Avertizarea OMS: Telefoanele mobile te pot îmbolnăvi de cancer

Dacă înainte existau doar bănuieli, de acum e oficial: telefoanele mobile ne pot îmbolnăvi de cancer cerebral. Confirmarea vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a făcut publică această concluzie.

separator
radiatii-telefon-mobil

Riscul imbolnavirii de cancer, recunoscut pentru prima oara de OMS
Este pentru prima dată când o instituţie de asemenea calibru recunoaşte riscul la care suntem supuşi când folosim astfel de aparate. 30 de specialişti OMS din 14 ţări au analizat timp de opt zile la Lyon toate studiile făcute vreodată pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile. „Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune că folosirea telefonului mobil poate duce la apariţia cancerului”. Aceasta este concluzia experţilor.

Este vorba despre un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit în medie 30 de minute pe zi la mobil. Pentru alte forme ale bolii, nu există încă suficiente dovezi. OMS include telefoanele mobile în aceeaţi categorie de agenţi cancerigeni din care fac parte DDT-ul şi vaporii de benzină.

Cu alte cuvinte, nu există suficiente studii pe termen lung care să demonstreze că radiaţiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, dar există suficiente date care arată o posibilă legatură cu îmbolnăvirile de cancer. Aşadar, a decis OMS, utilizatorii acestor tipuri de aparate ar trebui avertizaţi.

mobil_cancer

“Cea mai mare problema pe care o avem este că numai după câteva decenii de expunere putem evalua consecinţele celor mai mulţi factori din mediul înconjurător”, a declarat doctoral Keith Black, şeful catedrei de neurologie al Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Tipul radiaţiilor emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate. Nu sunt similare cu radiaţiile emise la o radiografie, ci, mai degrabă, cu cele emise de cuptoarele cu microunde, însă la o intensitate mai mică.

Radiatiile cuptoarelor cu microunde, în cel mai simplist mod, au aceleaşi efecte asupra organismului ca şi asupra alimentelor, adică “gătesc” creierul. Aşadar, pe lângă contribuţia la apariţia cancerului şi tumorilor, pot avea efecte negative şi asupra funcşiei cognitive a creierului, din moment ce şinem telefonul la ureche în zona lobilor temporali.

Două recomandări OMS în folosirea telefoanelor mobile
„În aşteptarea altor cercetari, este important să ne luăm măsuri de precauţie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri”, sunt recomandările OMS.

Vocile care îndeamnă la precauţie atunci când folosim telefoanele mobile
Agenţia Europeană de Mediu a îndemnat la efectuarea de mai multe studii, susţinând că mobilele sunt la fel de periculoase ca fumatul, asbestul sau benzina cu plumb. Iar un membru proeminent al Universităţii de Pittsburg, care se ocupă cu studiul cancerului, a trimis un memo tuturor angajaţilor, sfatuindu-i să reducă folosirea telefonului mobil din cauza riscului de îmbolnăvire cu cancer.
„Cancerul, în particular cel la nivelul creierului, se dezvoltă într-un timp îndelungat. Cred că este o idee bună să avertizam publicul că expunerea îndelungată la radiaţiile emise de telefonul mobil poate produce cancer”, a spus doctorul Henry Lai, profesor în bioenergie la Universitatea din Washington, care a studiat efectele produse de radiaţii timp de 30 de ani.

În 2010, au fost făcute publice şi rezultatele celui mai mare studiu internaţional despre legătura dintre cancer şi telefoanele mobile. Acestea au arătat că subiecţii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai mulţi ani au contibuit, din păcate, la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului. Până în prezent însa, nu a fost efectuat niciun studiu pe termen lung asupra efectelor radiaţiilor emise de mobile asupra copiilor.
„Craniul şi scalpul copiilor sunt mult mai subţiri. Aşadar, radiaţiile pot penetra mai adânc în creierul copiilor şi a tinerilor. Celulele lor se înmulţesc într-un ritm mai alert, aşa că impactul radiaţiilor poate fi mai mare”, a mai explicat doctorul Black.

Reacţia companiilor de telefonie mobilă
Primele care au reacţionat au fost companiile americane de telefonie mobilă. Acestea au subliniat că OMS consideră cancerigene până nu demult şi legumele murate sau cafeaua, însă între timp s-a răzgândit. În plus, concluziile OMS cu privire la telefoanele mobile se bazează pe studii statistice care nu demonstrează legătura dintre aceste aparate şi cancer, spun companiile.
Producătorii de telefoane mobile îşi avertizează totuşi cumpărătorii să ţină dispozitivele departe de corp.

Apple, spre exemplu, a scris în manualul de siguranţă al iPhone 4 că atunci când sunt efectuate convorbiri sau sunt transmise date prin wireless, aparatul trebuie ţinut „la cel puţin 15 milimetri departare de corp”.

Şi compania Blackberry Bold îşi avertizează clienţii să ţina dispozitivul „la cel puţin 25 de milimetri de corp când telefonul transmite date”.
Aproximativ cinci miliarde de oameni folosesc în prezent telefoane mobile, adică aproape trei sferturi din populaţia planetei. Însă teama că aparatele ar putea cauza cancer datează din anii ’70, când au apărut primele mobile, de mărimea unui pantof. Tot de atunci, cercetatorii încearcă să descopere o legătură cu incidenţa sporită a cancerului.

