Dacă înainte existau doar bănuieli, de acum e oficial: telefoanele mobile ne pot îmbolnăvi de cancer cerebral. Confirmarea vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a făcut publică această concluzie.
Riscul imbolnavirii de cancer, recunoscut pentru prima oara de OMS
Este pentru prima dată când o instituţie de asemenea calibru recunoaşte riscul la care suntem supuşi când folosim astfel de aparate. 30 de specialişti OMS din 14 ţări au analizat timp de opt zile la Lyon toate studiile făcute vreodată pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile. „Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune că folosirea telefonului mobil poate duce la apariţia cancerului”. Aceasta este concluzia experţilor.
Este vorba despre un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit în medie 30 de minute pe zi la mobil. Pentru alte forme ale bolii, nu există încă suficiente dovezi. OMS include telefoanele mobile în aceeaţi categorie de agenţi cancerigeni din care fac parte DDT-ul şi vaporii de benzină.
Cu alte cuvinte, nu există suficiente studii pe termen lung care să demonstreze că radiaţiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, dar există suficiente date care arată o posibilă legatură cu îmbolnăvirile de cancer. Aşadar, a decis OMS, utilizatorii acestor tipuri de aparate ar trebui avertizaţi.
“Cea mai mare problema pe care o avem este că numai după câteva decenii de expunere putem evalua consecinţele celor mai mulţi factori din mediul înconjurător”, a declarat doctoral Keith Black, şeful catedrei de neurologie al Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.
Tipul radiaţiilor emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate. Nu sunt similare cu radiaţiile emise la o radiografie, ci, mai degrabă, cu cele emise de cuptoarele cu microunde, însă la o intensitate mai mică.
Radiatiile cuptoarelor cu microunde, în cel mai simplist mod, au aceleaşi efecte asupra organismului ca şi asupra alimentelor, adică “gătesc” creierul. Aşadar, pe lângă contribuţia la apariţia cancerului şi tumorilor, pot avea efecte negative şi asupra funcşiei cognitive a creierului, din moment ce şinem telefonul la ureche în zona lobilor temporali.
Două recomandări OMS în folosirea telefoanelor mobile
„În aşteptarea altor cercetari, este important să ne luăm măsuri de precauţie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri”, sunt recomandările OMS.
Vocile care îndeamnă la precauţie atunci când folosim telefoanele mobile
Agenţia Europeană de Mediu a îndemnat la efectuarea de mai multe studii, susţinând că mobilele sunt la fel de periculoase ca fumatul, asbestul sau benzina cu plumb. Iar un membru proeminent al Universităţii de Pittsburg, care se ocupă cu studiul cancerului, a trimis un memo tuturor angajaţilor, sfatuindu-i să reducă folosirea telefonului mobil din cauza riscului de îmbolnăvire cu cancer.
„Cancerul, în particular cel la nivelul creierului, se dezvoltă într-un timp îndelungat. Cred că este o idee bună să avertizam publicul că expunerea îndelungată la radiaţiile emise de telefonul mobil poate produce cancer”, a spus doctorul Henry Lai, profesor în bioenergie la Universitatea din Washington, care a studiat efectele produse de radiaţii timp de 30 de ani.
În 2010, au fost făcute publice şi rezultatele celui mai mare studiu internaţional despre legătura dintre cancer şi telefoanele mobile. Acestea au arătat că subiecţii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai mulţi ani au contibuit, din păcate, la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului. Până în prezent însa, nu a fost efectuat niciun studiu pe termen lung asupra efectelor radiaţiilor emise de mobile asupra copiilor.
„Craniul şi scalpul copiilor sunt mult mai subţiri. Aşadar, radiaţiile pot penetra mai adânc în creierul copiilor şi a tinerilor. Celulele lor se înmulţesc într-un ritm mai alert, aşa că impactul radiaţiilor poate fi mai mare”, a mai explicat doctorul Black.
Reacţia companiilor de telefonie mobilă
Primele care au reacţionat au fost companiile americane de telefonie mobilă. Acestea au subliniat că OMS consideră cancerigene până nu demult şi legumele murate sau cafeaua, însă între timp s-a răzgândit. În plus, concluziile OMS cu privire la telefoanele mobile se bazează pe studii statistice care nu demonstrează legătura dintre aceste aparate şi cancer, spun companiile.
Producătorii de telefoane mobile îşi avertizează totuşi cumpărătorii să ţină dispozitivele departe de corp.
Apple, spre exemplu, a scris în manualul de siguranţă al iPhone 4 că atunci când sunt efectuate convorbiri sau sunt transmise date prin wireless, aparatul trebuie ţinut „la cel puţin 15 milimetri departare de corp”.
Şi compania Blackberry Bold îşi avertizează clienţii să ţina dispozitivul „la cel puţin 25 de milimetri de corp când telefonul transmite date”.
Aproximativ cinci miliarde de oameni folosesc în prezent telefoane mobile, adică aproape trei sferturi din populaţia planetei. Însă teama că aparatele ar putea cauza cancer datează din anii ’70, când au apărut primele mobile, de mărimea unui pantof. Tot de atunci, cercetatorii încearcă să descopere o legătură cu incidenţa sporită a cancerului.