Pacienții din Republica Moldova vor putea beneficia gratuit de investigații pentru diagnosticarea corectă și rapidă a maladiilor oncohematologice cu ajutorul unui analizator automat

Pentru prima dată pacienții din Republica Moldova vor putea beneficia gratuit de investigații pentru diagnosticarea corectă și rapidă a maladiilor oncohematologice cu ajutorul unui analizator automat, numit flowcitometru. Despre aceasta a relatat Ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe pagina sa de socializare.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior

Metoda de imunofenotipare prin citometrie în flux, aplicată în premieră la Institutul Oncologic, permite medicilor hematologi să efectueze o diagnosticare precisă, dar și să aplice un tratament țintit și eficient, care crește șansele de vindecare ale pacienților.

De asemenea, flowcitometrul este utilizat în scopul evaluării monitorizării maladiei.

Institutul Oncologic nu a avut niciodată un astfel de dispozitiv medical, și pacienții erau nevoiți să realizeze adesea peste hotare această investigație. Foarte frecvent de ea aveau nevoie anume copiii.

Echipamentul și consumabilele cu un cost de 3,5 milioane de lei au fost procurate din sursele Ministerului Sănătății.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Astăzi marcăm Ziua internațională a bolilor rare

Anual, în ultima zi a lunii februarie, marcăm Ziua internațională a bolilor rare, maladii ce afectează un procent redus din populație.

Conform datelor Institutului Mamei și Copilului (IMC), în Republica Moldova sunt aproximativ 2500 de pacienți cu boli rare. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt copii. Diagnosticarea persoanelor cu aceste maladii se realizează la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală din cadrul IMC, precum și în alte instituții specializate de nivel republican. Pentru cazurile în care sistemul național nu dispune de capacități de diagnostic, în special la nivel genetic, instituțiile colaborează cu laboratoarele din străinătate.

Ministerul Sănătății alocă, în fiecare an, mijloace financiare pentru tratamentul bolilor rare. În anul 2023 s-au acordat circa 61,5 milioane de lei pentru 1082 de persoane diagnosticate cu 11 maladii rare precum hemofilie, artrită juvenilă, hipertensiunea pulmonară, epidermoliză buloasă, colită ulceroasă, diabet insipid, etc.

Tratamentul pacienților cu afecțiuni rare este susținut și prin finanțarea din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Mai exact, aceștia beneficiază de medicamente compensate în proporție de 100%, prescrise de medicul de familie, în anul 2023 fiind alocate circa 27,5 milioane de lei pentru 604 persoane. De asemenea, pacienții beneficiază gratuit de administrarea tratamentului costisitor în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Pentru 80 de persoane cu maladii rare au fost alocate circa 4,6 milioane de lei. În anul 2023, în premieră au fost incluse în lista medicamentelor compensate două denumiri comune internaționale de medicamente costisitoare pentru tratamentul sclerozei multiple – medicamentul Ocrelizumabum și fibrozei chistice – medicamentul Dornaza alfa.

Pe parcursul anului 2023, în cadrul Comisiei privind selectarea pacienților cu tratament și/sau investigații costisitoare, au fost examinate dosarele a opt persoane diagnosticate cu diverse maladii rare și malformații congenitale. Ministerul Sănătății a rambursat cheltuielile de acoperire a tratamentului pentru șapte pacienți care au prezentat documente confirmative privind tratamentul suportat în sumă de circa jumătate de milion de lei.

Menționăm că, săptămâna viitoare, Programul național privind bolile rare pentru anii 2024 – 2028 urmează a fi aprobat de Guvern.

Dietă bazată doar pe lichide. Cât de eficientă este și care sunt beneficiile acesteia

Există diferite diete pentru slăbit sau detoxifiere bazate pe plante sau diferite alimente, însă una dintre cele mai inovative diete este cea care se ”concentrează” în totalitate pe lichide. Medicii nutriționiști recomandă deseori acest mod de alimentație, astfel că trebuie să știi cât de eficient este și care sunt beneficiile. 

O dietă bazată doar pe lichide înseamnă că nu puteți consuma nimic altceva decât alimente care sunt într-o stare lichidă, fiind foarte benefică pentru probleme digestive. Mai jos poți găsi o listă cu alimente pe care le poți consuma ca parte a unei diete bazată doar pe lichide. 

În general, medicii recomandă această dietă persoanelor care au probleme la înghițire sau la mestecarea alimentelor solide. De asemenea, poate fi necesar să începi această dietă dacă prezinți riscul de sufocare sau inhalare a particulelor de alimente pe căile respiratorii atunci când mănânci. Persoanele care prezintă răni sau cusături în cavitatea bucală recurg la această dietă bazată pe lichide pentru a-i permite gurii să se vindece și pentru a evita blocarea bucăților de mâncare în zonele afectate. În plus, faptul că nu trebuie mestecată mâncarea, poate ajuta la reducerea durerii după o procedură dentară recentă sau o leziune a maxilarului. 

De asemenea, dacă sistemul digestiv nu funcționează așa cum trebuie sau este afectat de o boală sau intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda o astfel de dietă. Înainte de pregătirea unui test sau a unei proceduri imagistice pentru a vedea interiorul stomacului și al intestinelor, medicul poate recomanda, de asemenea, să se țină o dietă bazată pe lichide cu o zi sau două înainte. Acest lucru va asigura că nu rămân resturi de alimente nedigerate în tractul gastrointestinal. 

