Poţi fi purtător de infecţii urogenitale fără să ştii!

Infecţiile urogenitale au simptomatica redusă sau chiar absentă, de aceea poţi fi purtător de agenţi patogeni fără să ştii. Din acest considerent un control periodic este obligatoriu, pentru a evita evoluţia cronică a bolii.

separator

Corneliu Constantin Cornea
Medic urolog-androlog (sexopatolog)
Centrul Medical Internaţional On Clinic

Despre infecţiile urogenitale

Cele mai răspândite infecţii urogenitale sunt: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Trichomonas vaginalis (trihomonoza), Candida Albicans (candidoza), Citomegalovirus, Herpes genital, Gardnerella vaginalis şi Toxoplasma. Aceste infecţii se întâlnesc la ambele sexe, în afară de Toxoplasma care este o boală specifică femeilor, deaorece mucoasa vaginală are o suprafaţă mai mare şi virusul se poate manifesta mai uşor.

Cum se transmit infecţii urogenitale?

Toate infecţiile urogenitale se transmit pe cale sexuală, în afară de Trichomonaza care poate fi contactată de la baie, de la un prosop, lenjerie folosite în comun cu alte persoane infectate, pe care pot rămânea urme ale mucoasei vaginale.

Tinerii sunt predispuşi la infecţii urogenitale deoarece îşi schimbă des partenerul. Protecţia poate fi asigurată de prezervativ.

Simptomatica bolilor urogenitale la bărbaţi şi la femei

Chlamydia,

Mycoplasma, Ureaplasma – de multe ori fără simptome

Incidenţa cazurilor de infecţie cu aceşti viruşi este mare, în majoritatea cazurilor pacientul nu prezintă simptome, se simte bine, dar totodată este un “bun purtător” al acestui agent patologic. La bărbaţi se poate manifesta prin secreţii uretrale, sub formă de “picătură matinală”; la femei formele simptomatice sunt reprezintate prin cervicită, salpingită, cistită. Perioada de incubaţie variază de la 7 la 21 zile.

Trichomonas vaginalis – una din cele mai întâlnite infecţii

Trichomonoza se întâlneşte destul de frecvent. Incubaţia este de 4 – 21 zile şi se depistează deseori ocazional. La bărbaţi apare aceiaşi “picătură matinală” cu sau fără prurit şi jenă la micuţiune. La femei – secreţie alb-gălbuie cu miros deosebit, inflamaţie a vulvei şi a vaginului, prurit sau senzaţie de arsură.

Candida Albicans

Simptomele infecţiei micotice cu candida la femei se manifestă prin: scurgere albă, brânzoasă şi abundentă, usturimi şi mâncărimi vaginale, usturime la urinare, urinari frecvente, arsuri în timpul contactului sexual. La bărbaţi apare prurit accentuat, depuneri albicioase şi brânzoase pe gland, mici bubiţe roşii pe gland (iritaţii).

Citomegalovirus poate avea simptomele răcelii

Odata ce o persoană este infectată, acest virus rămâne în organism şi se activează atunci când imunitatea organismului scade. Pentru majoritatea persoanelor infectate, citomegalovirus nu crează probleme reale.

La un interval de 3-12 săptămâni de la expunere, poate apărea febră, senzaţie de oboseală sau epuizare fizică.

Herpes genital odată infectat nu dispare din organism

Unele persoane infectate pot prezenta simptome ca: vezicole, tăieturi sau răni în zona genitală (vagin, vulvă, anus, penis sau scrot), senzaţia de prurit, dureri în zona genitală, eliminări din penis sau vagin, dureri sau arsuri în timpul urinării, mai rar simptome asemănătoare gripei (dureri de cap, febră), glande umflate, dar în unele cazuri aceste simptome lipsesc şi se pot manifesta chiar peste luni de zile.

Gardnerella vaginalis este o bactrerie care face parte din flora vaginală

În mod normal, în vagin există mai multe tipuri de bacterii şi ciuperci, printre care şi Gardnerella vaginalis, dar atunci când echilibrul florei vaginale este distrus, această bacterie se înmulţeşte fără control şi provoacă vaginoză bacteriană. În general, infecţia la bărbaţi este asimptomatică, la femei însă poate să se manifeste prin: secreţie vaginală omogenă cu un miros urât şi cu o tentă gri. Perioada de incubaţie este de la 2 – 21 zile.

Toxoplasma poate avea consecinţe grave în timul sarcinii

Odată ce ai avut toxoplasmă şi te-ai vindecat, nu mai poţi fi infectat. Această infecţie nu este periculoasă şi se vindecă de la sine, dar poate avea efecte negative asupra fătului (produce leziuni cerebrale şi orbire), dacă mama dobândeşte această infecţie.

Care sunt analizele ce pot depista infecţiile urogenitale?

