Scapă de tusea excesivă!

În timpul acceselor de tuse, nivelul de oxigenare a organismului scade, afectând negativ creierul și nu numai. Tusea irită căile respiratorii și scade sistemul imunitar, provocând accese și mai mari. Cum poți scăpa de tuse rapid, citește articolul de mai jos. 

Crizele de tuse se pot declanșa oriunde, în timpul unei discuții, în transport și nu este tocmai grațios ”aruncatul” cu microbi și secreții. Este un reflex al organismului pe care cu greu îl poți stăpâni.

Există două tipuri de tuse: uscată și umedă (elimină secreții). Ea poate fi acută, cu durată de câteva zile sau cronică, cu durată de câteva săptămâni. În cazul tusei cronice, este necesară o evaluare corectă și depistarea cauzei pentru a fi tratată corespunzător.

Tusea este un proces de ”curățare” a plămânilor de microbi și secreții, în momentul expirării aerului. De aceea nu exagera cu produse antitusive, pentru a opri acest reflex.

Iată cum poți scăpa rapid de această problemă.

1.   Prin exerciții de respirație recomandate de Dr. Artour Rakhimov:

 Învață să respiri corect în timpul tusei. În timpul crizei încearcă să te relaxezi. Așează-te într-o poziție confortabilă, de preferință, la o masă obișnuită pe un scaun drept. Apucă nasul și țineți respirația, gura trebuie să fie închisă, până ce vei simți că nu mai reziști. Dacă nu îți poți ține respirația, din cauza tusei severe, pune mana la gura, ca să nu fie shimb de aer, astfel reduci iritarea lor și nu provoci o nouă criză.

După ce ai redus din tuse, inspiră în reprize mici de aer pe nas (ca și când ai mirosi ceva), apoi relaxează-te, în special, mușchii pectorali nu trebuie să fie încordați și expiră lent. Faci acest exercițiu până ce tusea dispare, deși dorința de a respira este mare. Acest exercițiu a fost testat pe mii de oameni bolnavi de astm și bronșită și a dat rezultate. Criza de tuse ar trebui să dispară în 2-3 minute.

2.  Prin tratamente naturiste.

Există mai multe remedii, unele le cunoști din copilării, altele poate că nici n-ai auzit.

–       Ghimbirul calmează iritația din gât și reduce inflamația. O bucată de ghimbir se pune la fiert într-o cană de apă, după care se lasă la răcit până devine călduță și adaugi o linguriță de miere.

–       Ceapa este eficientă în cazul tusei umede, te ajută să expectorezi mai ușor. Stoarce sucul de la o ceapă și la fiecare lingură de suc de ceapă adaugă o lingură de miere. Consumă câte 3 linguri de amestec pe zi.

–       Lămâia cu mierea întăresc imunitatea.

–       Strugurii sunt un expectorant eficient. Stoarce strugurii și adaugă în suc o linguriță de miere.

–       Usturoiul este cunoscut pentru acțiunea sa antibacteriană, antivirală și antifungică. Fierbe câțiva căței de usturoi și bea infuzia obținută. Te va ajuta să respiri mai ușor și va diminua senzația de mâncărime în gât.

–       Laptele amestecat cu miere este indicat în tuse uscată. Diminuează durerea din piept și reduce crizele pe timp de noapte.

–       Pătlagina este recomandă în cazul tusei uscate. Are efect calmant, sedativ, emolient, antispastic și antibiotic. Pentru calmarea tusei bea trei căni de infuzie pe zi.

–       Flori de tei – bea 2-3 căni de infuzie de flori de tei pe zi. Este antiseptic, antiinflamator al căilor respiratorii, emolient al secrețiilor pulmonare și expectorant.

–       Ridichea neagră are proprietăți antitusive. Prepară singură sirop împotriva tusei din această rădăcină. Taie o ridichie neagră în două, fă o gaură în jumătățile obținute și umplele cu miere. Lasă-le 5 ore la măcerat, apoi ia câte 1-2 lingurițe pe zi.

