Știai care sunt diferențele dintre RMN și tomografia computerizată? Iată avantajele și dezavantajele fiecăreia

Printre analizele medicale care pot oferi detalii despre starea anumitor organe și țesuturi sunt și tomografia computerizată (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Cele două sunt diferite şi au avantaje şi dezavantaje. Aceste investigații nu trebuie efectuate decât la recomandarea medicului.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este un test care folosește un câmp magnetic și pulsuri de radiofrecvență pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe și tesuturi ale corpului. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) reprezintă o alternativă la celelalte investigații imagistice, cum ar fi radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată, pentru care o anumita stare patologică poate rămăne nedescoperită.

La o tomografie computerizată se foloseşte o doză mică de raze X, ceea ce înseamnă că pacientul va fi expus radiaţiilor. De aceea, este contraindicată gravidelor. Cu toate acestea, medicii spun că iradierea din timpul unui CT este echivalentă cu cea produsă în timpul unui zbor cu avionul.

Tomografia este în mod special necesară în accidentul vascular cerebral şi în urgențele neurologice (traumatisme). Medicul poate recomanda CT-ul pentru diagnosticarea unor afecţiuni de la nivelul craniului, abdomenului, toracelui sau membrelor, putându-se evidenţia tumori, fibroze, anevrisme, hemoragii, chisturi sau noduli. Pentru ca medicul să vizualizeze mai bine organele investigate, este posibil că înainte să se administreze o substanţă de contrast pe bază de iod, care se injectează sau se bea. Substanţa poate da o senzaţie de căldură în tot corpul sau de vomă (de aceea, nu este indicat să se mănânce cu patru ore înainte).

În afară de sarcină, tomografia este contraindicată în caz de alergie la iod sau dacă pacientul suferă de insuficienţă renală.

Rezonanţă magnetică nucleară este, că şi tomografia, nedureroasă. În plus, are avantajul că nu foloseşte radiaţii, ci un câmp magnetic. Prin RMN se obţine un contrast mai bun şi se pot vizualiza leziunile foarte mici, milimetrice, structurile vasculare fine şi ale nervilor. Rezonanţa magnetică este eficientă pentru analizarea ţesuturilor moi (creier, aparatul cardiovascular, muşchi), a articulaţiilor, a coloanei vertebrale, a organelor abdominale (vezică, ficat, rinichi, splina, pancreas, glande suprarenale, căi biliare) şi a organelor genitale (ovare, uter, prostată, testicule). Analiza poate fi făcută şi în ultimele două trimestre de sarcină, atunci când la făt a fost observată la ecografie o eventuală malformaţie. La fel că în cazul tomografiei, trebuie îndepărtate accesoriile metalice.

Rezonanţa magnetică se poate face cu sau fără substanţă de contrast. Aceasta este însă mult mai bine tolerată, dând foarte rar reacţii alergice. RMN-ul este contraindicat persoanelor cu stimulator cardiac, cu proteză osoasă metalică sau cu proteză cardiacă de tip vechi. De asemenea, nu este indicată gravidelor în primul trimestru de sarcină.

Cea mai performantă tomografie este PET/CT, care are avantajul că poate identifica timpuriu modificările canceroase, chiar de câţiva milimetri, greu de depistat prin alte metode. De asemenea, diferenţiază tumorile benigne de cele maligne. În plus, această analiză este utilă în monitorizarea tratamentului oncologic, precum şi în depistarea unor boli neurologice şi cardiovasculare

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) are numeroase avantaje :

  • – reprezintă o altenativă sigură la celelalte investigații imagistice – radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată – pentru care o anumita stare patologica poate rămâne nedescoperită
  • – este noninvazivă si neiradiantă
  • – asigură un contrast foarte bun între țesuturi
  • – există posibilitatea de a vedea tridimensional (3D) zona investigată
  • – permite efectuarea unor angiografii fără administrarea de substanță de contrast
  • – permite explorarea funcției cerebrale
  • – permite stabilirea precisă a stării patologice în numeroase domenii – cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) are unele limite reprezentate de :

  • – eventuale contraindicații (pacemakere, corpuri metalice străine, clipsuri)
  • – claustrofobie (pacientul trebuie sedat)
  • – vizualizare slabă a calcificărilor

sursa

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Un tănăr moldovean a parcurs cu bicicleta peste 23 de mii de km și a vizitat 30 de țări europene
Articolul anterior
Țările care recunosc certificatele de vaccinare Covid-19 emise de Republica Moldova
Articolul următor