O nouă invenţie ar putea revoluţiona tehnica procedurilor chirurgicale!

Un medic a creat un lipici chirurgical ce ar putea fi folosit în schimbul suturilor clasice cu fire aplicate pe ţesuturi în timpul operaţiilor. Mai mult, lipiciul va putea fi folosit până şi la suturarea leziunilor cardiace ale nou născuţilor. Compania în care activează medicul a primit 9 milioane de euro pentru producerea adezivului.

separator

1200x-1Chirurgia a fost bazată pe aplicarea suturilor timp de secole, acestea avansând de la ace de os până la fire de mătase şi biologice, însă procesul încă dăunează organismului uman.

„Suturile sunt consumatoare de timp, ţesutul dăunează şi sunt o provocare, din punct de vedere tehnic”, spune Maria Pereira, director de cercetare la sediul la Gecko Biomedical de la Paris, ale cărei alternative ar putea înlocui clasicele copci.

0014006928-e1452070755671Maria Pereira a creat un lipici chirurgical, care poate repara până şi leziunile de pe inimă. Adezivul creat de Pereira este vâscos şi biodegradabil şi este întărit cu ajutorul luminii unor led-uri.  Spre deosebire de alte adezive care pot fi spălate cu apă, acesta poate fi plasat în medii umede, cum ar fi inima, situaţie în care acesta funcţionează atât ca un material de etanşare, cât şi ca o schelă pe care să crească ţesutul.

heart-glue-gecko-764x375Medicii de la Spitalul de Copii din Boston au abordat această problemă în cadrul Diviziei de ştiinte medicale şi Tehnologie: cum să opereze inima unui copil nou-născut fără suturi?

Inima unui nou-născut este la fel de mare ca pumnul. Astfel de operaţii sunt extrem de delicate. Pereira s-a inspirat din natură. „Înţelegerea principiilor de bază ale modului de lucru este foarte importantă în dezvoltarea de noi tehnologii”, spune ea.

Un grup de oameni de ştiinţă şi antreprenori fondat Gecko Biomedical în 2012, a angajat-o pe Pereira în calitate de şef de cercetare. Primul său produs fabricat din adeziv, GB02, acţionează ca adjuvant la suturi în chirurgia de reconstrucţie vasculară şi va intra în studiile clinice în această vară. Compania, care a primit mai mult de 9 milioane de euro în fonduri, lucrează la GB04, care ar putea pune capăt nevoii de suturi chirurgicale cu totul.

„Scopul este acela de a face o intervenţie chirurgicală mai simplu şi să schimbăm modul în care se face.”, a completat Maria Pereira.

sursa

Ce înseamnă dacă ţi se văd venele
Articolul anterior
Cum poţi optimiza absorbţia de fier la nivelul intestinului
Articolul următor
Alte articole interesante