Un medic și-ar fi folosit propria spermă pentru zeci de proceduri de fertilizare în vitro

Medicul unei clinici specializată în fertilizare in vitro este acuzat că ar fi folosit propria spermă pentru a concepe zeci de copii. Acesta este suspectat că are acum 60 de copii, concepuți la centrul medical pe care l-a condus până în 2009. Unii dintre copii ar semăna izbitor cu medicul, la trăsăturile fizice.

separator
medico

Un tribunal din Olanda a aprobat cererea din partea mai multor familii care doresc să fie testat ADN-ul medicului Jan Karbaat de la Centrul medical din Bijdorp, lângă Rotterdam, scrie BBC, citată de e-sanatate.md.

Testele vor fi efectuate în baza bunurilor confiscate de la domiciliu medicului, după ce acesta a murit în aprilie, la vârsta de 89 de ani. Avocatul familiei acestuia spune însă că nu există dovezi care să susțină reclamațiile. Jan Karbaat este considerat „un pilon în domeniul FIV”.

Clinica sa a fost închisă în 2009 în baza unor rapoarte, potrivit cărora el ar fi falsificat datele, analizele și descrierile donatorilor, precum și a depășit numărul de șase copii permis unui donator.

La o ședință de judecată, avocatul celor 22 de părinți și copii a declarat că reclamațiile sunt bazate pe cazul un copil care are ochi căprui, deși donatorul de spermă ar fi trebui să-i aibă albaștri, precum și pe cazul fiului unui client care seamănă izbitor cu medicul, mai ales la aspectul fizic.6_20170527Praj6r

În cele din urmă, dacă rezultatele ADN vor fi pozitive, copiii, cei mai mulți dintre ei născuți în anii 1980, speră să poată acționa doctorul în judecată, eventual pe motiv că ei nu ar fi trebuit să se nască, adaugă corespondentul BBC.

Joey, băiatul care consideră că Jan Karbaat ar putea fi tatăl său, a declarat pentru BBC că: „Acest lucru înseamnă totul pentru mine… Sperăm să aflăm răspunsurile”.www.rtllatenight.nl

Avocatul familiei Karbaat a declarat că este împotriva testelor ADN efectuate. Pe vremea când era în viață, medicul însuși refuza astfel de teste. Cu toate acestea, luna trecută, fiul lui Jan Karbaat a acceptat să-și facă ADN-ul, pentru a putea fi făcute restul testelor. Rezultatele au arătat că medicul ar putea fi tatăl a 19 dintre copiii care s-au născut cu ajutorul fertilizării în vitro, transmite agenția de știri AFP.

Legislația care reglementează domeniul suplimentelor alimentare va fi îmbunătățit

Regulamentul sanitar privind suplimentele alimentare va fi ajustat, în scopul etichetării adecvate a acestor produse, sporirii siguranței lor și garantării unui nivel înalt de protecție a consumatorilor.

O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.Prin hotărârea Executivului, dozele zilnice maxime pentru vitamine și minerale sunt actualizate în conformitate cu recomandările Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor. Această măsură va facilita libera circulație a suplimentelor alimentare, fiind asigurată disponibilitatea produselor de origine europeană pe piața națională, dar și posibilitatea de exportare în UE a suplimentelor fabricate în țara noastră.

Barierele tehnice în calea comerțului vor fi eliminate și prin completarea cu poziții noi a listei de vitamine, minerale și substanțe minerale, care pot fi utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare, astfel fiind realizată alinierea la legislația Uniunii Europene.

De asemenea, pentru asigurarea unei interpretări unitare a reglementărilor specifice, au fost stabilite criterii clare de apreciere a unui produs ca fiind supliment alimentar și diferențierea acestuia de medicamente. Totodată, pentru a nu fi confundate de consumatori cu medicamentele, pe ambalajul suplimentelor alimentare va fi scris „produsul nu este medicament”.

Calitatea și siguranța produselor plasate pe piață va fi sporită inclusiv prin detalierea și transparentizarea procedurilor de notificare și înregistrare a suplimentelor alimentare, dar și prin modificarea componenței comisiei de experți, care analizează dosarele depuse de producători sau importatori.

Crește numărul cazurilor de enteroviroze la copii. Care sunt simptomele, potrivit medicilor

Specialiștii atenționează că, în ultima perioadă, se constată o creștere a numărului cazurilor de enteroviroze la copii, mai ales în municipiul Chișinău.

Enteroviroza la copii: simptome, tratament, prevenție

În acest context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome, să apeleze la medic după ajutor, transmite moldova1.md.

Paula, o copilă de șapte ani, a fost internată acum cinci zile, cu infecție enterovirală, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală. Mama fetei spune că, de la primele simptome ale bolii, care a debutat cu febră de până la 39 de grade, s-a adresat la medic. Acesta i-ar fi spus însă că este vorba despre o simplă răceală, așa că, timp de câteva zile, a urmat tratament ambulator.

