Moldovenii care revin din străinătate NU completează în mod corespunzător fișele epidemiologice la frontieră

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, Marina Golovaci, spune că fiecare cetăţean care vine din zonele în care au izbucnit focare completează o fişă epideomiologică, se deplasează la domiciliu, unde are obligaţia să se autoizoleze timp de două săptămâni, acceptând aşa-numita carantină la domiciliu, cu supravegherea zilnică a stării sănătăţii.

separator
Medicul de familie îi eliberează certificat medical plătit pentru perioada de carantină. Marina Golovaci spune că este complicat de spus câte persoane sunt supravegheate în prezent, scrie moldova.europalibera.org.

„Noi zilnic avem colectarea fişelor la frontieră. Din păcate, o parte din ele sunt rebutate pentru că sunt completate în mod necorespunzător. Persoanele nu indică domiciliul sau nu indică corect datele personale, telefonul de contact, pentru a putea fi supravegheate. Şi fac încă o dată apel către conştiinţa civică a fiecărei persoane să nu ascundă faptul că vin din anumite zone de risc, pentru că este extrem de important pentru monitorizare şi posibila prevenire a răspândirei infecţiei în ţară”.

Acum atenţie deosebită la frontieră se acordă cetăţenilor care revin în ţară din regiunile Hubei din China, Lombardia şi Veneto din Italia, considerate focare, nu şi celor care vin din Spania, Franţa, Rusia, România, în care la fel s-au înregistrat infectări, dar unde ar fi cazuri izolate, potrivit secretarului de stat de la Ministerul Sănătății. Marina Golovaci spune că autorităţile au pregătite mai multe scenarii, inclusiv dintre cele mai sumbre:

„Conform estimărilor efectuate inclusiv de OMS pentru ţara noastră, maximal numărul de persoane care pot fi bolnave e circa 400-500. Asta e pentru o estimare medie. Noi la moment avem suficiente paturi pentru maturi în Spitalul Clinic „Toma Ciorbă” şi pe copilaşi îi preia Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii. Totodată, suplimentar sunt prevăzute paturi pentru femei gravide în cadrul Maternităţii nr. 2, pentru cazurile grave – în cadrul Spitalului Clinic Republican. Iar în caz de extindere a cazurilor de coronavirus este pregătit deja Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, blocul fostului Spital al feroviarilor, care la necesitate poate fi izolat integral şi să preia doar pacienţii cu coronavirus”.

Persoanele cu febră, tuse, dificultăți respiratorii, care au venit sau vizitat în ultimele zile regiuni cu potenţial de risc sunt îndemnate să se adreseze medicilor. La necesitate vor fi internate în spital şi li se vor face teste de coronavirus.

George Burcea și-a lăsat familia. Andreea Bălan a sunat la poliție pentru a declara că soțul ei a consumat droguri
Articolul anterior
Experți OMS: ,,Nu există niciun semnal că virusul Covid-19 va dispărea în vară ca gripa”
Articolul următor
Alte articole interesante