Un medicament nou este capabil să trateze formele de tuberculoză, rezistente la tratament

Tratamentul reduce semnificativ evoluţia bolii la pacienţii infectaţi cu o tulpină a bacilului rezistent la mai multe forme de tratament, potrivit unui studiu prezentat la cea de a douăzecea ediţie a Conferinţei internaţionale despre SIDA, din Australia.

separator

RadiologyMedicii sunt profund îngrijoraţi de faptul că bacteria de tuberculoză devine în ultimul timp extrem de rezistentă la preparatele de sinteză, această boală având o incidenţă înaltă în ţările sărace, în curs de dezvoltare.

Bacilul tuberculozei este deosebit de periculos inclusiv în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV, virusul care provoacă SIDA. De altfel, tuberculoza şi SIDA sunt adeseori asociate, având în vedere că HIV atacă celulele imunitare, iar organismul devine vulnerabil la microb.

O boală gravă depistată în rândul elevilor la un liceu din Capitală. Instituţia va fi supravegheată timp de un an de zile

Conform Agence France-Presse (AFP), combinaţia de medicamente, denumită PaMZ, nu numai că anihilează mai mulţi bacili ai tuberculozei decât tratamentul obişnuit, dar şi face acest lucru într-un ritm mai rapid, după cum au demonstrat rezultatele fazei II a testelor clinice, care constituie penultima etapă pentru evaluarea siguranţei şi eficienţei noilor tratamente.

Noua combinaţie PaMZ, care a fost testată pentru prima oară în urmă cu doi ani, conţine două medicamente, şi nu a fost aprobată încă pentru tratarea tuberculozei, – le Pa-824 şi moxifloxacina, asociate cu pirazinamida, un antibiotic utilizat în prezent pentru tratarea acestei boli.

Medicamentul, sub formă de comprimate, a fost testat în Africa de Sud pe 207 voluntari, dintre care o cincime era infectată cu HIV. Din acest eşantion, 181 de pacienţi au reacţionat pozitiv la moleculele din medicamentele care formează PaMZ, în timp ce 26 dintre voluntari nu au dat semne de ameliorare după ce au luat antibiotice tradiţionale. În comparaţie cu aceştia, doar 38% dintre bolnavii trataţi cu medicamentele standard s-au vindecat după două luni. În această etapă a testelor clinice, s-a observat că 71% dintre pacienţii trataţi cu PaMZ nu au mai avut bacili de tuberculoză în spută după două luni.

Cei 26 de bolnavi cu forme de tuberculoză rezistente la tratament au fost trataţi cu PaMZ, într-un interval cuprins între patru şi şase luni, faţă de doi ani, cât durau tratamentele standard. Această accelerare şi simplificare a tratamentului înseamnă o reducere a costurilor cu până la 90%. În plus, PaMZ nu a manifestat nicio interferenţă cu tratamentele antiretrovirale (ARV), care blochează virusul HIV.

“Tuberculoza rămâne boala cea mai letală pentru pacienţii bolnavi de SIDA, fiind responsabilă pentru moartea unuia din cinci bolnavi de această maladie, în întreaga lume”, precizează TB Alliance, o organizaţie consacrată cercetării din domeniul identificării unor tratamente mai eficiente împotriva tuberculozei.

Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) estimează că cel puţin o treime din cele 35 de milioane de persoane purtătoare de HIV sunt de asemenea purtătoare de tuberculoză în formă latentă, ceea ce înseamnă că poartă bacilii, fără să manifeste simptomele acestei boli.

sursa

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid

Noile variante Omicron se răspândesc cu rapiditate. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioase.

Ce s-a aflat până acum despre Omicron BA4 şi BA5, variantele care aduc un nou val de Covid-19

În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție. 

Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2.

Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.

Ce se știe până acum despre aceste două mutații ale Omicron

Potrivit specialiştilor OMS, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific ”pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu se știu aceste lucruri în acest moment”.

În mai multe țări, autorităţile sanitare recomandă revenirea la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate. 

,,Sunt forme uşoare sau forme medii. Copiii mici chiar dacă fac forme uşoare ei trebuie să fie sub observaţie, au nevoie să fie internaţi pentru o scurtă perioadă de timp. Cel puţin jumătate sunt copii şi vorbim inclusiv de sugari care au câteva luni”, declară Adrian Marinescu, medic infecţionist de peste Prut.

Infecția și vaccinarea anterioară nu asigură o protecție suficientă

Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.

