Un studiu realizat în Marea Britanie de-a lungul ultimilor patru ani de zile a analizat cazurile a peste 2.000 de pacienţi aflaţi în moarte clinică. Analizând datele studiului condus de o echipa de doctori din Marea Britanie, aceştia au descoperit că în cazul unor pacienţi intraţi în moarte clinică există o perioadă mai mare de conştientizare decât se credea iniţial de doar 20-30 de secunde.
Potrivit noilor cercetări, candidaţii care au făcut parte din acest eşantion au avut perioade de până la trei minute după declararea decesului, în care conştientizau ceea ce se întâmpla în jurul lor.
Dacă majoritatea celor care povesteau experienţele din timpul unei morţi clinice, atunci când medicii se luptau pentru vieţilor lor, prezintă o versiune halucinatorie, cazul unui pacient i-a uimit pe toţi cei care au lucrat în cadrul acestui proiect.
Bărbatul, povesteşte doctorul Sam Parnia, profesor asistent în cadrul Universităţii New York, coordonatorul programului, a relatat medicilor fiecare detaliu dintr-un interval de timp de trei minute de la declararea morţii clinice.
În vârstă de 57 de ani, bărbatul spune că a văzut tot ceea ce s-a întâmplat în sala de operaţii, dintr-un colţ al încăperii, scrie The Telegraph.
“Ştiam că, în mod normal, creierul unui om nu poate funcţiona atunci când inima se opreşte. Dar în acest caz, conştiinţa sa a funcţionat până la trei minute”, spune uimit doctorul Sam Parnia.
“Pacientul a descris cu precizie tot ce s-a întâmplat în sală, dar cel mai important, a auzit două sunete provocate de un aparat de monitorizare, care sunt produse la fiecare trei minute. Putem, în acest fel, înţelege cât de mult a fost conştient”, a mai adăugat coordonatorul studiului.
Medicii explică şi faptul că tot ceea ce a povestit bărbatul chiar s-a întâmplat.
Acest studiu deschide calea viitoarelor cercetări în privinţa experienţelor de după moarte şi a activităţii creierului uman. “Cercetătorii trebuie felicitaţi pentru finalizarea unui studiu atât de important”, a spus doctorul Jerry Nola, editorul jurnalului de specialitate care a publicat studiul.