În timpul acceselor de tuse, nivelul de oxigenare a organismului scade, afectând negativ creierul și nu numai. Tusea irită căile respiratorii și scade sistemul imunitar, provocând accese și mai mari. Cum poți scăpa de tuse rapid, citește articolul de mai jos.
Crizele de tuse se pot declanșa oriunde, în timpul unei discuții, în transport și nu este tocmai grațios ”aruncatul” cu microbi și secreții. Este un reflex al organismului pe care cu greu îl poți stăpâni.
Există două tipuri de tuse: uscată și umedă (elimină secreții). Ea poate fi acută, cu durată de câteva zile sau cronică, cu durată de câteva săptămâni. În cazul tusei cronice, este necesară o evaluare corectă și depistarea cauzei pentru a fi tratată corespunzător.
Tusea este un proces de ”curățare” a plămânilor de microbi și secreții, în momentul expirării aerului. De aceea nu exagera cu produse antitusive, pentru a opri acest reflex.
Iată cum poți scăpa rapid de această problemă.
1. Prin exerciții de respirație recomandate de Dr. Artour Rakhimov:
Învață să respiri corect în timpul tusei. În timpul crizei încearcă să te relaxezi. Așează-te într-o poziție confortabilă, de preferință, la o masă obișnuită pe un scaun drept. Apucă nasul și țineți respirația, gura trebuie să fie închisă, până ce vei simți că nu mai reziști. Dacă nu îți poți ține respirația, din cauza tusei severe, pune mana la gura, ca să nu fie shimb de aer, astfel reduci iritarea lor și nu provoci o nouă criză.
După ce ai redus din tuse, inspiră în reprize mici de aer pe nas (ca și când ai mirosi ceva), apoi relaxează-te, în special, mușchii pectorali nu trebuie să fie încordați și expiră lent. Faci acest exercițiu până ce tusea dispare, deși dorința de a respira este mare. Acest exercițiu a fost testat pe mii de oameni bolnavi de astm și bronșită și a dat rezultate. Criza de tuse ar trebui să dispară în 2-3 minute.
2. Prin tratamente naturiste.
Există mai multe remedii, unele le cunoști din copilării, altele poate că nici n-ai auzit.
– Ghimbirul calmează iritația din gât și reduce inflamația. O bucată de ghimbir se pune la fiert într-o cană de apă, după care se lasă la răcit până devine călduță și adaugi o linguriță de miere.
– Ceapa este eficientă în cazul tusei umede, te ajută să expectorezi mai ușor. Stoarce sucul de la o ceapă și la fiecare lingură de suc de ceapă adaugă o lingură de miere. Consumă câte 3 linguri de amestec pe zi.
– Lămâia cu mierea întăresc imunitatea.
– Strugurii sunt un expectorant eficient. Stoarce strugurii și adaugă în suc o linguriță de miere.
– Usturoiul este cunoscut pentru acțiunea sa antibacteriană, antivirală și antifungică. Fierbe câțiva căței de usturoi și bea infuzia obținută. Te va ajuta să respiri mai ușor și va diminua senzația de mâncărime în gât.
– Laptele amestecat cu miere este indicat în tuse uscată. Diminuează durerea din piept și reduce crizele pe timp de noapte.
– Pătlagina este recomandă în cazul tusei uscate. Are efect calmant, sedativ, emolient, antispastic și antibiotic. Pentru calmarea tusei bea trei căni de infuzie pe zi.
– Flori de tei – bea 2-3 căni de infuzie de flori de tei pe zi. Este antiseptic, antiinflamator al căilor respiratorii, emolient al secrețiilor pulmonare și expectorant.
– Ridichea neagră are proprietăți antitusive. Prepară singură sirop împotriva tusei din această rădăcină. Taie o ridichie neagră în două, fă o gaură în jumătățile obținute și umplele cu miere. Lasă-le 5 ore la măcerat, apoi ia câte 1-2 lingurițe pe zi.
Sfaturi utile:
- Consumă cât mai multe lichide, dacă suferi de tuse uscată;
- Aplică pe piept și gât unguent din eucalipt;
- Aplică o compresă caldă pe piept, pentru a relaxa mușchii;
- Fă-ți un regim alimentar bazat pe supe și ceaiuri, pentru a nu irita și mai mult căile respiratorii.
- De obicei tusea excesivă se declanșează în timpul somnului, ridică capul mai sus cu 20 cm de la nivelul patului.
- Consultă un medic dacă tusea durează mai mult de 2-3 săptămâni sau este însoțită de fiebră. Nu lua medicamente la întâmplare!
Text: Snejana Țugui