Poţi fi purtător de infecţii urogenitale fără să ştii!

Infecţiile urogenitale au simptomatica redusă sau chiar absentă, de aceea poţi fi purtător de agenţi patogeni fără să ştii. Din acest considerent un control periodic este obligatoriu, pentru a evita evoluţia cronică a bolii.

separator

Corneliu Constantin Cornea
Medic urolog-androlog (sexopatolog)
Centrul Medical Internaţional On Clinic

Despre infecţiile urogenitale

Cele mai răspândite infecţii urogenitale sunt: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Trichomonas vaginalis (trihomonoza), Candida Albicans (candidoza), Citomegalovirus, Herpes genital, Gardnerella vaginalis şi Toxoplasma. Aceste infecţii se întâlnesc la ambele sexe, în afară de Toxoplasma care este o boală specifică femeilor, deaorece mucoasa vaginală are o suprafaţă mai mare şi virusul se poate manifesta mai uşor.

Cum se transmit infecţii urogenitale?

Toate infecţiile urogenitale se transmit pe cale sexuală, în afară de Trichomonaza care poate fi contactată de la baie, de la un prosop, lenjerie folosite în comun cu alte persoane infectate, pe care pot rămânea urme ale mucoasei vaginale.

Tinerii sunt predispuşi la infecţii urogenitale deoarece îşi schimbă des partenerul. Protecţia poate fi asigurată de prezervativ.

Simptomatica bolilor urogenitale la bărbaţi şi la femei

Chlamydia,

Mycoplasma, Ureaplasma – de multe ori fără simptome

Incidenţa cazurilor de infecţie cu aceşti viruşi este mare, în majoritatea cazurilor pacientul nu prezintă simptome, se simte bine, dar totodată este un “bun purtător” al acestui agent patologic. La bărbaţi se poate manifesta prin secreţii uretrale, sub formă de “picătură matinală”; la femei formele simptomatice sunt reprezintate prin cervicită, salpingită, cistită. Perioada de incubaţie variază de la 7 la 21 zile.

Trichomonas vaginalis – una din cele mai întâlnite infecţii

Trichomonoza se întâlneşte destul de frecvent. Incubaţia este de 4 – 21 zile şi se depistează deseori ocazional. La bărbaţi apare aceiaşi “picătură matinală” cu sau fără prurit şi jenă la micuţiune. La femei – secreţie alb-gălbuie cu miros deosebit, inflamaţie a vulvei şi a vaginului, prurit sau senzaţie de arsură.

Candida Albicans

Simptomele infecţiei micotice cu candida la femei se manifestă prin: scurgere albă, brânzoasă şi abundentă, usturimi şi mâncărimi vaginale, usturime la urinare, urinari frecvente, arsuri în timpul contactului sexual. La bărbaţi apare prurit accentuat, depuneri albicioase şi brânzoase pe gland, mici bubiţe roşii pe gland (iritaţii).

Citomegalovirus poate avea simptomele răcelii

Odata ce o persoană este infectată, acest virus rămâne în organism şi se activează atunci când imunitatea organismului scade. Pentru majoritatea persoanelor infectate, citomegalovirus nu crează probleme reale.

La un interval de 3-12 săptămâni de la expunere, poate apărea febră, senzaţie de oboseală sau epuizare fizică.

Herpes genital odată infectat nu dispare din organism

Unele persoane infectate pot prezenta simptome ca: vezicole, tăieturi sau răni în zona genitală (vagin, vulvă, anus, penis sau scrot), senzaţia de prurit, dureri în zona genitală, eliminări din penis sau vagin, dureri sau arsuri în timpul urinării, mai rar simptome asemănătoare gripei (dureri de cap, febră), glande umflate, dar în unele cazuri aceste simptome lipsesc şi se pot manifesta chiar peste luni de zile.

