O femeie, diagnosticată cu o formă incipientă de cancer, se plânge că un medic de la Institutul Oncologic din capitală ar fi refuzat să o opereze

Femeia se plânge că a stat 6 ore sub ușa medicului, care într-un final i-a spus că nu vrea să o consulte, fără a-i oferi vreun motiv. Cei din administrația Institutului Oncologic au declarant că vor investiga cazul, potrivit protv.md.

separator

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Stau si astept sa fiu primita si sa ma informati ce fel de operatie, daca trebuie sa fiu internata. Eu stau sub usa, e normal asa? Vreau sa ma primiti!”

Neonela CASIAN, MEDIC: „Nu sunteti programata!”

Este raspunsul pe care l-a primit o pacienta, la Centrul Consultativ de la Institutul Oncologic. Desi a asteptat ore in sir sub usa, medicul ar fi refuzat sa o primeasca, povesteste Veronica Petrache.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea m-a ignorat. Umblam din urma asistentei sa imi spuna ce sa fac mai departe. Asistenta a iesit si a spus ca probabil doamna Casian nu va dori sa va primeasca. Indignata, am intrebat de ce nu sunt primita, de ce nu mi se ofera atentie. Ea spune ca „nu va fac operatia ca nu vreu”, acesta a fost argumentul ei.”

Problemele de sanatate ale Veronicai au inceput acum o luna, cand medicul ginecolog a anuntat-o ca i-a depistat o forma incipienta precanceroasa. Asa femeia a ajuns la Institutul Oncologic. Un medic de acolo a consulat-o si i-a spus sa vina peste cateva saptamani, cand va fi fixata o zi pentru o interventie chirurgicala. Ieri, cand Veronica a mers la spital, specialistul nu a mai vrut sa o primeasca.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Ea mi-a spus ca urmeaza sa fac o interventie. In momentul in care am zis sa-mi explice despre ce operatie este vorba, a spus ce nu e clar aici, aveti cancer pe col. M-a bruscat in cel mai josnic mod, am inceput sa plang.”

Veronica mai spune ca la o vizita anteriora la acelasi specialist, dupa ce a stat mai multe ore in rand cu fiul mic in brate, cineva din paciente i-ar fi spus cum ar sta regulile acolo.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo intrau persoane fara rand. Cineva iese din cabinet si imi spune, da nu sta cu copilul, pune 20 de euro in cartela si treci. M-a mirat ca este si o taxa nedeclarata.”

Femeia ar mai fi auzit de la alte paciente ca ele au platit si pentru interventii chirurgicale, dar nu in casa institutiei medicale, ci medicului.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Pe hol pacientele vorbesc de o taxa neoficiala de 500 de euro pentru operatie care i se da medicului ca multumire. Cand dam bani la medic noi nu cumparam sanatate, pacientii cumpara atitudinea medicului si daca el nici asta nu e in stare sa o vanda, atunci la ce tine el locul.”

Femeia spune ca a scris o plangere la Ministerul Sanatatii. Directorul adjunct al Centrului consultativ de la Institutul Oncologic a refuzat sa ne permita sa discutam cu medicul vizat in scandal si nu a comentat situatia. A spus, insa, ca va reveni ulterior cu o reactie, lucru care inca nu s-a intamplat.

„Medicul ar putea sa ne povesteasca asa cum a fost ieri? – Medicul poate sa refuze si sa va vorbeasca, va spune ca nu exista plangerea.”

Veronica Petrache sustine ca dupa ce a fost consultata de un alt medic, acesta i-a explicat ca in cazul unei forme incipiente de cancer, cu care a fost dignosticata, timpul este pretios.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „M-a purtat pe drumuri. Deja trebuie sa astept inca o luna, dar eu depind de timp. Celulele foarte repede se inmultesc, peste o luna operatia va fi mai complicata.”

Pacienta este nemultumita ca a cheltuit mii de lei pentru analize si consulatii la medic, in conditiile in care doar sotul intretine familia. Pentru ca starile de ameteala, voma si slabiciune se acutizeaza, Veronica s-a adresat la o alta institutie medicale unde va avea loc operatia.

Veronica PETRACHE, PACIENTA: „Acolo este un cosmar, pe langa tot acest stres, atitudinea medicilor este una jalnica. Unde este juramantul lui Hipcrate. Medicii asteapta sume enorme de la pacienti. Pana nu am achitat nu am primit.”

 

Servicii farmaceutice mai bune în Republica Moldova

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul cu privire la  Regulile de bună practică de farmacie (Good Pharmacy Practice – GPP). Acestea urmăresc îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor farmaceutice în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul impune explicit implementarea Regulilor de bună practică de farmacie de către toate întreprinderile şi instituțiile farmaceutice din Republica Moldova. Acestea reprezintă o continuitate a Regulilor de bune practici de fabricație a medicamentelor de uz uman și celor de distribuție a medicamentelor de uz uman aplicabile întreprinderilor și unităților farmaceutice de producere și distribuție angro a medicamentelor.

Buna practică de farmacie răspunde nevoilor persoanei ce utilizează serviciile prestate de farmaciști cu aplicarea unei îngrijiri optime bazate pe dovezi.

Prezentele Reguli cuprind recomandări aplicabile în unitățile farmaceutice, destinate a garanta că serviciile furnizate de personalul farmaceutic sunt corespunzătoare, eficiente şi orientate către pacienți.

