașterea au primit-o doi medici. După ce a născut, a vorbit cu mama ei. Femeia era în stare stabilă. Brusc pe la 2.00 – 2.30 s-a ridicat tensiunea și a fost transferată în secția de reanimare. În decurs de 24 de ore s-au analizat componentele sângelui, s-a adus de la Chișinău masă trombocitară, crioprecipitat, s-a făcut fibrogastroscopie, s-a făcut ultrasonografie. Pe 18 ea era netransporabilă, iar pe 19, când tensiunea s-a normalizat, am transferat-o. După naștere a apărut o complicație severă, Sindromul Hellp, complicație poliorganică cu hemoragie”, a explicat Andrei Alexeev.
Elena a fost transferată la Spitalul Clinic Republican în seara zilei de 19 octombrie. O echipă formată din anesteziologi, specialiști în terapie intensivă, chirurgi, neurologi, urologi, chirurgi toracici, medici de laborator, medici imagiști, specialiști în medicină nucleară au muncit contra cronometru doar să o salveze. Medicii au reușit să o scoată din comă de două ori. Citește mai mult pe sanatateinfo.md
Sindromul HELLP este o complicație obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină. HELLP este un acronim ce a fost atribuit sindromului pornind de la caracteristicile acestuia: hemoliza (Hemolysis), niveluri crescute ale enzimelor hepatice (Elevated Liver enzymes) și trombocitopenie (Low Platelets). Gravidele cu acest sindrom prezinta risc crescut de hemoragie și naștere prematură.
Cauzele apariției sindromului HELLP nu sunt cunoscute. De asemenea, nu s-a stabilit cu exactitate dacă reprezintă o entitate de sine stătătoare sau dacă este asociată preeclampsiei, așa cum cei mai mulți autori îl consideră.