Este un rezervor de energie şi sănătate,întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte memoria, stimulează inteligenţa, tratează lipsa poftei de mâncare, luptă cu slăbiciunea şi extenuarea, previne apariţia accidentelor vasculare, ajută la buna funcţionare a glandei tiroide, are efecte laxative. Şi totuşi, multe persoane se feresc să includă în regimul lor alimentar miezul de nucă, din motiv că acesta îngraşă.
Nucile îngraşă?
S-a descoperit că, deşi au un conţinut mare de grăsimi, nucile nu duc la creşterea în greutate, atunci când înlocuiesc alte alimente. Studiile recente demonstrează că includerea acestor fructe în dietă este o alegere bună pentru sănătate. Iar cei care vor să dea jos câteva kilograme pot presăra nuca măcinată peste cereale, iaurt sau salată.
Acest fruct-minune este bogat în potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, diferite uleiuri volatile, ceea ce îl face să fie un element nutritiv de calitate.
Colecţie de minerale şi vitamine
Nutriţioniştii susțin că miezul de nucă are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, însă grăsimile conţinute sunt nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului.
Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la100 g. Acesta are efect laxativ, contribuie la scăderea conţinutului de colesterol din sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon. Miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Acesta este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute şi o minune pentru organism în sezonul rece.
Stimulent pentru memorie
Pentru mărirea capacităţii de memorare, ar fi bine să le consumi zilnic amestecate cu miere de albine. În cazul aterosclerozei, colesterolului şi stresului se recomandă nucile verzi în combinație cu mierea.
Reduce durerile şi tratează constipaţia
Este un excelent vermifug, eliminând tenia. Miezul de nuci, consumat zilnic, este un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară. Nucile conţin tanin cu efect astringent, de aceea sunt folositoare şi în tratamentul diareei.
Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, în special la vârstnici. Datorită vitaminei E, consumatorii de nuci reduc riscul de atac de cord. Nucile, consumate zilnic, ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral.
Dacă nu le preferi verzi sau uscate, le poţi consuma sub formă de dulceaţă, pentru că îşi păstrează aproape toate proprietăţile.
Remedii naturiste:
- Pune nucile într-un vas de sticlă, adaugă ulei de măsline apoi închide vasul şi lasă-l 40 de zile la soare. Strecoară-l şi păstrează-l la loc întunecos şi uscat. Acest ulei se foloseşte în dermatoze, enurezis, varice, arsuri şi răni care se vindecă greu.
- Peste o lingură de membrană mărunţită de nuc, toarnă un pahar de apă clocotită şi lasă infuzia dată 2-3 ore. Se clăteşte gâtul de câteva ori cu infuzie călduţă în cazul în care ai angină.
- Peste membrana de la 20 de nuci toarnă o jumătate de pahar de alcool şi lasă-l timp de 10 zile la loc uscat şi întunecos. Se iau câte 20 de picături în puţină apă, cu 20-30 de minute înainte de masă. Această tinctură se recomandă în mastopatii şi fibrom uterin.
- Nucile uscate sunt recomandate în caz de aciditate prea mare a stomacului.
Text: Sorina Ţurcanu