Regulile de  GPP se aplică în principal următoarelor domenii: informarea pacientului; organizarea spațiului şi dotarea farmaciei, personalul farmaciei, eliberarea medicamentelor pe baza prescripției medicale și a celorlalte medicamente şi produse de sănătate, încurajarea utilizării raționale a medicamentelor și prepararea medicamentelor în farmacie.

Proiectul stabilește inclusiv termenul de demarare a procedurii de certificare a farmaciilor, termenul limită de realizare a certificării, modelul Certificatului privind conformitatea cu buna practică de farmacie, care va fi eliberat de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), conform Regulamentului, aprobat de Ministerul Sănătății.

Potrivit datelor AMDM, actualmente, pe teritoriul Republicii Moldova activează circa 1604 farmacii comunitare, care asigură eliberarea medicamentelor, dispozitivelor medicale compensate, articolelor parafarmaceutice, etc, inclusiv valorificarea prescripțiilor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Vitamina care nu trebuie să le lipsească femeilor: protejează de cancer la sân și osteoporoză

Vitamina care să nu le lipsească femeilor. Toate femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să ia zilnic vitamina D pentru a reduce riscul de cancer la sân, potrivit unui medic britanic, scrie doctorulzilei.ro.

Profesorul Kefah Mokbel, chirurg la London Breast Clinic, susține că administrarea de vitamina D ar putea salva aproximativ o mie de vieți anual. El a început să prescrie vitamina D pacientelor sale și recomandă tuturor femeilor, inclusiv celor care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân, să ia acest supliment.

„Cred că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratuit suplimente de vitamina D, deoarece aceasta este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, a declarat profesorul Mokbel.

Profesorul subliniază că există dovezi științifice care arată că femeile cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari să combată boala. Studiile arată, de asemenea, că femeile cu niveluri mai crescute de vitamina D au un risc redus de a dezvolta cancer la sân.

O analiză globală a unui studiu prospectiv amplu, împreună cu două trialuri clinice randomizate, realizată de cercetătorii de la Universitatea California, San Diego School of Medicine, a examinat legătura dintre nivelurile ridicate de vitamina D în sânge și un risc mai scăzut de cancer la sân.

Concluziile lor sugerează că niveluri mai mari ale vitaminei D sunt asociate cu o reducere „semnificativă” a riscului de cancer mamar. Aceste descoperiri au fost publicate în revista „PLOS ONE”.

Rolul extins al vitaminei D

Deși vitamina D este bine cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, cercetările recente au arătat că aceasta joacă un rol crucial și în susținerea sistemului imunitar și în reglarea diviziunii celulare, ambele fiind esențiale în prevenirea și combaterea cancerului.

Conform Harvard School of Public Health din SUA, deficitul de vitamina D poate crește riscul de a dezvolta diverse boli cronice, inclusiv osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, scleroză multiplă și boli infecțioase precum tuberculoza și gripa.

Profesorul Mokbel menționează că, după ce a testat nivelurile de vitamina D la pacientele sale, a descoperit că jumătate dintre acestea aveau un deficit de vitamina D.

„Am recomandat vitamina D tuturor pacientelor mele, deoarece nivelurile mai mari protejează împotriva cancerului de sân. Vitamina D întărește sistemul imunitar și ajută la eliminarea celulelor canceroase”, explică chirurgul.

Atenție! Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice supliment!

Oncologii au descoperit o nouă modalitate de a trata eficient cancerul

Nouă modalitate de a trata eficient cancerul. Cancerul este boala cruntă care seceră mii de oameni din întreaga lume., însă cercetătorii chinezi au descoperit un parazit care ajută la combaterea cancerului, scrie doctorulzilei.ro.

Oncologii chinezi de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Ningbo și Universitatea Shanxi Agricolă au descoperit că parazitul Toxoplasma gondii, ce poate fi găsit în diverse surse de mediu, cum ar fi: carne insuficient gătită, ajută la combaterea cancerului, potrivit datelor publicate în Journal for ImmunoTherapy Cancer.

Acest parazit trăiește în interiorul celulelor gazdei și secretă cantități mari de proteine ​​pentru a contracara apărarea imunitară.

Experiment pe un parazit

Oamenii de știință au efectuat un experiment: au creat o tulpină mutantă a acestui parazit cu o capacitate limitată de reproducere. Specialiștii au injectat-o ​​direct în tumorile dezvoltate la șoareci.  Ei au constatat că astfel de neoplasme nu s-au inflamat și nu au provocat un răspuns imun.

Cu ajutorul acestei infecții, inflamația începe la locul tumorii și crește eficacitatea punctelor de control imunitar, datorită cărora supraviețuirea rozătoarelor crește și creșterea tumorii este încetinită.

Oncologii speră că în viitorul apropiat vor fi capabili să dezvolte tratamente tumorale pentru oameni.

Medicamentul care schimbă vieți

Un medicament experimental pare să ajute fiecare pacient care suferă de cancer rectal cu efecte secundare minime, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că s-au vindecat.

Dr. Andrea Cercek, medic oncolog la MSKCC și co-autor al studiului, a spus că au existat „o mulțime de lacrimi” de la participanții la studiu când au descoperit că nu mai este nevoie de tratament, potrivit Times.

Medicamentul

numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni timp de șase luni într-un mic studiu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. După tratament, cancerul a fost nedetectabil la examenul fizic, endoscopie și scanări RMN pentru fiecare persoană, au spus cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Tratamentul standard implică o combinație obositoare de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare urâte și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncție intestinală și sexuală.

Emilian Crețu: De la lejancă la propriul apartament! Sau cine îi numără actorului banii
Articolul anterior
De ce oamenii fac sex mult mai rar în ultimul timp?
Articolul următor