Este important pentru un cuplu să facă analize, înainte de a planifica o sarcină. Analiza imuno – enzimatică şi reacţia de polimerază în lanţ (RPL) poate depista orice virus.. Tratamentul trebuie să fie recomandat numai de către medicul specialist, unele infecţii nu se tratează definitiv, rămân în organism şi se activează atunci când ai o imunodeficienţă.

 

Este important să te adresezi la timp medicului, pentru că o infecţie în organism, chiar chiar dacă este asimptomatică, nu înseamnă că nu ne creează probleme, se poate activa oricând şi poate avea consecinţe grave ca sterilitatea, disfuncţiile erectile etc.

Text: Snejana Ţugui

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune următoarele servicii:

 

 • Proctologie – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale, fără internare, durere şi operaţie;
 • Urologie/sexopatologie – tratamentul disfuncţiilor erectile şi al infecţiilor urogenitale;
 • Dermatologie- tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratamentul antiacneic;
 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;
 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;
 • Cabinet fizioproceduri;
 • Staţionar de zi;
 • Cosmetologie- fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;
 • Ozonoterapia;
 • Psiholog;
 • New Pediatria;
 • New Masaj terapeutic de recuperare, decontractuant, anticelulitic, general, relaxant, pentru copii de la 6 luni
 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon -saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii!

Adresa noastră:

str. V. Alecsandri 90/1,

tel. 20 00 00,

www.onclinic.md, bine.mk009@gmail.

Cum să gestionezi căderea părului în primăvară: Cauze și Soluții

Primăvara este anotimpul renasterii, dar pentru mulți oameni, este și momentul în care se confruntă cu căderea părului. Este un fenomen comun și, deși poate fi frustrant, există mai multe modalități de a gestiona și chiar de a preveni acest lucru. În acest articol, vom explora cauzele căderii părului în primăvară și ce poți face pentru a-ți menține părul sănătos și plin de viață.

Cauzele Căderii Părului în Primăvară

 1. Schimbările Sezoniere: Tranzitia de la sezonul rece la cel cald poate afecta ciclul de creștere a părului, determinând o cădere accentuată.
 2. Deficiențele Nutriționale: Uneori, dieta noastră poate fi lipsită de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele, care sunt vitale pentru sănătatea părului.
 3. Stresul: Atât stresul fizic, cât și cel emoțional pot contribui la căderea părului. Primăvara este adesea o perioadă aglomerată și stresantă pentru mulți oameni.
 4. Expunerea la Soare și Vânt: Soarele puternic și vântul uscat pot deshidrata părul și scalpul, slăbind firul de păr și determinând căderea acestuia.
 5. Utilizarea Excesivă a Produselor pentru Păr: Folosirea excesivă a produselor de styling, precum și expunerea excesivă la căldură (de exemplu, folosirea frecventă a uscătorului de păr sau a plăcii de îndreptat) poate deteriora părul și provoca căderea acestuia.

Cum să gestionezi Căderea Părului în Primăvară

 1. Menține o Dietă Sănătoasă: Asigură-te că dieta ta include o varietate de alimente bogate în proteine, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului, cum ar fi vitamina A, C, E, biotina, zincul și fierul.
 2. Evită Stresul: Încearcă să găsești modalități de a gestiona și a reduce stresul în viața ta, prin meditație, exerciții de respirație sau activități care îți aduc bucurie și relaxare.
 3. Protejează-ți Părul de Elementele Externe: Poartă un șapcă sau un fular pentru a-ți proteja părul de razele UV nocive și de vântul uscat. Folosește produse de protecție termică înainte de a aplica căldură pe păr.
 4. Alege Produse de Îngrijire Blânde: Evită produsele de styling dure și folosește șampoane și balsamuri delicate, fără săruri și substanțe chimice agresive.
 5. Consulă un Specialist: Dacă observi că căderea părului persistă sau este severă, consultă un dermatolog sau un specialist în sănătatea părului pentru evaluare și recomandări suplimentare.

Primăvara este momentul perfect pentru a-ți revitaliza rutina de îngrijire a părului și a lua măsuri pentru a preveni căderea acestuia. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea factorilor de stres și îngrijirea adecvată a părului, poți să-ți menții părul sănătos și plin de viață în timpul acestui sezon frumos.

Există numeroase tratamente naturiste eficiente împotriva căderii părului, care pot ajuta la întărirea firului de păr, stimularea creșterii și menținerea sănătății scalpului. Iată câteva opțiuni naturale care pot fi utile:

1. Ulei de Cocos

 • Beneficii: Uleiul de cocos este bogat în acizi grași și nutrienți care hrănesc și hidratează părul și scalpul.
 • Cum se folosește: Masează ulei de cocos în scalp și pe lungimea părului și lasă-l să acționeze timp de cel puțin 30 de minute sau peste noapte înainte de a-l clăti cu șampon.
 • Frecvență: Poți aplica acest tratament o dată sau de două ori pe săptămână.