Sursa

Sănătatea mintală, pusă în pericol! De la depresie și anxietate la „ceață pe creier”: semnal de alarmă al medicilor

Un neurolog a dezvăluit cât de mult sau de puțin putem sta pe rețelele sociale în fiecare zi, avertizând că simplul gest de dat mai departe „paginile”, pentru a vedea altceva, ne poate provoca mari probleme, scrie realitatea.net.

Rachelle Summers este un expert medical, care-și face cunoscute cunoștințele pe TikTok, pentru a-i informa pe oameni cu privire la anumite practici ale lor ce pot avea repercusiuni asupra sănătății lor. Recent le-a spus celor peste 500.000 de urmăritori ai ei că perioada de timp optimă pentru a sta pe internet zilnic – dacă vrei să-ți menții creierul funcționând perfect, nu trebuie să stai mai mult de… 30 de minute pe zi pe rețelele sociale!

Ea susține că folosirea în exces a platformelor Facebook, Instagram, TikTok și X (fostul Twitter) pot fi de vină pentru apariția depresiei și a anxietății în viața noastră. „Un studiu ne recomandă limitarea folosirii rețelelor sociale la numai 30 de minute pe zi și, dacă ne restricționăm la doar atât, putem să începem să observăm îmbunătățiri în privința singurătății pe care a simțim, a depresiei sau anxietății noastre”, a explicat aceasta.

Ca să îți dai seama dacă folosești sau nu în exces rețelele sociale, trebuie să-ți urmărești somnul, dar și dispoziția zilnică pe care o ai și dacă te poți concentra la ceva anume sau întâmpini probleme cu atenția. Neurologul a declarat că, dacă dormi prost, sau experimentezi acea „ceață pe creier”, e clar că stai prea mult pe internet.

„Cum te simți? Ai anxietate, depresie, te simți singur sau stresat? Ai observat cumva la tine vreu disconfort fizic precum ochi uscați sau dureri de cap?”, ne întreabă expertul medical. Mai mult, trebuie să fii cu ochii în patru ca să observi dacă nu cumva începi să ignori relațiile pe care le ai cu oamenii în viața reală. Este și acesta un mare semn de alarmă.

Evident că, dacă descoperi asemenea semne la tine, e timpul să reduci perioada petrecută online zilnic cu măcar 20%. La asemenea postare, neurologul a primit multe comentarii, în care oamenii acuzau tot felul de probleme – de la acea ceață nejustificată pe creier, la lipsa atenției în momentele-cheie ale zilei, etc.

Țara care vrea să le interzică tinerilor să mai fumeze

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune, scrie bani.md.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Un simplu test ar putea indica vârsta biologică reală și riscul de boli

Oamenii de știință spun că există diferențe mari între vârsta noastră, respectiv numărul de ani pe care îi avem, și vârsta biologică reală, care, în termeni simpli, reprezintă uzura organismului, respectiv a celulelor și a organelor. Cunoașterea vârstei biologice ar putea acum ajuta la calcularea riscului de îmbolnăvire al unei persoane, scrie doctorulzilei.ro.

Spre deosebire de vârsta cronologică, vărsta biologică este un indicator puternic al stării de sănătate a unei persoane. Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit markeri din sânge care pot dezvălui vârsta biologică a unei persoane, ceea ce ar putea ajuta la tratarea diferitelor probleme de sănătate care pot apărea pe măsură ce organismul uman îmbătrânește.

„Imaginați-vă două persoane în vârstă de 65 de ani. Una merge cu bicicleta la serviciu și face schi în weekend-uri, iar cealaltă nu poate urca nici măcar un rând de scări. Au aceeași vârstă cronologică, dar vârste biologice foarte diferite. De ce îmbătrânesc acești doi oameni în mod diferit?”, spune Aditi Gurkar, medic geriatru la Universitatea din Pittsburgh.

Rolul indicelui metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM)

În noul studiu, publicat în revista Aging Cell şi citat de 360medical.ro, cercetătorii au căutat, în special, diferiți metaboliți – molecule mici eliminate de procesele biologice din organism. Acestea pot fi folosite ca dovezi pentru a determina ce procese au loc în organism și cât de bine se desfășoară acestea.

În total, au fost identificați 25 de metaboliți care au prezentat diferențe semnificative între persoanele cu îmbătrânire sănătoasă și cele cu îmbătrânire rapidă. Acest grup de molecule a fost denumit indicele metabolic al îmbătrânirii sănătoase (HAM).

Indicele HAM ar putea servi ca un predictor al îmbătrânirii la om, spun autorii studiului. Echipa a identificat, de asemenea, trei metaboliți care păreau a fi deosebit de importanți în stimularea îmbătrânirii biologice.

În testele efectuate pe un grup separat, indicele HAM s-a dovedit a fi 68% precis în calcularea vârstei biologice. Cu mai multe cercetări, ar putea fi posibil să se dezvolte un test de sânge pentru evaluarea rapidă și ușoară a vârstei biologice.

Acest test ar putea fi apoi efectuat pe persoane la vârste mai timpurii, atunci când modificările proceselor moleculare sunt mai ușor de modificat: la o persoană de 30 de ani, de exemplu, căreia i se spune că vârsta sa biologică este mult mai mare decât ar trebui să fie.

„Acea persoană ar putea apoi să se gândească să schimbe mai devreme anumite aspecte ale stilului său de viață – fie că este vorba de îmbunătățirea somnului, a dietei sau a regimului de exerciții fizice – pentru a spera să-și inverseze vârsta biologică”, spune Gurkar.

Are 25 de ani, însă, arată mai în vârstă din cauza kilogramelor în plus
Articolul anterior
Unde își încarcă mondenii bateriile! Vacanțe de lux
Articolul următor