Detalii terifiante despre deșeurile aruncate zilnic în natură! Unele nu se descompun niciodată

Un nou studiu de specialitate dezvăluie consecințele grave pe care deșeurile aruncate direct în mediul înconjurător le pot avea asupra oamenilor. Unele dintre acestea se descompun foarte lent, timp de secole, având în vedere substanțele pe care le conțin. Poate ar fi cazul să acordăm mai multă atenție acestui subiect atât de important!

separator

Cifrele prezentate mai jos sunt alarmante, iată în cât timp se descompun anumite deșeuri:

ddd

– Hârtia igienică: de la 2 săptămâni până la o lună

– Coaja de măr: de la 30 de zile la 5 luni

– Cojile legumelor și fructelor: de la 3 la 6 luni

– Coperțile cărților: 3 luni

– Bumbacul: 5 luni

– Pungile din hârtie : 5 luni

– Mucul de țigară: de la 1 la 2 ani

– Cutia de lapte: 5 ani

– Guma de mestecat: 5 ani

– Uleiul pentru motor: de la 5 la 10 ani

– PET-urile: 10 – 100 de ani

– Cutia de conservă: 50 ani

– Anvelopele de cauciuc: 100 ani

– Absorbantele și scutecele: 450 – 800 ani

– Pungile din plastic: 100 – 1000 ani

– Sticle din plastic: 100 – 1000 ani

– Cartușele de cerneală: 400 – 1000 ani

– Cartela de telefon: 1000 ani

– Polistirenul: 1000 ani

– Sticla: până la 4000 ani

– Acumulator cu mercur: niciodată.

În 2013, Moldova a produs peste 800 mii tone deșeuri menajere, dintre care doar 10% au fost reciclate, 60% constituind resturi alimentare, scrie jurnalulverde.info.

Datele mai arată că un locuitor urban produce zilnic circa 1 kg de deșeuri, iar unul rural – aproximativ 500 grame.

Chiar dacă sunt elaborate zeci de proiecte privind gestionarea și reciclarea deșeurilor, problema acestora nu poate fi rezolvată definitiv din cauza oamenilor, acelora iresponsabili și indiferenți, care aruncă resturile în natură și neglijează sortarea deșeurilor la coșul de gunoi.

Fiecare dintre noi ar trebui să ajutăm autoritățile în problema deșeurilor, pentru a nu intoxica viitorul!

Recent, autoritățile autohtone au promovat o lege care să interzică distribuirea pungilor din plastic în unitățile de comerț din Moldova.

Din 1 ianuarie 2017, în magazinele din Moldova va fi interzisă distribuirea pungilor din plastic

 

Caz șocant la Căușeni! Un nou-născut a fost găsit mort într-o gură de canalizare

Cadavrul unui nou-născut a fost găsit într-o gură de canalizare. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 19:57, în localitatea Fîrlădeni, din raionul Căușeni, scrie PulsMedia.MD.

La fața locului au intervenit grupul operativ al IP Căușeni, dar și angajații Unității de Salvatori și Pompieri. Ultimii au extras la suprafață cadavrul bebelușului.

Ulterior, oamenii legii au stabilit că mama nou-născutului este o tânără în vârstă de 22 din aceeași localitatea.

Cazul este cercetat de către organele responsabile, care urmează să stabilească toate circumstanțele.

Anul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

Guvernul dat aviz pozitiv la inițiativa legislativă privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu, scrie moldova1.md.

Astfel, pe parcursului anului viitor, vor fi organizate un șir de acțiuni și manifestări culturale, dedicate marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Programul include congrese și evenimente educaționale, o ediție specială a Congresului Mondial al Eminescologilor și Școala de Vară pentru tineri cercetători.

De asemenea, pe parcursul anului viitor, vor fi publicate ediții noi ale operei eminesciene în limba română și în alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului. Totodată, oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite aniversării a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Potrivit proiectului, mijloacele de informare în masă vor fi încurajate să desfășoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu prilejul „Anului Mihai Eminescu”.

Scandal de corupție la Vama Leușeni: opt angajați vamali, vizați de CNA și procurori

Ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți au efectuat, astăzi, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de corupere pasivă, în care sunt vizați opt angajați vamali. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la transportatori la trecerea frontierei de stat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Biroului Vamal Centru și Postului Vamal Leușeni, invocând diverse încălcări sau neconcordanțe în documentele de transport sau în alte documente prezentate de către persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice la trecerea frontierei de stat, ar fi pretins și primit, personal sau prin intermediar, mijloace bănești ce nu li se cuvin. Remunerațiile ilicite erau pretinse pentru diverse servicii, precum facilitarea trecerii peste frontiera de stat a mărfurilor fără declararea acestora și supunerea achitării dreptului de import, grăbirea procesului de verificare a mijloacelor de transport și a diferitor tipuri de mărfuri sau obiecte în Postul Vamal Leuşeni, precum și în alte scopuri, contrar prevederilor legislației în vigoare.

În această dimineață, s-a descins cu percheziții la 8 angajați vamali, fiind efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile și automobilele acestora. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, acte vamale, dar și mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, iar persoanele menționate urmează a fi escortate la sediul CNA pentru audieri.

Precizăm că, toate acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.
Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La mulți ani celor mai cunoscuți Ioni de-acasă!
Articolul anterior
Cum a fost la evenimentul organizat de Aura, ”Zestre parTEA”
Articolul următor