Gardnerella vaginalis este o bactrerie care face parte din flora vaginală

În mod normal, în vagin există mai multe tipuri de bacterii şi ciuperci, printre care şi Gardnerella vaginalis, dar atunci când echilibrul florei vaginale este distrus, această bacterie se înmulţeşte fără control şi provoacă vaginoză bacteriană. În general, infecţia la bărbaţi este asimptomatică, la femei însă poate să se manifeste prin: secreţie vaginală omogenă cu un miros urât şi cu o tentă gri. Perioada de incubaţie este de la 2 – 21 zile.

Toxoplasma poate avea consecinţe grave în timul sarcinii

Odată ce ai avut toxoplasmă şi te-ai vindecat, nu mai poţi fi infectat. Această infecţie nu este periculoasă şi se vindecă de la sine, dar poate avea efecte negative asupra fătului (produce leziuni cerebrale şi orbire), dacă mama dobândeşte această infecţie.

Care sunt analizele ce pot depista infecţiile urogenitale?

Este important pentru un cuplu să facă analize, înainte de a planifica o sarcină. Analiza imuno – enzimatică şi reacţia de polimerază în lanţ (RPL) poate depista orice virus.. Tratamentul trebuie să fie recomandat numai de către medicul specialist, unele infecţii nu se tratează definitiv, rămân în organism şi se activează atunci când ai o imunodeficienţă.

 

Este important să te adresezi la timp medicului, pentru că o infecţie în organism, chiar chiar dacă este asimptomatică, nu înseamnă că nu ne creează probleme, se poate activa oricând şi poate avea consecinţe grave ca sterilitatea, disfuncţiile erectile etc.

Text: Snejana Ţugui

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune următoarele servicii:

 

 • Proctologie – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale, fără internare, durere şi operaţie;
 • Urologie/sexopatologie – tratamentul disfuncţiilor erectile şi al infecţiilor urogenitale;
 • Dermatologie- tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratamentul antiacneic;
 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;
 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;
 • Cabinet fizioproceduri;
 • Staţionar de zi;
 • Cosmetologie- fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;
 • Ozonoterapia;
 • Psiholog;
 • New Pediatria;
 • New Masaj terapeutic de recuperare, decontractuant, anticelulitic, general, relaxant, pentru copii de la 6 luni
 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon -saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii!

Adresa noastră:

str. V. Alecsandri 90/1,

tel. 20 00 00,

www.onclinic.md, bine.mk009@gmail.

OMS: „COVID-19 rămâne printre noi”. Ce trebuie să facă planeta

Virusul care provoacă COVID-19 rămâne printre noi dar planeta începe să iasă din faza de urgenţă a pandemiei, a declarat astăzi şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agerpres.

El a precizat într-o conferinţă de presă că OMS va publica săptămâna viitoare un „ghid” pentru ţări ce va cuprinde informaţii cu privire la modul în care să facă trecerea de la răspunsul de urgenţă la managementul pe termen lung al COVID-19.

„Rămânem plini de speranţă că la un moment dat în acest an vom putea declara sfârşitul COVID-19 ca urgenţă internaţională de sănătate publică”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Însă virusul va rămâne printre noi şi toate ţările vor trebui să înveţe cum să se ocupe de el alături de alte boli infecţioase”, a adăugat şeful OMS.

Utilizarea antibioticelor în fermele de animale scade rezistența sistemului imunitar la om

Utilizarea la scară largă a antibioticelor în creșterea animalelor a dus la apariția unor bacterii care sunt mai rezistente la sistemul imunitar uman, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Studiul arată că antimicrobianul colistin, care a fost folosit timp de decenii ca stimulator de creștere în fermele de porci și de pui din China, a dus la apariția unor tulpini de E coli care au mai multe șanse de a se sustrage primei linii de apărare a sistemului nostru imunitar.

Deși colistina este acum interzisă ca aditiv alimentar pentru animale în China și în multe alte țări, descoperirile trag un semnal de alarmă asupra unei noi și semnificative amenințări reprezentate de utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice.

„Acest lucru are potențial mult mai periculos decât rezistența la antibiotice”, a declarat profesorul Craig MacLean, care a condus cercetarea la Universitatea din Oxford.