Cu valul şase se confruntă multe alte ţări, Franţa şi Italia au peste 70.000 de cazuri, iar Grecia destinaţie de vacanţă pentru mulţi români 14 mii de îmbolnăviri pe zi. în Israel sunt 10 mii de cazuri pe zi ia autorităţile iau primele măsuri: oricine intră în ţară trebuie să şi facă un test PCR dacă în primele 10 zile manifestă unul din simptomele COVID.

sursa

S-a descoperit un nou medicament care combate eficient leucemia

Cercetătorii au identificat o formă unică de chimioterapie care, conform experimentelor preliminare, este eficientă în atacarea diferitelor celule leucemice, anunță CTV News din Canada.

Publicat în revista Leukemia, un studiu realizat de cercetătorii de la Rice University și de la University of Texas MD Anderson Cancer Center a descoperit diverși compuși care vizează în mod specific mitocondriile, care furnizează energie celulelor.

„Deși acest lucru este foarte promițător, suntem încă la o anumită distanță de a avea un nou tratament pe care să îl putem folosi în clinică”, a declarat într-un comunicat Natasha Kirienko, biochimist la Rice și autor corespondent al studiului. „Mai avem încă multe de descoperit”.

Cercetătorii au analizat anterior aproximativ 45.000 de compuși cu molecule mici pentru a găși unii care vizează mitocondriile.

Pentru cel mai recent studiu, ei au ales opt și au găsit între cinci și 30 de analogi apropiați pentru fiecare.

Cercetătorii au efectuat apoi zeci de mii de teste pentru a determina care dintre acestea erau toxice pentru celulele leucemice, fie că atare, fie atunci când erau combinate cu medicamente de chimioterapie existente, cum ar fi doxorubicina.

S-a demonstrat că cei opt compuși țintesc mitocondriile prin declanșarea unui proces numit mitofagie, adică atunci când o celulă își scoate din uz și își reciclează mitocondriile vechi.

Cancerul este cunoscut pentru faptul că folosește mitofagia pentru a se alimenta, spun cercetătorii, cercetările anterioare arătând că celulele leucemice au mult mai multe mitocondrii deteriorate decât cele sănătoase.

Cercetătorii au crezut că medicamentele care provoacă mitofagia ar putea slabi celulele leucemice și le-ar face mai sensibile la chimioterapie.

În cele din urmă, au descoperit că șase dintre ele au fost cele mai eficiente pentru a distruge celulele de leucemie mieloida acută. Dintre acestea, cinci au fost, de asemenea, eficiente la uciderea celulelor de leucemie acută limfoblastica și de leucemie mielogenă cronică.

Toate medicamentele care induc mitofagia au provocat mult mai puține daune celulelor sănătoase, spun cercetătorii.

Experimentele au arătat, de asemenea, că mai mulți compuși care induc mitofagia au fost „semnificativ” mai sinergici cu doxorubicina.

Pentru experimentele finale, cercetătorii au testat unul dintre cei mai eficienți compuși pe șoareci cărora le-au fost implantate celule canceroase de la un pacient cu leucemie.

Studiul a constatat că acest compus a fost eficient în uciderea celulelor de leucemie mieloida acută la șoareci.

„Trebuie să perfecționăm doză care credem că ar fi cea mai bună și, poate cel mai important, trebuie să testăm pe o mare varietate de cancere AML (leucemie mieloida acută)”, a declarat Kirienko.

„AML are o mulțime de variații și trebuie să știm ce pacienți au cele mai mari șanse să beneficieze de acest tratament și care nu. Numai după ce vom face această muncă, ceea ce ar putea dura câțiva ani, vom putea începe testele la om”, a subliniat cercetătoarea.

sursa

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot efectua screening mamar gratuit

Femeile din raioanele Cimișlia și Basarabeasca au posibilitatea să facă screening-ul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot face screening-ul mamar gratis

Potrivit Ministerului Sănătății, screening-ul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome, transmite Moldpres.md

Examinarea radiologică se recomandă a fi realizată o dată la doi ani.

Conform specialiștilor, anual, circa 1.000 de femei din Republica Moldova sunt depistate cu cancer mamar. Din numărul total, 30 la sută sunt diagnosticate în stadii tardive.

Nicoleta Gavriliță: „Am nevoie să fiu singură, să mă descopăr”
Articolul anterior
O profesoară a slăbit considerabil și a devenit vedetă pe rețelele de socializare!
Articolul următor