Remedii naturiste pe care le ai în casă şi care te ajută să scapi de indigestie

Indigestia sau dispesia este de cele mai multe ori cauzată de greşeli în alimentaţie. Excesele alimentare, mesele copioase, ingestia rapidă de alimente, combinaţii variate de bucate, cafea, băuturi carbogazoase, la mesele bogate din familie cu ocazia sărbătorilor sau a altor evenimente festive, pot conduce adesea la tulburări ale funcţiei organelor digestive.

separator

gastroesophageal_reflux

Indigestia apare, de obicei, atunci când se mînâncă prea gras, prea picant, combinaţii diverse de alimente, în cantităţi mari. Toate aceste lucruri suprasolicită funcţiile organelor digestive, incapabile de a secreta deodată cantităţi mari de enzime, pentru a digera toate resturile de hrană ingerate.

Simptomele indigestiei sunt senzaţia de greutate, de prea plin, la nivelul stomacului şi abdomenului, însoţită, sau nu, de senzaţie de arsură localizată în acelaşi loc, greaţă, balonare, constipaţie sau diaree, gaze intestinale în exces, eliminarea involuntară a gazelor din intestin.

În caz de indigestie uşoară, poţi apela la câteva ingrediente naturale de leac pe care le ai la îndemână în casa ta:

Seminţele de mărar

Seminţele de mărar, fenicul sau chimenul sunt folositoare în tratarea problemelor gastrointestinale. Studii recente au arătat că seminţele de mărar combinate cu menta pot combate simptomele dispepsiei în proporţie de 95%, oprind diareea. De asemenea, compuşii din mentă şi chimen pot reduce spasmele intestinale, ameliorează greaţa şi ajută la controlarea senzaţiei de balonare. Mestecă şi apoi înghite o linguriţă de seminţe de mărar, fenicul sau chimen, atunci când ai indigestie sau după ce ai mâncat o masă foarte copioasă. Poţi pune o linguriţă de seminţe de fenicul în apă fierbinte şi prepara un ceai.

Dafinul

În caz de dereglări dispeptice, frunzele de dafin înlătură senzaţia de balonare şi reglează digestia. Se iau 3-4 frunze de dafin, se adaugă 200 ml de apă şi se fierbe compoziţia timp de 10 minute la foc mediu, se bea ceaiul cald, cu înghiţituri mici. Frunza de dafin conţine enzime care ajută la digerarea proteinelor şi lipidelor. De asemenea, în caz de greu la stomac poţi mesteca bucăţi foarte mici de frunze de dafin, pe care apoi să le înghiţi.

Frunze de pătrunjel

Patrunjelul posedă funcţie enzimatică şi este benefic pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acesta furnizează enzime pentru digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Pătrunjelul previne balonarea şi crampele abdominale, acţionând şi ca remediu antiinflamator pentru mucoas stomacului şi intestinului. În caz de flatulenţă mestecă câteva frunze de pâtrunjel, la fiecare două ore.

Ghimbirul

Specialiştii chinezi sugerează că ghimbirul poate ajuta la arderea mai rapidă a grăsimilor şi poate grăbi procesul de digestie, ameliorând simptome precum balonarea sau crampele. S-a demonstrat că această plantă îmbunătăţeşte digestia, are proprietăţi antispastice şi stimulează producerea enzimelor necesare pentru procesele de digestie. Prepară un cocktail, din rădăcină de ghimbir, suc de lămâie, puţină sare în jumătate de pahar de apă caldă, şi bea după masă, dacă ai greutate la stomac.

Muşeţelul

Ceaiul de muşeţel este un vechi tratament pentru indigestie, ce reduce crampele intestinale şi meteorismul.

Oţetul de mere

Încearcă să bei o linguriţă de oţet de mere, amestecat cu jumătate de pahar de apă, în special după o masă copioasă. Te va ajuta să digeri resturile de mâncare încărcate în grăsimi şi proteine.

Lămâia

Pentru a preveni indigestia, bea cu 15 minute înainte de masă jumătate de pahar de apă în care ai stors suc de lămâie. Acelaşi lucru îl poţi face, dacă, după ce ai consumat alimentele, ai senzaţie de greutate şi regurgitaţii din stomac.

Busuiocul

Busuiocul are puteri vindecătoare. În cazul crampelor stomacale provocate de indigestie, se recomandă consumul de ceai de busuioc. Se infuzează 1-2 linguriţe de plantă uscată în 250 ml de apă clocotită, timp de câteva minute, după care se bea treptat.

Iaurtul

Dacă ai exagerat cu mâncatul cărnii şi ai consumat prea puţine legume şi fructe, este posibil să te confrunţi cu probleme de constipaţie. Un pahar de iaurt cu două linguriţe de tărâţe ori două linguriţe de seminţe de in, dimineaţa pe stomacul gol, contribuie la reglarea funcţiei motorii a intestinului.

Ceai de coada-şoricelului

Acesta te poate scăpa de senzaţia de balonare, de plenitudine. Pune o ceaşcă de apă clocotită peste o linguriţă de plantă şi lasă la infuzat cinci minute după care strecoară soluţia. Bea ceaiul cald, cu înghiţituri mici.

Coriandrul

Este indicat in tratarea indigestiei. Poţi să adaugi câteva seminţe în jumătate de pahar de apă clocotită pentru a prepara un ceai.

Scorţişoara

O foloseşti pentru a găti prajituri, dar te poate ajută să scapi de balonare şi crampe, daca ai exagerat cu mâncarea. Prepară un ceai de scorţişoară din jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară adaugată în 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat câteva minute şi bea ceaiul cald.

Trebuie să mergi de urgenţă la medic dacă indigestia este însoţită de lipsa poftei de mâncare, vomă cu sânge, scaune de culoare închisă, cu sânge, febră, stări de vomă şi diaree care nu contenesc, îngălbenirea pielii, ochilor.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

IKEA va plăti 46 de milioane de dolari părinților unui copil de 2 ani strivit de căderea unui dulap
Articolul anterior
Alina Eremia a fost operată de urgență
Articolul următor