„Deodată, ni s-a spus că e o simplă răceală, o angină, și am început să tratăm angina și pe urmă a început și voma și deja am apelat la salvare. Aici suntem pentru prima dată. Sunt foarte mulțumită. N-am întâlnit așa medici”, spune mama Paulei.

Ana are cinci ani și a fost internată acum patru zile, după ce a făcut febră. Și ea a avut vomă și diaree.

„În ultima zi, voma era foarte puternică și s-a menținut timp de 24 de ore. Am venit încoace și imediat ne-au internat. Acum face tratament, e mai bine deja, dar temperatura periodic crește. Nu știm de la ce a apărut această boală. Poate de la fructele pe care le-a mâncat. Cred că trebuiau spălate mai bine”, presupune Alexandru, tatăl Anei.

Dintre cei 100 de micuți care se află în prezent la tratament în acest spital, 25 sunt diagnosticați cu infecții enterovirale. Potrivit medicilor, la început, maladia se manifestă cu febră, vomă, dureri de cap și de mușchi. De aceea, infecția poate fi confundată cu o răceală obișnuită. Mai târziu, însă, încep să apară erupții cutanate în gură și în gât. Netratată la timp, poate afecta organele interne, cum ar fi inima și ficatul.

Silvia Crivorucica, medic infecționist, observă că, „în ultima săptămână, este o creștere de adresări cu infecția enterovirală”.

„Avem copii cu infecție enterovirală cu manifestări de herpangină, manifestări ale sindromului abdominal. Neadresarea la timp poate avea urmări grave, cum poate fi meningita seroasă.”

Cei mai expuși sunt copiii între 3 și 10 ani. Părinții și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți, deoarece infecția se răspândește, în special, din cauza nerespectării regulilor de igienă.

„Este interzis scăldatul în locurile neautorizate. Apa din fântână sau din izvoare trebuie să fie fiartă. Fructele, legumele trebuie spălate minuțios. Mânuțele – spălate cu apă și săpun”, atenționează Silvia Crivorucica, medic infecționist.

În ultimele opt zile, au fost înregistrate 60 de cazuri de enteroviroză, dintre care 56 la copii și 4 – la adulți. În prezent, în spitalele din municipiu sunt internați 29 de copii cu enteroviroză.

Un obicei zilnic al multor oameni provoacă mult rău: Sporește grăsimea din corp și distruge oasele

Oamenii de știință, care au realizat un studiu amplu, publicat în revista Scientic Reports pe 21 iunie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătatea populației. Experții au constatat că obiceiurile sedentare precum statul pe scaun sau în fotoliu o perioadă mare de timp, dăunează oaselor și duce la creșterea grăsimii corporale.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Zhuhai, China, au comparat asocierile activităților sedentare și fizice cu factori precum procentul de grăsime corporală și densitatea minerală osoasă în rândul populației din Statele Unite, potrivit News Medical.

Osteoporoza, caracterizată prin reducerea densității osoase și deteriorarea microstructurii osoase și creșterea în consecință a incidenței fracturilor de schelet, este o povară în creștere pentru sănătate în SUA și în întreaga lume.

Factorii care au ca rezultat scăderea densității minerale osoase au mai multe fațete și implică modificări substanțiale ale nutriției și hormonilor sexuali. Alți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, comportamentul de fumat și aportul alimentar influențează, de asemenea, dezvoltarea osteoporozei odată cu vârsta.

În studiul de față, cercetătorii au analizat datele din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES), care a efectuat eșantionare în mai multe etape pentru a examina starea de sănătate și nutriție a populației civile din S.U.A.

Au fost, de asemenea, excluse datele despre participanții cu boli precum cancerul, artrita reumatoidă, bolile tiroidiene și bolile hepatice, care ar putea avea un impact asupra densității minerale osoase.

Sedentarismul și activitatea fizică au fost variabilele independente în analiză, în timp ce densitatea minerală osoasă și procentul total de grăsime au fost variabilele dependente.

Informațiile despre activitățile fizice și sedentare au fost colectate prin chestionare structurate. S-a determinat pe baza orelor petrecute pe zi efectuând activitate fizică viguroasă sau moderată sau, respectiv, sedentarism. Absorbțiometria cu raze X cu energie duală a măsurat procentul total de grăsime și densitatea minerală osoasă.

Rezultatele au raportat că activitatea sedentară a fost corelată pozitiv cu procentul total de grăsime, în timp ce a arătat asocieri negative cu densitatea minerală osoasă lombară după ajustarea pentru factori de confuzie precum vârsta, rasa și etnia, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală și nivelurile de proteine totale.

Mai mult, activitatea fizică zilnică a arătat o asociere negativă cu grăsimea corporală totală și o corelație pozitivă cu densitatea minerală osoasă.

În general, descoperirile făcute de oamenii de știință au sugerat că stilul de viață și obiceiurile sedentare au avut un impact negativ asupra densității minerale osoase și au crescut procentul total de grăsime din organism.

sursa

O mamă transformă hainele second-hand în ținute cu totul noi, neașteptate!
Articolul anterior
Mariana Șura s-a recăsătorit! Cine este bărbatul alături de care se simte împlinită artista
Articolul următor