Mai mult, poate fi necesar să urmați o dietă lichidă pentru a vă pregăti pentru proceduri medicale care necesită să fiți sub anestezie generală. Acest lucru scade riscul de sufocare sau vărsături în conținutul stomacului nedigerat atunci când mușchii sunt paralizați de anestezie. 

Lichidele limpezi, cum ar fi apa și sucul de mere, părăsesc stomacul rapid, în decurs de 10 până la 20 de minute după ce au fost consumate. Digerarea alimentelor solide durează de obicei între 24 și 72 de ore.

Ce presupune dieta bazată pe lichide

Dieta bazată pe lichide permite consumul de lichide limpezi, precum și unele mai solubile, cum ar fi laptele, sucul de fructe, shake-urile și smoothie-urile. De asemenea, medicul poate recomanda și consumarea unor alimente mai moi, cum ar fi iaurt sau piure de fructe și legume. Trebuie menționat că acestea vor fi singurele obțiuni atunci când se ține o dietă bazată pe lichide, ceea ce poate fi foarte dificil ca organismul să obțină nutrienții și caloriile sufieciente în fiecare zi. Trebuie urmate toate instrucțiunile medicului pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care aveți nevoie. 

Cât trebuie ținută dieta bazată pe lichide

Dieta bazată pe lichide este, în general, prescrisă doar pentru câteva zile, pentru a ajuta pacientul să treacă înapoi la dieta normală. Este rar folosită pentru mai mult de două săptămâni. Pot fi făcute excepții pentru persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală bariatrică (scădere în greutate), care se recuperează după o fractură a maxilarului sau care folosesc dieta pentru a gestiona apariția unor afecțiuni, cum ar fi boala Crohn. 

Fiind foarte restrictivă, ar trebui să fiți atent monitorizat de către medicului dumneavostră atunci când țineți o dietă bazată pe lichide pentru mai mult de câteva zile. 

Ce alimente pot fi consumate în dieta bazată pe lichide

Pentru dieta bazată pe lichide se pot consuma o mare parte din alimente care se pot transforma din stare solubilă în stare lichidă. Puteți folosi aparate de bucătărie cum ar fi un storcător de fructe sau un blender pentru a face preparatele lichide. 

Sucuri

Sucul de fructe și legume este permis pentru o dietă bazată pe lichide, atâta timp cât este strecurat pentru a îndepărta orice parte solidă, cum ar fi pulpa. Medicul poate recomanda să se evite sucurile bogate în fibre, cum ar fi sucul de prune. 

Legume și fructe

Legumele și fructele pot fi folosite pentru dieta bazată pe lichide. Deși legumele nu sunt, în general, aprobate pentru o astfel de dietă, dacă sunt preparate în formă de piure foarte subțiat sau supe creme, acestea pot fi consumate fără grijă. 

Lactate

Laptele sau alternativele fără lactoză sunt aprobate de medici pentru această dietă. Poți folosi laptele în combinație cu fructe pentru a crea smoothie-uri și shake-uri. Brânzeturile pot fi topite și consumate în stare lichidă cu ușurință. 

Desert

Pentru cei care doresc să consume un desert în timp ce țin dieta bazată pe lichide, pot apela la înghețată, iaurt înghețat, dacă sunt lăsate să se topească pentru a forma o masă moale, atâta timp cât nu conțin nuci, bomboane sau ciocolată tare. Puteți opta și pentru budinci sau creme care sunt diluate cu mult lapte și pot fi consumate ușor.

Băuturi

Principala băutură în dieta bazată pe lichide este apa, însă pot fi consumate și sucuri fără pulpă, ceaiuri, cafea și orice băutură preferată, însă este recomandat să fie întrebat medicul pentru pot exista restricții pentru unele persoane, în funcție de problema care trebuie tratată cu ajutorul diete bazate pe lichide. 

sursa: www.peroz.ro

Boala consumatorilor de carne. Simptomele care trebuie să te trimită la medic

Excesul de carne poate agrava o boală greu de tratat: guta. Această boală este o afecţiune metabolică asociată cu excesul de carne şi în special cea de vânat. Guta este o formă dureroasă de artrită care, în trecut, era considerată boala oamenilor bogați, care consumau foarte multă carne roșie sau de vânat (bogată în purine).

Guta este agravată de regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar adecvat.

Excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul cărnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric în organism și distrugerea articulațiilor.

Crizele de gută determină dureri de articulații foarte mari și pot apărea o dată la câţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii, dar şi de alimentaţia pacientului.

Aparitia gutei poate avea și cauze genetice, care produc aproximativ 60% din variabilitatea nivelurilor de acid uric. Studiile au arătat că trei gene (numite sLC2a9, sLC22a12 si aBCG2) apar frecvent în asociere cu guta.

De regulă, degetul mare de la picior este primul afectat, însă pot fi afectate și alte articulații, precum cele ale piciorului, mâinii, genunchiului, coatelor sau degetelor. De asemenea, poate să apară inflamația lichidului articular (bursita), aceasta apărând cel mai adesea la nivelul cotului sau genunchiului.

Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare. RAPORT
Articolul anterior
Un moldovean de 47 de ani, reținut în Luxemburg și extrădat autorităților din Moldova
Articolul următor