Sfaturi utile:

  1. Consumă cât mai multe lichide, dacă suferi de tuse uscată;
  2. Aplică pe piept și gât unguent din eucalipt;
  3. Aplică o compresă caldă pe piept, pentru a relaxa mușchii;
  4. Fă-ți un regim alimentar bazat pe supe și ceaiuri, pentru a nu irita și mai mult căile respiratorii.
  5. De obicei tusea excesivă se declanșează în timpul somnului, ridică capul mai sus cu 20 cm de la nivelul patului.
  6. Consultă un medic dacă tusea durează mai mult de 2-3 săptămâni sau este însoțită de fiebră. Nu lua medicamente la întâmplare!

 Text: Snejana Țugui

Avangard-Med: servicii medicale complexe și accesibile pentru toți/P

Accesul rapid la servicii medicale, fără liste de așteptare, a devenit o prioritate pentru tot mai mulți pacienți. Avangard-Med răspunde acestor nevoi printr-un model organizat de centru medical multidisciplinar, care reunește sub același acoperiș consultații, investigații clinice și paraclinice, tratamente și măsuri de profilacție.

Instituția funcționează ca o policlinică modernă, echipată cu tehnologie de ultimă generație și susținută de un sistem digital integrat, ce permite gestionarea eficientă a cazurilor medicale și colaborarea rapidă între specialități, care exclude factorul uman.

„Ne-am propus să oferim o structură medicală în care pacientul are acces la tot ce are nevoie, de la consultație până la tratament, într-un mediu profesionist, confortabil, sigur și bine organizat”, declară echipa Avangard-Med.

Lista specialităților acoperite este extinsă: medicină de familie, pediatrie (7 specialități), ginecologie, endocrinologie, neurologie, cardiologie, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, ORL și altele.

De asemenea, în centrul medical sunt disponibile servicii de imagistică avansată, inclusiv obstetrică, endoscopie, colonogastroscopie, în condiții de siguranță și sub anestezie, precum și de tratamente chirurgicale cu reabilitare de o zi.

Fiecare caz este analizat individual, iar tratamentele sunt recomandate în funcție de istoricul pacientului, datele clinice și analizele efectuate în cadrul centrului.

Serviciile sunt disponibile și sub formă de pachete medicale promoționale, cu prețuri competitive, adaptate atât pentru evaluări de rutină, cât și pentru monitorizarea unor afecțiuni cronice.

În concluzie, Avangard-Med funcționează ca o clinică ambulatorie modernă, unde pacientul își soluționează probleme medicale într-un singur loc, printr-o abordare clară, eficientă și personalizată.

Mai multe detalii despre centrul medical: https://avangardmed.md/ro  

Avangard-Med — Prima Rețea Națională de Centre Medicale Multifuncționale.

Date de contact: 076 50 14 14; 022 00 1414

Adresa: str. Burebista 114/2

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

A fost descoperită o nouă componentă a sistemului imunitar – o structură minusculă aflată în fiecare celulă. Ce poate face

O nouă parte componentă a sistemului imunitar uman a fost descoperită și este o mină de aur de potențiale antibiotice, au declarat oamenii de știință, potrivit BBC. Cercetătorii au demonstrat că o parte a organismului cunoscută pentru reciclarea proteinelor are un mod secret care poate lansa un arsenal de substanțe chimice care ucid bacterii, scrie digi24.ro.

Cercetătorii din Israel spun că acest lucru transformă înțelegerea asupra modului în care oragnismul uman este protejat împotriva infecțiilor și oferă un nou loc în care specialiștii pot căuta antibiotice pentru a aborda problema tot mai mare a superbacteriilor care rezistă la medicamentele actuale. Descoperirea se concentrează pe proteazom – o structură minusculă care se găsește în fiecare celulă a corpului. Rolul său principal este de a descompune proteinele vechi în bucăți mai mici, astfel încât acestea să poată fi reciclate pentru a produce proteine noi. Însă o serie de experimente, detaliate în revista Nature, arată că proteazomul detectează când o celulă a fost infectată de bacterii, apoi își schimbă structura și rolul. Acesta începe să transforme proteinele vechi în arme care pot rupe stratul exterior al bacteriilor pentru a le ucide.

