În Republica Moldova sunt înregistrate peste 40 mii de persoane infectate cu hepatite virale cronice, inclusiv 1726 cazuri noi înregistrate în anul 2013, conform datelor oferite de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), scrie newsmoldova.md
Astăzi este Ziua Mondială a Hepatitei, care a fost inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectați cu hepatită virală cronică.
Hepatitele virale ucid 1,5 milioane de oameni în fiecare an, la nivel mondial, ocupând locul opt în ierarhia cauzelor mortalității.
Împreună, hepatitele B și C, reprezintă unele dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial. În timp ce există un vaccin care ne protejează împotriva infecției cu virusul hepatic B, nu există niciun vaccin disponibil pentru hepatita C. Există diferite tratamente pentru cele două virusuri.
Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infecții virale din lume, având o incidență de aproximativ 50-100 de ori mai mare decât HIV. OMS estimează că două miliarde de oameni au fost infectați cu virusul hepatitei B și aproximativ 350 de milioane de oameni trăiesc cu infecții cronice (pe tot parcursul vieții). Între 500.000 și 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicațiilor acestei boli. Hepatita B este considerată în statisticile mondiale a doua boală cu transmitere sexuală, ca incidență. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că hepatita B este una dintre bolile majore care afectează astăzi omenirea. Pacienții cu hepatită B pot fi, de asemenea, infectați cu un al doilea virus cunoscut ca virusul hepatitei delta sau virusul hepatitei D (HDV). Din fericire, cele mai multe cazuri de hepatită acută B sunt limitate, vindecându-se în aproximativ 6 luni, un procent mic transformându-se în hepatita cronică B, care se vindecă doar în foarte puține cazuri.
Virusul hepatitei C este diferit de virusul hepatitei B și reprezintă una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe întreg mapamondul. Patru din cinci persoane dezvoltă o infecție cronică, care poate provoca ciroză și cancer la ficat după 15-30 de ani. Există aproximativ 170 de milioane de oameni infectați cronic cu virusul hepatitei C la nivel mondial. În 2000, OMS a estimat că între trei și patru milioane de persoane sunt infectate în fiecare an.