Rădăcina de țelină are o serie de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care este potrivit să consumi cu regularitate această legumă cu acțiune antibacteriană, antiinflamatorie, regenerantă, bogată în vitamine și minerale. Țelina este plină de fibre alimentare, vitamina C, K, mangan şi kaliu. Cum poți prepara un suc de țelină cu lămâie?
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](http://unica.md/wp-content/uploads/2017/12/123-1.jpg)
Pune într-un blender apă, rădăcină de țelină tocată, suc de lămâie și pătrunjel verde tocat. În sezonul rece, poți include țelina în dietă sub formă de salata proaspăt preparată, câte o porție de 3-4 ori pe săptămână.
Țelina scade tensiunea arterială
Leguma are în compoziția frunzelor sale așa-numitele “ftalide”, substanțe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzeaza la rândul lor creșterea presiunii arteriale, prin constricția vaselor sangvine.
Scade colesterolul rău
O altă proprietate a țelinei este aceea de a reduce colesterolul negativ din sânge, cu până la 20%, potrivit studiilor clinice. Așadar, este indicat să se includă țelina în dieta de zi cu zi, sub forma de salate, ca adaos la mâncăruri și ca suc, preparat din frunze de țelină.
Ajută la slăbit
Țelina intră în categoria alimentelor cu un conținut caloric negativ, ceea ce înseamnă că atunci când o consumi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea țelinei în dietă ajută la arderea caloriilor.
Remediu în afecțiunile articulare
Datorita proprietăților sale antiinflamatoare, țelina, prin consumul constant, reduce simptomele afecțiunilor articulare.
Bun calmant al sistemului nervos
În compozitia țelinei se gasesc niște substanțe care acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Astfel, îți va fi mult mai ușor să scapi de kilogramele nedorite.
Întărește sistemul imunitar
Pe lângă toate aceste substanțe, țelina mai conține și antioxidanți puternici, precum zeaxantina, luteina si betacaroten. Acestia oferă protecție organismului împotriva a numeroase boli și întăresc sistemul imunitar.
Combate infecțiile bacteriene
Uleiurile volatile din țelină au un efect puternic antibiotic, prevenind și ajutând organismul să se apere în fața infectțiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomanda introducerea țelinei proaspete în dieta zilnică.
Consumul de țelină în cantități mari nu este recomandat femeilor însarcinate sau celor care alăptează.