Profilul pacienţilor cu Covid-19 din Italia: majoritatea celor care au decedat aveau una sau mai multe patologii cronice preexistente

Institutul Superior de Sănătate din Italia a publicat recent un raport despre caracteristicile pacienților cu Covid-19. Majoritatea celor care au decedat aveau una sau mai multe patologii cronice preexistente.

separator
9% din cei contaminaţi lucrează în sistemul medical

Vârsta medie a pacienţilor pozitivi la Covid-19 este de 64 de ani. Peste 60% dintre ei sunt bărbaţi. Doar 24,5% dintre pacienţi aveau vârsta sub 50 de ani, dar 12% din totalul celor depistaţi cu coronavirus erau asiptomatici sau aveau simptome uşoare.

Din totalul celor 16.295 de cazuri cu Covid – 19, câte erau confirmate la data întocmirii raportului celor de la ISS, 1.423 s-au înregistrat în rândul personalului medical. Peste 76% dintre pacienţii decedaţi aveau hipetensiune arterială.

Vârsta medie a pacienților decedați este de 80 de ani, iar 71,6% dintre ei erau bărbaţi.

Mortalitatea este crescută în rândul persoanelor trecute de 70 de ani. Analizând istoricul medical a 268 de pacienţi decedaţi (dintr-un total de 1016), cei de la ISS au descoperit că cei mai mulţi aveau una sau mai multe patologii cronice preexistente. Peste 76% – hipetensiune arterială, 37% – cardiopatie ischemică, 37% – diabet. Doi dintre pacienții cu Covid-19 decedaţi aveau sub 40 de ani. Un bărbat 39 de ani, care suferea de o boală psihiatrică, diabet și obezitate, şi o femeie de 39 de ani, care avea cancer. La bărbați, mortalitatea e mai ridicată.

Femeile care au murit după contractarea infecției sunt mai în vârstă decât bărbații (84,2 ani, faţă de 80,3 ani – bărbați). În rândul bărbaților confirmaţi cu Covid – 19, mortalitatea este de 7,2%, în timp ce la femei e de 4,1%. Doar la grupa de vârstă ≥ 90 de ani, numărul femeilor depistate cu Covid – 19 îl depășește pe cel al bărbaților, „probabil datorită structurii demografice a populației”, spun specialiştii de la ISS.

Cea mai frecventă complicaţie apărută în rândul pacienţilor care au decedat este insuficiența respiratorie (98,8% din cazuri), urmată de șocul anafilactic (22,9%), leziuni renale acute (16,9%) și suprainfecție (10,8%).

sursa: www.libertatea.ro

Studiu: bolnavii fără simptome pot răspândi Covid-19 mai mult decât se credea iniţial
Articolul anterior
Potrivit consumatorilor, unele magazine ar afișa prețuri mai mari la produsele alimentare
Articolul următor
Alte articole interesante