Poţi fi purtător de infecţii urogenitale fără să ştii!

Infecţiile urogenitale au simptomatica redusă sau chiar absentă, de aceea poţi fi purtător de agenţi patogeni fără să ştii. Din acest considerent un control periodic este obligatoriu, pentru a evita evoluţia cronică a bolii.

separator

Corneliu Constantin Cornea
Medic urolog-androlog (sexopatolog)
Centrul Medical Internaţional On Clinic

Despre infecţiile urogenitale

Cele mai răspândite infecţii urogenitale sunt: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Trichomonas vaginalis (trihomonoza), Candida Albicans (candidoza), Citomegalovirus, Herpes genital, Gardnerella vaginalis şi Toxoplasma. Aceste infecţii se întâlnesc la ambele sexe, în afară de Toxoplasma care este o boală specifică femeilor, deaorece mucoasa vaginală are o suprafaţă mai mare şi virusul se poate manifesta mai uşor.

Cum se transmit infecţii urogenitale?

Toate infecţiile urogenitale se transmit pe cale sexuală, în afară de Trichomonaza care poate fi contactată de la baie, de la un prosop, lenjerie folosite în comun cu alte persoane infectate, pe care pot rămânea urme ale mucoasei vaginale.

Tinerii sunt predispuşi la infecţii urogenitale deoarece îşi schimbă des partenerul. Protecţia poate fi asigurată de prezervativ.

Simptomatica bolilor urogenitale la bărbaţi şi la femei

Chlamydia,

Mycoplasma, Ureaplasma – de multe ori fără simptome

Incidenţa cazurilor de infecţie cu aceşti viruşi este mare, în majoritatea cazurilor pacientul nu prezintă simptome, se simte bine, dar totodată este un “bun purtător” al acestui agent patologic. La bărbaţi se poate manifesta prin secreţii uretrale, sub formă de “picătură matinală”; la femei formele simptomatice sunt reprezintate prin cervicită, salpingită, cistită. Perioada de incubaţie variază de la 7 la 21 zile.

Trichomonas vaginalis – una din cele mai întâlnite infecţii

Trichomonoza se întâlneşte destul de frecvent. Incubaţia este de 4 – 21 zile şi se depistează deseori ocazional. La bărbaţi apare aceiaşi “picătură matinală” cu sau fără prurit şi jenă la micuţiune. La femei – secreţie alb-gălbuie cu miros deosebit, inflamaţie a vulvei şi a vaginului, prurit sau senzaţie de arsură.

Candida Albicans

Simptomele infecţiei micotice cu candida la femei se manifestă prin: scurgere albă, brânzoasă şi abundentă, usturimi şi mâncărimi vaginale, usturime la urinare, urinari frecvente, arsuri în timpul contactului sexual. La bărbaţi apare prurit accentuat, depuneri albicioase şi brânzoase pe gland, mici bubiţe roşii pe gland (iritaţii).

Citomegalovirus poate avea simptomele răcelii

Odata ce o persoană este infectată, acest virus rămâne în organism şi se activează atunci când imunitatea organismului scade. Pentru majoritatea persoanelor infectate, citomegalovirus nu crează probleme reale.

La un interval de 3-12 săptămâni de la expunere, poate apărea febră, senzaţie de oboseală sau epuizare fizică.

Herpes genital odată infectat nu dispare din organism

Unele persoane infectate pot prezenta simptome ca: vezicole, tăieturi sau răni în zona genitală (vagin, vulvă, anus, penis sau scrot), senzaţia de prurit, dureri în zona genitală, eliminări din penis sau vagin, dureri sau arsuri în timpul urinării, mai rar simptome asemănătoare gripei (dureri de cap, febră), glande umflate, dar în unele cazuri aceste simptome lipsesc şi se pot manifesta chiar peste luni de zile.

Gardnerella vaginalis este o bactrerie care face parte din flora vaginală

În mod normal, în vagin există mai multe tipuri de bacterii şi ciuperci, printre care şi Gardnerella vaginalis, dar atunci când echilibrul florei vaginale este distrus, această bacterie se înmulţeşte fără control şi provoacă vaginoză bacteriană. În general, infecţia la bărbaţi este asimptomatică, la femei însă poate să se manifeste prin: secreţie vaginală omogenă cu un miros urât şi cu o tentă gri. Perioada de incubaţie este de la 2 – 21 zile.

Toxoplasma poate avea consecinţe grave în timul sarcinii

Odată ce ai avut toxoplasmă şi te-ai vindecat, nu mai poţi fi infectat. Această infecţie nu este periculoasă şi se vindecă de la sine, dar poate avea efecte negative asupra fătului (produce leziuni cerebrale şi orbire), dacă mama dobândeşte această infecţie.

Care sunt analizele ce pot depista infecţiile urogenitale?

Este important pentru un cuplu să facă analize, înainte de a planifica o sarcină. Analiza imuno – enzimatică şi reacţia de polimerază în lanţ (RPL) poate depista orice virus.. Tratamentul trebuie să fie recomandat numai de către medicul specialist, unele infecţii nu se tratează definitiv, rămân în organism şi se activează atunci când ai o imunodeficienţă.

 

Este important să te adresezi la timp medicului, pentru că o infecţie în organism, chiar chiar dacă este asimptomatică, nu înseamnă că nu ne creează probleme, se poate activa oricând şi poate avea consecinţe grave ca sterilitatea, disfuncţiile erectile etc.

Text: Snejana Ţugui

Centrul Medical Internaţional On Clinic vă propune următoarele servicii:

 

 • Proctologie – tratamentul hemoroizilor şi fisurii anale, fără internare, durere şi operaţie;
 • Urologie/sexopatologie – tratamentul disfuncţiilor erectile şi al infecţiilor urogenitale;
 • Dermatologie- tratamentul psoriasisului fără hormoni, tratamentul antiacneic;
 • Endoscopie, UZI diagnostic, Laborator, Dopler diagnostic;
 • Endocrinolog, Tratamentul varicelor;
 • Cabinet fizioproceduri;
 • Staţionar de zi;
 • Cosmetologie- fotoepilare, biodepilare, tratament cosmetologic, piling, mezoterapia, biorevitalizare, crioterapia;
 • Ozonoterapia;
 • Psiholog;
 • New Pediatria;
 • New Masaj terapeutic de recuperare, decontractuant, anticelulitic, general, relaxant, pentru copii de la 6 luni
 • New Vip Capsula Neo Qi Energy Cocoon -saună infraroşie, saună pe aburi, aromoterapie, hromoterapie, hidro-vibromasaj toate pentru restabilirea vitalităţii şi longevităţii!

Adresa noastră:

str. V. Alecsandri 90/1,

tel. 20 00 00,

www.onclinic.md, bine.mk009@gmail.

Lenjeria intimă selectată corect poate face din orice femeie o zeiță!
Articolul anterior
Distrugem celulita din rădăcină!
Articolul următor
Alte articole interesante