O companie farmaceutică este aproape de lansarea terapiei care învinge cancerul. Cercetătorii luptă acum pe un nou front împotriva tumorii: atacă maladia cu armele organismului, la nivel molecular. Aceștia speră că terapia va reuşi să elimine şi ultima celulă malignă ascunsă în corp, din cauza căreia cancerul recidivează cu metastaze. O performanţă pe care nu a reuşit-o nimeni până acum.
Adrian Bot, un medic român, membru al echipei de cercetători din SUA, a vorbit despre această descoperire în cadrul unui interviu oferit pentru tvr.ro.
Cercetătorul Adrian Bot afirmă că jumătate dintre pacienţi răspund la tratament, cee ce poate fi considerat un început de drum.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
,,Rezultatele pe care le avem arată că jumătate din pacienţi răspund la tratament, iar dintre aceştia, 40 la sută răspund complet”, spune cercetătorul.
Practic, cercetătorii scot celule din sistemul imunitar al pacientului (limfocite) şi le inserează programe genetice, niște receptori artificiali, care le conferă posibilitatea de a recunoaște celulele canceroase și a le elimina din organism, oricât de bine camuflate ar fi acestea.
Reintroduse în organism, celulele imunitare dotate cu un fel de „GPS molecular” se multiplică şi încep imediat să caute şi să distrugă cancerul. Rezultatele diferă, însă, în funcţie de tipul de boală oncologică.
Echipa de peste Ocean speră că, în curând, va oferi lumii primul medicament foarte eficient de acest tip.
Rezultatele primului studiu făcut pe 101 pacienţi cu limfom non-Hodgkin agresiv, publicate recent, sunt încurajatoare. 41 la sută dintre pacienţi au răspuns la tratament. Iar 36 la sută au avut un răspuns complet la 6 luni.
,,Acest tip de limfom e foarte greu de tratat, iar pentru pacienţi, fiecare zi contează. Şi e important să aibă o nouă opţiune terapeutică”, spun reprezentanţii echipei, care speră să obţină, anul acesta, autorizaţie pentru vânzarea medicamentului pe piaţa europeană.
În 2010, primul pacient, care suferea de limfom malign, a administrat tratamentul cu celule reprogramate genetic. Acesta înregistrează un răspuns complet la ora actuală, fiind considerat vindecat.
Tratamentul acționează rapid, în decurs de o lună după infuzie tumoarea este eliminată complet, la pacienții care răspund favorabil la tratament. Dacă în decurs de trei luni nu apar modificări, se consideră terapia ineficientă și atunci se caută alte soluții.
La ora actuală, costul unei asemenea proceduri este comparabil cu cel al unui transplant de măduvă osoasă, între 80.000 și 150.000 dolari per tratament în SUA.
De asemenea, se lucrează pentru a scădea costul tratamentului, prin folosirea unor celule imune artificiale, comparativ cu tehnologia actuală care folosește celulele pacientului.
Rezultatele studiilor sunt încurajatoare inclusiv în tratamentul leucemiei, spun cercetătorii.
Între timp, şi alte companii lucrează la noi terapii care atacă maladia secolului la nivel celular.