Prof. Yifat Merbl, de la Institutul de Științe Weizmann, a declarat pentru BBC: „Este foarte interesant, pentru că nu am știut niciodată că acest lucru se întâmplă. Am descoperit un nou mecanism de imunitate care ne permite să avem o apărare împotriva infecțiilor bacteriene. Se întâmplă în tot corpul nostru, în toate celulele, și generează o clasă cu totul nouă de potențiale antibiotice naturale”.

Pentru a găsi aceste antibiotice naturale, echipa de cercetare a trecut printr-un proces pe care l-a numit „aruncarea gunoiului”. Acestea au fost testate pe bacterii în creștere în laborator și pe șoareci cu pneumonie și septicemie. Cercetătorii au declarat că au obținut rezultate comparabile cu cele ale unor antibiotice consacrate. Iar atunci când cercetătorii au luat celule în laborator și au dezactivat proteazomul, acestea au fost mult mai ușor de infectat cu bacterii precum Salmonella. Prof. Daniel Davis, șeful departamentului de științe ale vieții și imunolog la Imperial College London, a declarat că descoperirile au fost „extrem de provocatoare și foarte interesante”, deoarece au schimbat înțelegerea despre modul în care organismul luptă împotriva infecțiilor.

„Ceea ce este cu adevărat interesant despre acest lucru este că este un proces total nedescoperit prin care moleculele anti-germen sunt făcute în interiorul celulelor noastre, se simte profund important și surprinzător”.

Dar el a avertizat că transformarea acestui proces într-o nouă sursă de antibiotice este o idee care „trebuie încă testată” și care va lua timp. Se estimează că mai mult de un milion de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la medicamente precum antibioticele. Dar, în ciuda necesității, a existat o lipsă de cercetare în dezvoltarea de noi antibiotice pentru a ține pasul cu cererea. În acest context sumbru, faptul că unii oameni de știință au un nou loc în care să caute este o sursă de optimism.

Obezitatea și răspândirea cancerului de sân. Regimul alimentar bogat în grăsimi favorizează formarea de metastaze

Cercetătorii de la Centrul naţional spaniol de cercetare a cancerului (CNIO) au descoperit că, la şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi, celulele tumorale circulante din sânge utilizează trombocitele drept scut protector, facilitând astfel răspândirea lor, scrie news.ro

Tumour cell surrounded by platelets. / Mata Hergueta. CNIO

Regimul alimentar bogat în grăsimi favorizează, de asemenea, colonizarea altor organe de către celulele tumorale şi formarea de metastaze. Aceste constatări sugerează că tratamentele oncologice viitoare ar putea include atât modificări în regimul alimentar, cât şi controlul activităţii trombocitare.

Obezitatea este asociată cu un risc crescut de apariţie a cancerului de sân, dar şi cu o probabilitate mai mare ca boala să se răspândească în alte organe, fenomen cunoscut sub numele de metastazare. Cu toate acestea, mecanismele biologice care explică această asociere nu au fost până acum pe deplin elucidate.

Acum, cercetătorii de la CNIO aduc noi dovezi care arată că o dietă hiperlipidică (bogată în grăsimi) poate activa procese biologice ce favorizează metastazele. Studiul a fost realizat pe modele animale de cancer de sân triplu negativ, care metastazează frecvent la nivel pulmonar. Rezultatele au fost publicate pe 2 aprilie, în revista Nature Communications.

Pentru ca celulele tumorale să metastazeze, ele trebuie să părăsească tumora primară, să circule prin sistemul sanguin şi să pătrundă într-un nou organ.

Uneori, tumora primară emite semnale moleculare ce modifică organele-ţintă înainte de colonizare, creând un mediu favorabil cunoscut sub numele de nişă premetastatică, potrivit studiului condus de Héctor Peinado, coordonatorul Grupului Microambient şi Metastază din cadrul CNIO.

