Băiețelul din Băcioi, care suferea de hipoacuzie, va putea auzi din nou, grație operației de implant cohlear!

Un băieţel de doar trei ani, care suferea de hipoacuzie, va avea, de acum încolo, o viață normală. Micuțul a fost supus unei operaţii de performanţă realizate de medicii Spitalului Clinic Republican, care constă în montarea unui implant cohlear, un dispozitiv ce înlocuieşte funcţia urechii interne afectate.

separator

Până la un an și zece luni, Nichita Garaz din comuna Băcioi era un băieţel perfect sănătos. Atât părinții, cât şi medicii nu știu cu exactitate care au fost motivele care au provocat dispariția auzului. Cel mai probabil, s-a întâmplat în urma unei infecții.

1315-campaign14516486_683240385160862_8763989991059578176_n
„Noi îl strigam şi el nu reacţiona la strigătele noastre. După care noi am mers şi am făcut audiograma la Spitalul Emilian Coţaga şi s-a depistat că el într-adevăr nu aude la ambele urechiuşe”, spune Mariana Garaz, mama copilului.

Ca să poată auzi din nou, Nichita a primit un implant cohlear. Dispozitivul lucrează în locul părţii afectate a urechii interne şi transmite semnalele sonore către creier. stimulare-electrica

În zilele următoare, copilul va trece printr-o perioadă de adaptare, după care îşi va recăpăta auzul.

„Cu succes a fost operat băiatul datorită eforturilor unei echipe destul de reprezentative, chirurgi, medici anesteziologi. Acum băiatul este în secţie, după 24 de ore de terapie intensivă, starea este satisfăcătoare, urmează pansamente, sperăm că vom avea un rezultat bun”, spune Andrei Antohi, doctor în medicină, pentru publika.md.
yyyy

Preţul unui implant cohlear este de 24 de mii de euro, bani pe care părinţii lui Nichita i-au adunat datorită donaţiilor și mass-mediei, care a oferit suport informațional. Despre cazul lui Nichita am relatat acum câteva luni.

Donează pentru Nikita, ca să poată auzi vocea mamei! Băieţelul suferă de surditate şi are nevoie de un implant cohlear

Campaniei de caritate i s-a alăturat şi Ministerul Sănătăţii, care a acordat peste trei mii de euro. Costul operației a fost acoperit de polița de asigurare medicală.

Părinţii copilului nu îşi pot stăpâni lacrimile de fericire.tttttt

„Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că ne-a ajutat şi a fost alături de noi. Copilul deja este în salon, se simte foarte bine şi deja merge recuperarea, se depune mult efort pentru a auzi glasul mamei, a tatei, a bunicilor şi desigur a celor din jur”, spune Mariana Garaz, mama băiețelului.
Captură

Din 2014 și până în prezent, la Spitalului Clinic Republican au fost realizate 13 intervenţii chirurgicale de implant cohlear la copii şi 2 la adulţi. Specialiștii spun că pentru a obține rezultate mai bune, operația trebuie făcută până la vârsta de şapte ani.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Ce sfaturi au oferit Galina Tomaș, Vera Nastasiu și Nadia Darie la Women’s Days in Chișinău
Articolul anterior
Tragedie fără margini! Această femeie a ales să se sacrifice pentru copilul ei, dar a murit. Avea 26 de ani
Articolul următor