Numărul persoanelor, care s-au îmbolnăvit ca urmare a contractării infecţiilor nosocomiale, adică a infecţiilor preluate din spitale, este în creştere. Datele statistice arată că la acest capitol spitalele din ţară stau prost, întrucât, oficial, numărul acestora este în creștere cu 20 de cazuri față de anul precedent. Totodată, mai multe dintre cazuri nu sunt incluse în datele statistice, pentru că nu au fost raportate.
Anul trecut aproximativ 1.120 de moldoveni s-au ales cu infecții luate din spitalul în care au fost internați, scrie e-sanatate.md. Neoficial, ar putea fi mult mai multe, doar că medicii nu le prea raportează. Potrivit ultimului raport, cele mai multe infecții de acest gen se transmit proaspetelor mămici, în timpul lăuziei, pacienților supuși unor intervenții chirurgicale și nou-născuților.
Aproximativ 40 la sută dintre cazurile de infecții preluate din spitale (nosocomiale) au fost depistate la proaspete mămici, în primele săptămâni după naștere.
Pe locul doi se află infecțiile nosocomiale preluate în urma intervențiilor chirurgicale. Anul trecut, 20% din totalul cazurilor de infecții din spitale au fost înregistrate la pacienții operați, care au dezvoltat leziuni chirurgicale. Numărul acestora este în scădere cu doar trei la sută, față de anul 2014.
Alte 15% dintre infecțiile luate din instituțiile medicale au fost înregistrate la copii, cu 2% la sută mai puțin față de anul precedent.
Următoarele 13 la sută dintre cazurile de infecții asociate cu asistența medicală au fost înregistrate la pacienții care au fost supuși unui tratament intravenos. Aceștia au dezvoltat abcese, după ce li s-au efectuat injecții pentru tratamentul unor alte maladii.
Alte aproape 8% dintre infecțiile asociate cu asistența medicală oferită în spitale, preluate de către pacienții moldoveni sunt pneumoniile pe care aceștia le dezvoltă în timpul ventilației mecanice a plămânilor. Numărul lor este în creștere cu 4% față de anul 2014. 2% au reprezentat infecțiile căilor urinare, iar ale 5,1% – alte infecții. Specialiștii precizează că infecțiile sângelui asociate cu asistența medicală nu au fost diagnosticate și raportate.
În realitate însă numărul infecțiilor asociate cu asistența medicală este mult mai mare, scrie în raport, doar că multe dintre ele nu diagnosticate și raportate de către personalul medical. Asta, deoarece în multe instituții medicale lipsește medicul infecționist, responsabil de depistarea și raportarea acestora, scrie în documentul prezentat de CNSP pentru anul 2015.
Infecţia nosocomială este infecția dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecțiune (contaminarea bacteriană anterioară internării cu manifestare clinică intraspitalicească nu reprezintă o infecție nosocomială). Cel mai adesea acestea se manifestată clinic pe parcursul internării bolnavului, dar e posibil și după externare. Rata acestor infecții în patologia infecțioasă generală este de 5-20% (incidența maximă, de 28-30%, e înregistrată în serviciile de reanimare), fiind responsabile de 70% dintre decesele înregistrate în serviciile de chirurgie generală.