2. Ulei de Ricin

 • Beneficii: Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietățile sale de stimulare a creșterii părului și de întărire a rădăcinilor.
 • Cum se folosește: Masează ulei de ricin în scalp și lasă-l să acționeze timp de cel puțin o oră înainte de a-l clăti cu șampon.
 • Frecvență: Aplică acest tratament de 2-3 ori pe săptămână pentru rezultate optime.

3. Infuzie de Plante

 • Beneficii: Plantele precum rozmarinul, urzica, gălbenelele sau coada-calului au proprietăți care stimulează circulația sângelui în scalp și contribuie la sănătatea părului.
 • Cum se folosește: Fierbe plantele în apă timp de aproximativ 30 de minute pentru a face o infuzie, apoi strecoară și aplică lichidul pe scalpul curat, masând ușor.
 • Frecvență: Poți folosi această infuzie de 2-3 ori pe săptămână ca clătire finală după șamponare.

4. Masca cu Ou

 • Beneficii: Ouăle sunt bogate în proteine și nutrienți care hrănesc părul și contribuie la fortificarea acestuia.
 • Cum se folosește: Bate un ou și aplică-l pe părul umed, lăsându-l să acționeze timp de aproximativ 20-30 de minute înainte de a-l clăti cu apă călduță.
 • Frecvență: Poți aplica această mască o dată pe săptămână.

5. Masajul Scalpului

 • Beneficii: Masajul scalpului stimulează circulația sângelui și poate ajuta la întărirea rădăcinilor părului.
 • Cum se folosește: Masează scalpul cu vârful degetelor în mișcări circulare ușoare timp de 5-10 minute înainte de a te spăla pe cap.
 • Frecvență: Poți face acest masaj de fiecare dată când îți speli părul.

6. Apa de Oțet de Mere

 • Beneficii: Apa de oțet de mere echilibrează pH-ul scalpului și elimină impuritățile, ajutând la sănătatea și strălucirea părului.
 • Cum se folosește: Diluează oțetul de mere cu apă în proporție de 1:1 și clătește părul cu această soluție după ce te-ai spălat pe cap.
 • Frecvență: Poți folosi această clătire de 1-2 ori pe săptămână.

Este important să fii consecvent în aplicarea tratamentelor naturale împotriva căderii părului și să ai răbdare, deoarece rezultatele pot apărea treptat în timp. Dacă observi o cădere severă a părului sau alte probleme persistente, este recomandat să consulți un dermatolog sau un specialist în sănătatea părului pentru evaluare și tratament adecvat.

Atenție la alergiile de sezon! În luna mai, multe persoane se confruntă cu alergii sezoniere datorită creșterii polenului în aer

În luna mai, multe persoane se confruntă cu alergii sezoniere datorită creșterii polenului în aer.

Iată câteva dintre cele mai comune alergii care apar în această perioadă și sfaturi pentru a le gestiona:

1. Alergii la Polen

 • Polen de copaci: Printre cei mai comuni arbori care eliberează polen în luna mai se numără stejarul, mesteacănul, arțarul și pinul.
 • Polen de iarbă: Iarba începe să elibereze polen în luna mai, ceea ce poate provoca simptome severe de alergie pentru multe persoane.

2. Alergii la Mucegai

 • Mucegaiuri de exterior: Sporii de mucegai se eliberează mai ales în perioadele calde și umede, cum ar fi primăvara și începutul verii. Acești spori pot provoca reacții alergice similare cu cele cauzate de polen.

Simptome Comune ale Alergiilor Sezoniere

 • Strănut
 • Mâncărime la nivelul ochilor, nasului și gâtului
 • Nas înfundat sau curgător
 • Lăcrimare
 • Tuse
 • Durere de cap

