OMS, în alertă: 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

În ultimii cinci ani, numărul cazurilor de febră dengue a crescut alarmant, situația fiind extrem de îngrijorătoare mai ales în America anul acesta, potrivit unui nou raport publicat săptămâna aceasta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peste 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

Organizația Mondială a Sănătății a dezvăluit faptul că a primit rapoarte ce fac referire la un număr de 7,6 milioane de cazuri din 90 de țări, fiind incluse și regiuni din sudul Europei, transmite a1.ro.

Peste 16 000 dintre cazuri s-au agravat serios, iar 3 000 dintre acestea au dus la moarte sigură.

Deși există posibilitatea ca unele persoane să nu dezvolte absolut niciun simptom pe toate perioadă îmbolnăvirii, există și cazuri extrem de grave, unde febra denga poate duce chiar la hemoragii severe și la leziuni serioase ale organelor interne.

Ceea ce este extrem de îngrijorător este faptul că multe țări nu au o capacitate suficientă de supraveghere a răspândirii acestei afecțiuni, ceea ce îi determină pe reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății să creadă că numărul de cazuri real este cu mult mai mare.

Ce este febra dengue

Febra Denga sau febra dengue așa cum mai este cunoscută, este o boală infecțioasă produsă de un virus ce poartă denumirea de Virus Denga.

Virusul Denga se transmite extrem de ușor la om printr-o mușcătură de țânțar infectat din specia Aedes, țânțar care aparține unei specii tropicale și subtropicale, dar care s-a răspândit în întreaga lume.

Țânțarii se infectează la rândul lor în momentul în care se hrănesc cu sânge de la o persoană infectată, virusul circulând în organism pentru o perioadă de 2-7 zile.

Simptomele febrei dengue

Potrivit dsptimis.ro, după perioada de incubație de 4-10 zile, infecția cu virusul Denga poate fi resimțită în organism inițial exact ca o gripă, principalele simptome fiind: febră, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare, dureri musculare, erupții cutanate, dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie.

De asemenea, pot apărea hemoragii ușoare precum: sângerare de nas și gingii, petesii, sângerare vaginală și sângerare gastro-intestinală, dar care anunță de fapt o formă severă de boală.

Atunci când o febra denga devine hemoragică, boala se transformă într-o complicație care poate duce la deces. Totul poate începe cu o febră mare de 41 de grade Celsius, care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficiență circulatorie, insuficiență de organ, dar și hemoragii severe.

Pentru un moment nu există un tratament specific acestei boli, medicii încercând să mențină volumul de sânge circulant pentru ca viața pacienților să nu fie pusă în pericol.

Măsuri de prevenție împotriva febrei dengue

Cel mai important este ca oamenii să stea departe de înțepăturile de țânțari, fie prin utilizarea substanțelor repelente, fie prin purtarea unor haine care să nu le permită țânțarilor să înțepe prin material.

În cazull în care bănuiți că puteți fi infectat cu această boală și aveți simptomele specifice, este recomandat să discuțați cu un medic pentru a putea lua toate măsurile necesare vindecării.

Mărimea sânilor influențează cât de mult transpiră femeile. Studiu

Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.

Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.

Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.

Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.

În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.

Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.

Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.

Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.

Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a dispărut”, în contextul creșterii infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, scrie The Independent. Un nou grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT, notează Digi24.ro.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), numărul internărilor în spitale din cauza Covid a crescut cu 24% în ultima săptămână,  cu 3,31 cazuri la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție.

Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Cifrele UKHSA arată că în săptămâna până în 12 iunie au fost 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor bolnavi sunt vârstnici.

Agenția de sănătate publică a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor.

OMS emite o alertă privind medicamentele falsificate folosite pentru diabet și pierderea în greutate

O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic, care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire, a fost emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Medicamentul este cunoscut uneori ca „injecţie de slăbit”, în pofida faptului că principalul său scop este tratamentul diabetului de tip 2.

OMS a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizaţia i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, şi nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutidum – îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecţia săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obţinut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienţii cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creştere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia, scrie BBC, conform News.ro.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecţii contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc, iar alte ar putea să conţină alte substanţe, precum insulina, ceea ce duce la efecte ”neprevizibile”.

„Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor”, a arătat OMS.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al organizaţiei, a declarat: ”A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse „poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Piața Uniunii Europene a devenit mai accesibilă pentru fermierii din țara noastră. Moldova poate exporta material săditor
Articolul anterior
Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut
Articolul următor