New York declară stare de urgență din cauza poliomielitei. Virusul afectează în mare parte copiii

Oficialii din domeniul sănătății spun că mostrele de apă folosită din New York City și patru județe adiacente au fost testate pozitiv pentru un poliovirus care poate provoca paralizie. Deși până acum un singur caz a fost confirmat, acesta a fost primul din țară în aproape un deceniu. Poliomielita a fost în mare parte eradicată din SUA prin vaccinările care au început în 1955, potrivit  BBC.

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita

Până în 1979, SUA a fost declarată fără poliomielita. Dar, potrivit oficialilor din New York, ratele de vaccinare sunt prea scăzute în anumite părți ale statului. Declarația de urgență de vineri, 9 septembrie, are ca scop creșterea ratelor de imunizare. Nu există leac pentru poliomielita, dar poate fi prevenit prin vaccin. 

Afectând mai ales copiii, virusul provoacă de obicei slăbiciune musculară și paralizie și, în cazurile cele mai grave, invaliditate permanentă și deces. Departamentul de sănătate de stat din New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală la nivel de stat de aproximativ 79% la peste 90%. 

„În cazul poliomielitei, pur și simplu nu putem arunca zarurile. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți nevaccinat sau nu sunteți la curent cu vaccinările, riscul de boală paralitică este real. Pentru fiecare caz de poliomielită paralitică observat, pot exista sute de alte persoane infectate”, a declarat comisarul pentru sănătate, dr. Mary Bassett, într-un comunicat. 

Primul caz de poliomielită apărut după nouă ani, în iulie

Un vaccin polio inactivat este utilizat atât în SUA, cât și în Marea Britanie, ca parte a programului de rutină pentru copii. În SUA, aproximativ 93% dintre copiii mici au primit cel puțin trei doze de poliomielita, conform datelor de vaccinare de la CDC. Oficialii au început să monitorizeze apele uzate din stat pentru poliovirus după ce un bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, chiar la nord de New York City, a contractat virusul în iulie, primul caz înregistrat din 2013, și a suferit paralizie.

Cazul a fost mai târziu legat genetic de poliomielita paralitică găsită într-o probă de apă uzată colectată din județul Nassau din apropiere, în august. Probele de apă uzată din Orange County, Sullivan County și cele cinci cartiere din New York City au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru poliomielita paralitică.

Ordinul de urgență emis vineri de guvernatorul Kathy Hochul este al treilea stat din acest an, pe lângă ordinele similare emise ca răspuns la pandemia de coronavirus și variola maimuței. Acesta dă putere medicilor, moașelor și farmaciștilor să se alăture rețelei de furnizori care pot lansa vaccinul antipolio.

sursa

Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, într-o singură săptămână

Aproape 10 300 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate în perioada 10-16 februarie. Circa 60% dintre ele au fost la copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că morbiditatea s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, însă este cu 7% mai mult față de săptămâna precedentă, transmite IPN.

Potrivit datelor ANSP, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 390 de cazuri de gripă sezonieră, atestându-se o creștere cu 20% în comparație cu săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri de gripă – 285 la număr – au fost în municipiul Chișinău. De la începutul perioadei de monitorizare, 30 septembrie 2024- 16 februarie 2025, au fost înregistrate 2025 de cazuri de gripă.

Totodată, în perioada 10-16 februarie, au fost raportate patru cazuri de COVID-19, în descreștere cu 43% comparativ cu săptămâna precedentă. La copii de până la 14 ani a fost raportat un caz.

În context, specialiștii în sănătate publică recomandă populației respectarea distanței fizice, a igienei personale și dezinfecției mâinilor. De asemenea, este indicată adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și infecțiile respiratorii, precum și evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport și în locurile aglomerate.

Mai mulți moldoveni întorși din vacanță de la Bukovel, depistați cu rujeolă

Mai multe cazuri de rujeolă în rândul cetățenilor care se întorc din vacanța din Bukovel, Ucraina, sunt înregistrate în ultima perioadă. Precizarea a fost făcută de Vladimir Bolocan, șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, care a precizat că un asemenea focar a fost înregistrat într-o familie nevaccinată. Un copil a fost confirmat cu rujeolă, iar tatăl său prezintă simptomele caracteristice bolii, scrie realitatea.md.

„Vreau să atenționez că după mai multe ture de odihnă ale cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate.

Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja a fost confirmat cu rujeolă și tatăl, având simptome de rujeolă cel mai probabil, așteptăm rezultatele finale.

Amintim despre vaccinare și amintim despre faptul că dacă apar simptome legate de creșterea bruscă e febrei, erupții cutanate, imediat părinții să se adreseze la medic, să nu se ocupe cu autotratamentul pentru că amalgamul virușilor care circulă acum este destul de divers și fiecare caz trebuie consultat cu medicul de familie sau pediatru”, a conchis Vladimir Bolocan.

Rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, iar părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

Primul soldat ucrainean care a ajuns la granița cu Rusia: „Rușii nu se văd nicăieri”
Articolul anterior
Ucraina a eliberat în 5 zile mai mult teritoriu decât au reușit să cucerească rușii în 6 luni
Articolul următor