Echipa CNIO a observat că şoarecii care au devenit obezi în urma unei diete bogate în grăsimi au dezvoltat modificări biologice care au favorizat formarea unei nişe premetastatice la nivel pulmonar.

Aceste modificări includ activarea crescută a trombocitelor şi a coagulării, precum şi activarea fibronectinei, o proteină care facilitează interacţiunea celulară în ţesutul pulmonar, creând un mediu mai primitor pentru celulele tumorale metastatice.

Un scut din trombocite

Este un fapt cunoscut că obezitatea favorizează coagularea sângelui, proces dependent de activitatea trombocitelor.

Cercetătorii au constatat acum că la animalele hrănite cu grăsimi, celulele tumorale eliminate din tumora primară erau înconjurate de un număr mai mare de trombocite în timpul circulaţiei sanguine, comparativ cu animalele cu o dietă normală.

O ipoteză emisă de autori este că trombocitele pot acţiona ca o formă de camuflaj, ascunzând celulele tumorale de sistemul imunitar.

Trombocitele ar forma un „scut” în jurul celulelor neoplazice, împiedicând recunoaşterea şi distrugerea acestora de către celulele imune.

Un mediu fertil pentru metastaze

Pe lângă rolul trombocitelor, cercetătorii au descoperit că dieta bogată în grăsimi induce o expresie crescută a fibronectinei în ţesutul pulmonar, acolo unde metastazează celulele tumorale.

Fibronectina contribuie la formarea matricei extracelulare pulmonare şi facilitează stabilirea nişei premetastatice. De asemenea, proteina favorizează interacţiunea celulelor tumorale atât cu endotelul pulmonar, cât şi cu trombocitele.

„Am observat că interacţiunea celulelor tumorale cu endotelul pulmonar şi cu trombocitele este reglată de fibronectină”, a explicat Héctor Peinado, într-un comunicat.

De la stânga: Autorii Sara Sánchez-Redondo, Héctor Peinado și Marta Hergueta. / Pilar Gil. CNIO

Studii pe pacienţi

Pentru a evalua relevanţa acestor descoperiri la nivel uman, unitatea de cercetare clinică în cancerul de sân din cadrul CNIO s-a alăturat studiului.

După analizarea probelor de sânge prelevate de la paciente cu cancer de sân triplu negativ, înainte de intervenţia chirurgicală şi după chimioterapie, nu s-a putut demonstra că obezitatea creşte suplimentar riscul de metastază. Cu toate acestea, pacientele care prezentau o coagulare sanguină accelerată (timp de protrombină mai scurt) aveau un risc mai mare de recidivă în decurs de cinci ani.

Aceste rezultate ar putea contribui la identificarea unor factori de risc suplimentari în rândul pacientelor cu cancer de sân aflate sub tratament şi ar putea sprijini o mai bună gestionare clinică a bolii, afirmă autorii acestui studiu.

Aplicabilitate clinică

Studiul, realizat în colaborare cu mai multe centre din Spania şi Canada, a explorat posibile direcţii clinice de aplicare a rezultatelor.

Una dintre acestea a fost modificarea dietei la modelele animale. Când dieta bogată în grăsimi a fost întreruptă şi animalele au pierdut în greutate, activitatea trombocitelor şi procesul de coagulare au revenit la parametri normali, iar numărul de metastaze a scăzut.

Cercetătorii cred că aceste rezultate, corelate cu alte studii clinice, conturează un viitor în care intervenţia în regimul alimentar, combinată cu controlul activităţii trombocitare, ar putea spori eficienţa anumitor tratamente anticancer. Aceste măsuri nu vor înlocui tratamentele standard, dar le pot completa eficient, au concluzionat autorii.

5 moduri diferite de a purta o eşarfă
Articolul anterior
Cristy Rouge filmează primul ei videclip
Articolul următor
Close menu