„Evidențiază pericolul utilizării fără discernământ a antimicrobienelor în agricultură. Am ajuns din greșeală să ne compromitem propriul sistem imunitar pentru a obține pui mai grași.”

AMP sunt compuși produși de majoritatea organismelor vii în cadrul răspunsului lor imunitar înnăscut, care reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor.

Colistina se bazează pe AMP bacteriene, microbii folosesc compușii pentru a se proteja, dar este similară din punct de vedere chimic cu enele AMP produse în sistemul imunitar uman.

Utilizarea pe scară largă a colistinei la animale începând cu anii 1980 a declanșat apariția și răspândirea bacteriilor E coli purtătoare de gene de rezistență la colistină, ceea ce a dus în cele din urmă la restricționarea pe scară largă a utilizării acestui medicament în agricultură.

Dar cel mai recent studiu sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să se sustragă mai ușor de la AMP, care constituie o piatră de temelie a propriului nostru răspuns imunitar.

În cadrul studiului, E coli purtător al unei gene de rezistență, numită MCR-1, a fost expus la AMP-uri cunoscute ca având roluri importante în imunitatea înnăscută la pui, porci și oameni.

Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare globală gravă. ONU a avertizat că până la 10 milioane de oameni pe an ar putea muri până în 2050 din cauza superbacteriilor și, prin urmare, nevoia de noi antibiotice este urgentă.

Există un interes crescând pentru potențialul medicamentelor AMP, iar unele dintre cele aflate în curs de dezvoltare includ medicamente bazate pe AMP umane.

sursa

Veste bună pentru femei! 60% dintre moldoveni susțin adoptarea Legii privind concediul menstrual

Moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată și în Republica Moldova. Astfel, mai mult de jumătate dintre respondenți (60%) susțin adoptarea acestei legi, cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Magenta Consulting, scrie  agora.md.

Totodată, 17% dintre respondenți consideră „într-o mai mică măsură” că legea ar trebui să fie introdusă, iar 12% „într-o măsură foarte mică”. 10% din moldoveni au spus că nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Medicul obstetrician-ginecolog, Iraida Snigur a menționat în acest context că e nevoie de această lege în primul rând din punct de vedere medical. 

„Aproape 50% dintre femeile de vârstă reproductivă au dureri la menstruație, iar 30% au nevoie de tratament pentru menstruație abundentă. Dismenoreea (durerea în timpul menstruației) poate afecta foarte mult calitatea vieții. Pe lângă aceasta, unele femei mai pot avea dureri care duc la leșin, vome, diaree, migrene acute, dureri de spate și chiar incapacitatea de a se deplasa. Este dificil ca o femeie să se concentreze și să fie productivă în aceste condiții, în special dacă se confruntă cu simptome foarte puternice. O zi sau două ar fi suficiente pentru o mare majoritate a femeilor. Le-ar ajuta să treacă peste disconfort și să gestioneze simptomele menstruale”, a spus Iraida Snigur.

Bărbații care au participat la sondaj, susțin în mare măsură adoptarea unei astfel de Legi. Mai exact, 25% din bărbații care au răspuns susțin adoptarea Legii în foarte mare măsură, 35% în mare măsură. Alți 14% din respondenți susțin adoptarea legii în mică măsură și 11% în foarte mică măsură.

Deputații spanioli au adoptat un proiect de lege ce instituie un „concediu menstrual” pentru femeile care suferă de menstruații dureroase. Astfel, Spania a devenit prima țară europeană unde a fost adoptată legea ce permite persoanelor care se confruntă cu dureri în timpul menstruației să își ia concediu plătit. Legea oferă dreptul la un concediu menstrual de trei zile, cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile, în funcție de intensitatea și severitatea simptomelor. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 martie- 3 aprilie, pe un eșantion de 928 de persoane, marja de eroare fiind de +/-3%.

Lenjeria intimă selectată corect poate face din orice femeie o zeiță!
Articolul anterior
Distrugem celulita din rădăcină!
Articolul următor