O femeie, diagnosticată cu o formă incipientă de cancer, se plânge că un medic de la Institutul Oncologic din capitală ar fi refuzat să o opereze

Femeia se plânge că a stat 6 ore sub ușa medicului, care într-un final i-a spus că nu vrea să o consulte, fără a-i oferi vreun motiv. Cei din administrația Institutului Oncologic au declarant că vor investiga cazul, potrivit protv.md.

separator

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Stau si astept sa fiu primita si sa ma informati ce fel de operatie, daca trebuie sa fiu internata. Eu stau sub usa, e normal asa? Vreau sa ma primiti!”

Neonela CASIAN, MEDIC: „Nu sunteti programata!”

Este raspunsul pe care l-a primit o pacienta, la Centrul Consultativ de la Institutul Oncologic. Desi a asteptat ore in sir sub usa, medicul ar fi refuzat sa o primeasca, povesteste Veronica Petrache.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea m-a ignorat. Umblam din urma asistentei sa imi spuna ce sa fac mai departe. Asistenta a iesit si a spus ca probabil doamna Casian nu va dori sa va primeasca. Indignata, am intrebat de ce nu sunt primita, de ce nu mi se ofera atentie. Ea spune ca „nu va fac operatia ca nu vreu”, acesta a fost argumentul ei.”

Problemele de sanatate ale Veronicai au inceput acum o luna, cand medicul ginecolog a anuntat-o ca i-a depistat o forma incipienta precanceroasa. Asa femeia a ajuns la Institutul Oncologic. Un medic de acolo a consulat-o si i-a spus sa vina peste cateva saptamani, cand va fi fixata o zi pentru o interventie chirurgicala. Ieri, cand Veronica a mers la spital, specialistul nu a mai vrut sa o primeasca.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea mi-a spus ca urmeaza sa fac o interventie. In momentul in care am zis sa-mi explice despre ce operatie este vorba, a spus ce nu e clar aici, aveti cancer pe col. M-a bruscat in cel mai josnic mod, am inceput sa plang.”

Veronica mai spune ca la o vizita anteriora la acelasi specialist, dupa ce a stat mai multe ore in rand cu fiul mic in brate, cineva din paciente i-ar fi spus cum ar sta regulile acolo.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo intrau persoane fara rand. Cineva iese din cabinet si imi spune, da nu sta cu copilul, pune 20 de euro in cartela si treci. M-a mirat ca este si o taxa nedeclarata.”

Femeia ar mai fi auzit de la alte paciente ca ele au platit si pentru interventii chirurgicale, dar nu in casa institutiei medicale, ci medicului.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Pe hol pacientele vorbesc de o taxa neoficiala de 500 de euro pentru operatie care i se da medicului ca multumire. Cand dam bani la medic noi nu cumparam sanatate, pacientii cumpara atitudinea medicului si daca el nici asta nu e in stare sa o vanda, atunci la ce tine el locul.”

Femeia spune ca a scris o plangere la Ministerul Sanatatii. Directorul adjunct al Centrului consultativ de la Institutul Oncologic a refuzat sa ne permita sa discutam cu medicul vizat in scandal si nu a comentat situatia. A spus, insa, ca va reveni ulterior cu o reactie, lucru care inca nu s-a intamplat.

„Medicul ar putea sa ne povesteasca asa cum a fost ieri? – Medicul poate sa refuze si sa va vorbeasca, va spune ca nu exista plangerea.”

Veronica Petrache sustine ca dupa ce a fost consultata de un alt medic, acesta i-a explicat ca in cazul unei forme incipiente de cancer, cu care a fost dignosticata, timpul este pretios.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „M-a purtat pe drumuri. Deja trebuie sa astept inca o luna, dar eu depind de timp. Celulele foarte repede se inmultesc, peste o luna operatia va fi mai complicata.”

Pacienta este nemultumita ca a cheltuit mii de lei pentru analize si consulatii la medic, in conditiile in care doar sotul intretine familia. Pentru ca starile de ameteala, voma si slabiciune se acutizeaza, Veronica s-a adresat la o alta institutie medicale unde va avea loc operatia.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo este un cosmar, pe langa tot acest stres, atitudinea medicilor este una jalnica. Unde este juramantul lui Hipcrate. Medicii asteapta sume enorme de la pacienti. Pana nu am achitat nu am primit.”

 

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Emilian Crețu: De la lejancă la propriul apartament! Sau cine îi numără actorului banii
Articolul anterior
De ce oamenii fac sex mult mai rar în ultimul timp?
Articolul următor
Close menu