Sfaturi pentru Gestionarea Alergiilor

 1. Evitarea Alergenilor
  • Monitorizarea polenului: Urmărește rapoartele zilnice despre nivelurile de polen și evită ieșirile în aer liber în zilele cu niveluri ridicate.
  • Ferestre închise: Menține ferestrele închise în timpul sezonului de polen pentru a preveni intrarea alergenilor în casă.
  • Utilizarea unui purificator de aer: Un purificator de aer poate ajuta la reducerea nivelurilor de polen și alte alergeni din interior.
 2. Igiena Personală
  • Duș după activitățile în aer liber: Fă un duș și schimbă-ți hainele după ce ai petrecut timp afară pentru a elimina polenul de pe piele și păr.
  • Spălarea frecventă a mâinilor: Spală-te pe mâini frecvent pentru a elimina polenul și alte alergeni pe care îi poți contacta.
 3. Medicație
  • Antihistaminice: Acestea pot ajuta la reducerea simptomelor alergiilor. Sunt disponibile fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă.
  • Decongestionante: Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor de nas înfundat.
  • Spray-uri nazale: Steroizii nazali pot fi eficienți în reducerea inflamației și a simptomelor alergice.
 4. Tratamente Alternative
  • Irigare nazală: Utilizarea unei soluții saline pentru irigarea nazală poate ajuta la curățarea alergenilor din pasajele nazale.
  • Suplimente și remedii naturale: Unii oameni găsesc ameliorare prin utilizarea suplimentelor de quercetină, extract de untul pământului sau alte remedii naturale. Consultă un specialist înainte de a începe orice tratament alternativ.
 5. Consultarea unui Specialist
  • Dacă simptomele sunt severe sau nu răspund la tratamentele uzuale, este recomandat să consulți un alergolog. Acesta poate efectua teste pentru a identifica alergenii specifici și poate recomanda un plan de tratament personalizat, care poate include imunoterapia (injecții pentru alergie).

Gestionarea alergiilor sezoniere necesită o combinație de evitarea alergenilor, menținerea unei bune igiene personale și, în unele cazuri, utilizarea medicației sau a tratamentelor alternative. Consultarea unui specialist poate fi esențială pentru a găsi cele mai eficiente metode de control al simptomelor.

SUA autorizează un medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar

Autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătăţii a autorizat o imunoterapie ţintită pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar cu celule mici, greu de tratat sau care s-a agravat în ciuda chimioterapiei.

Imunoterapia, care va fi pusă pe piaţă în Statele Unite sub denumirea comercială Imdelltra conţine substanţa activă tarlatamab, şi face parte din gama de anticorpi bispecifici ai companiei farmaceutice americane Amgen, concepuţi să se prindă de o celulă canceroasă şi de una imunitară, aducându-le împreună astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată distruge cancerul.

Medicamentul a primit autorizarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) prin procedura de aprobare accelerată, pe baza ratei de răspuns şi a duratei de răspuns (DoR) încurajatoare observate în studiile clinice, a declarat agenţia într-un comunicat, conform observatornews.ro.

Imunoterapia ţintită, autorizată recent, este recomandată în tratamentul adulţilor aflaţi în stadii avansate de cancer pulmonar cu celule mici  în stadiu extins (ES-SCLC), greu de tratat, cu progresie a bolii după chimioterapia pe bază de platină, a precizat la rândul său grupul american într-o comunicare de presă.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este una dintre cele mai agresive şi devastatoare tumori maligne solide, cu o supravieţuire medie de aproximativ 12 luni după terapia iniţială şi o rată de supravieţuire relativă la cinci ani de 3% în cazul ES-SCLC.

Cu cât s-a prelungiat viaţa pacienţilor trataţi cu noul medicament

Rezultatele unui studiu în stadiu intermediar, publicate anul trecut în revista New England Journal of Medicine – NEJM, au arătat că tumorile s-au micşorat la 40% dintre pacienţii care au primit 10 mg de tarlatamab prin perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni.

Pacienţii din cadrul studiului au trăit o perioadă medie de 14,3 luni, comparativ cu o rată de supravieţuire obişnuită de aproximativ cinci luni. Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt de tipul celor fără celule mici, în timp ce până la 15%, potrivit Societăţii Americane de Cancer, sunt din varietatea mai agresivă, respectiv tumorile solide cu celule mici vizate de acest medicament.

Boala, care este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienţi din Statele Unite, este „unul dintre cele mai rapid proliferante şi mai agresive tipuri de cancer care există”, a declarat Jay Bradner, directorul ştiinţific al Amgen, într-un interviu acordat înainte de luarea deciziei FDA.

În studiile clinice, cel mai frecvent efect secundar al tratamentului a fost sindromul de eliberare a citokinelor, o afecţiune potenţial periculoasă care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde prea agresiv la infecţii sau la medicamente de imunoterapie. Producătorul farma a declarat că va trebui să finalizeze studiul său clinic extins, în cazul cancerului pulmonar avansat cu celule mici, pentru a primi aprobarea completă a medicamentului din partea FDA.

Producătorul american a precizat că preţul din Statele Unite pentru acest medicament va fi de 31.500 de dolari pentru primul ciclu şi de 30.000 de dolari pentru perfuzii suplimentare. Pentru un an de tratament, preţul ar ajunge la 781.500 de dolari, potrivit Reuters. Compania testează, de asemenea, tarlatamab pentru tratarea pacienţilor cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu incipient.

Lenjeria intimă selectată corect poate face din orice femeie o zeiță!
Articolul anterior
Distrugem celulita din rădăcină!
Articolul următor